Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
17.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

smučarski skoki Planica Planica Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 16. 3. 2016, 17.39

6 let, 6 mesecev

Ni skrivnost, kaj zanima Petra Prevca v Planici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Vid Ponikvar

Za Petra Prevca bo imel letošnji planiški skakalni praznik posebno noto. Oblegan bo na vsakem koraku, sam pa bo moral biti osredotočen vse do nedelje, do katere bi rad še nekaj stvari postoril.

Že v sredo na preizkusu Letalnice bratov Gorišek smo bili v Planici priča ekstremnim poletom, potem ko je Tilen Bartol pri 252 metrih, kar bi bila nova najdaljša znamka na svetu (rekord je 251,5 m), padel, a k sreči ostal nepoškodovan, Ernest Prišlič pa je pristal pri 239 in 246 metrih.

Ljubitelji skokov pričakujejo izjemno dolge polete tudi od Petra Prevca (njegov osebni rekord je 250 metrov, v Planici je lani poletel 248,5 metra). Ta je v tej sezoni izvrsten, med drugim je postal svetovni prvak v poletih na Kulmu, dvakrat pa je zmagal na letalnici v Vikersundu. Obet pred prihajajočimi tekmami je pravšnji.

"Želja je mali kristalni globus"

Zaradi odpadle tekme v Titisee-Neustadtu v Nemčiji pa bo imel na Letalnici bratov Gorišek dodatno preizkušnjo: "Četrtkov dan pri meni ne spremeni veliko. Morda le to, da moram že danes pripraviti vse drese na tekmovalno mero, da ne bo prišlo na tekmi do kakšne neumnosti. Sicer bo pred tekmo manj skokov za testiranje, vendar je bilo tako že v Vikersundu. Tam so bile tri, tu štiri tekme. Očitno so konci tedna na letalnici res maratonski."

Program tekem v Planici:

Četrtek:
10.00, posamična tekma

Petek:
15.15 posamična tekma

Sobota:
10.00 ekipna tekma

Nedelja:
10.00 posamična tekma

Premier Miro Cerar in Peter Prevc sta na vlaku za kratek čas pokramljala. | Foto: Vid Ponikvar Premier Miro Cerar in Peter Prevc sta na vlaku za kratek čas pokramljala. Foto: Vid Ponikvar

Ni skrivnost, kaj Petra v Planici zanima oziroma kaj bi rad še dodal v svojo vitrino. In kakšne so dejansko njegove želje? "Rad bi, da pridem živ do izteka in prikažem čim lepše skoke. Seveda si želim v zbirko dodati mali kristalni globus, vendar bom pristal na 200 metrih ali še manj, če bom mislil le na nanj. S tem si ga ne bom zaslužil," odgovarja Prevc, ki se je del poti do Planice odpeljal z vlakom, na katerem ga je pozdravil tudi slovenski premier dr. Miro Cerar.

S svojimi dosežki je navdušil tudi športne navdušence v državah, kjer skoki nimajo veljave, kar je opazil tudi na zadnji tekmi v Nemčiji: "Marsikje so navijači, ki navijajo. V Titisee-Neustad so prišli ljudje iz Londona. Tako kot prihajajo s severa, tako tudi z juga. Vesel sem, da šport, ki je evropejski oziroma skandinavski, pritegne pozornost ljudi, kjer skoki niso domači."

V Planici lahko še veliko osvoji in postavi nove mejnike

Peter je v tej sezoni najprej osvojil novoletno turnejo, nato zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih, šest tekem pred koncem si je zagotovil veliki kristalni globus, ki ga prejme najboljši v svetovnem pokalu, pred seboj pa ima še nekaj manevrskega prostora za velike podvige.

V razvrstitvi poletov je namreč tri tekme pred koncem na prvem mestu in ima pred najbližjim zasledovalcem 80 točk prednosti, tako da se spogleduje tudi z malim kristalnim globusom. V igri sta tudi dva posebna rekorda. Da v celoti preskoči Gregorja Schlierenzauerja, potrebuje eno zmago, saj sta se za zdaj kot edina skakalca v eni sezoni podpisala pod 13 zmag. Prav tako je na dobri poti, da se zavihti pred avstrijskega skakalnega šampiona po številu osvojenih točk v sezoni. Tri tekme pred koncem zaostaja za vsega 60 točk (2.023 : 2.083).

Sam pa o rekordih ne želi razmišljati. "Izračunajte," je kratek Prevc, ki se veseli tekem v domačem okolju: "V Planici se vedno najboljše počutim. Vse je domače, vse poznaš. Poleti vse pregledaš peš. Veš, kakšna je videti Planica brez snega in zdaj, ko ga je veliko. Potem so tu še navijači in zastave, zato si rečeš, da se moraš še bolj zbrati."

Ne spreglejte