Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
4. 1. 2018,
11.05

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

novoletna turneja Kamil Stoch Richard Freitag Sven Hannawald Innsbruck

Četrtek, 4. 1. 2018, 11.05

6 let, 3 mesece

Nemec ponuja nagrado tistemu, ki bo Stochu preprečil naslednji zmagi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Kamil Stoch | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Innsbrucku bo danes ob 14. uri čas za tretje dejanje novoletne turneje. Osrednji vprašanji sta le še dve. Kdo izmed dvojice Kamil Stoch – Richard Freitag bo osvojil zlatega orla in ali bo Stochu kot drugemu v zgodovini uspelo zmagati na vseh štirih postojankah? Nemški strokovnjak in nekdanji izvrstni skakalec Sven Hannawald se zaveda Kamilove moči, v šali pa je dejal, da upa, da Poljak ne bo izenačil njegovega zgodovinskega dosežka.

Innsbruck | Foto: Po polovici prestižne novoletne turneje najbolje kaže lanskemu zmagovalcu Kamilu Stochu. Poljak je zmagal na obeh preizkušnjah v Oberstdorfu in Garmisch Partenkirchnu. Pred drugim Richardom Freitagom ima 11,8 točke prednosti.

Oba sta dobro formo prinesla tudi v Avstrijo. V kvalifikacijah na znamenitem Bergislu v Innsbrucku ju je ločevalo le 0,4 točke. Prednost je bila na strani Stocha.

Želi si zmage Freitaga, a se zaveda moči Stocha

Nemški adut za skupno zmago je Richard Freitag, ki za Stochom zaostaja za 11,8 točke. | Foto: Sportida Nemški adut za skupno zmago je Richard Freitag, ki za Stochom zaostaja za 11,8 točke. Foto: Sportida Nemški strokovnjak Sven Hannawald bi z največjim veseljem pozdravil skupno zmago Freitaga, ki bi bila za Nemčijo prva po 16 letih – prav Hannawald je bil zadnji Nemec, ki je osvojil to lovoriko: "Upam, da bo zmagal Freitag. A ko vidim Stocha, mi je jasno, da bo moral Freitag narediti vse, da ga bo premagal. Zelo težko bo."

Druga zmaga Kamila v Garmisch-Partenkirchnu je nekoliko presenetila trenerja poljske reprezentance Stefana Horngacherja: "Nisem pričakoval nove Kamilove zmage, ker vem, kako močna je konkurenca. Premagati Freitaga na njegovih tleh in Norvežane je lep dosežek. To je pokazatelj, kako močen in dober tekmovalec je Kamil. Celotno poletje se je trudil za takšno formo. Trenutno je stabilen in delamo vse, da bi jo zadržal do konca sezone."

Nagrada za tistega, ki Stochu ne bo pustil zmagati na eni od naslednjih postojank

Sven Hannawald je do zdaj edini, ki je v eni sezoni zmagal na vseh štirih tekmah novoletne turneje. | Foto: Getty Images Sven Hannawald je do zdaj edini, ki je v eni sezoni zmagal na vseh štirih tekmah novoletne turneje. Foto: Getty Images Kamil je še vedno v igri za poker zmag na turneji. V celotni zgodovini je pred 16 leti prav Hannawaldu edinemu uspelo v eni sezoni zmagati na vseh štirih prizoriščih. Temu podvigu je bil pred dvema letoma zelo blizu naš Peter Prevc, vendar mu je zmago v Oberstdorfu vzel veter, na preostalih treh prizoriščih pa je pokoril vse tekmece.

Hannawald, ki zdaj dela kot strokovni komentator na Eurosportu, je v šali dejal, da ponuja nagrado tistemu, ki bo na turneji na eni od preostalih postojank v Innsbrucku ali Bischofshofnu premagal Stocha in tako ustavil njegov pohod k velikemu četverčku.

Zato pa v ta podvig verjame avstrijski strokovnjak Horngacher, ki dela z najboljšim poljskim skakalcem. "Seveda je mogoče, da Kamil ponovi Hannawaldov uspeh, a se s tem ne obremenjujemo. Smo na sredini turneje, Kamil je v vodstvu in želimo le skakati. Kaj sledi? Bomo videli," je poljskim novinarjem razlagal Horngacher.

 

Ne spreglejte