Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
3. 1. 2018,
20.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Tilen Bartol Timi Zajc Timi Zajc Žiga Jelar Jernej Damjan novoletna turneja

Sreda, 3. 1. 2018, 20.00

6 let, 3 mesece

Ko v slovenski skakalni reprezentanci čez noč ni nič več samoumevno

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Žiga Jelar | Foto Sportida

Foto: Sportida

V slovenskih skokih je v tej sezoni zavel nov veter. Prišel je mladi val skakalcev. V hipu so v ekipo za svetovni pokal vnesli konkurenco in dali vedeti, da z redkimi izjemami nihče več nima zagotovljenega mesta med elito.

Innsbruck | Foto:

Sedemnajstletni Timi Zajc in dvajsetletna Tilen Bartol ter Žiga Jelar so v tej sezoni sveža kri. Prva dva sta že od začetka z najboljšimi v svetovnem pokalu, zadnji pa si je priskakal vstopnico za vstop med elito na tekmah celinskega pokala.

Vsi trije so se izkazali tudi na prestižni novoletni turneji. Najbolj Bartol, ki je z devetim mestom celo najboljši slovenski skakalec po dveh od skupno štirih postajah. Najvišje ga je poneslo v Garmisch-Partenkirchnu, kjer se je po prvi seriji z drugim mestom spogledoval s stopničkami, na koncu pa osvojil peto mesto in prišel do uvrstitve kariere.

Želje segajo višje kot biti na robu finala

Najmlajši Timi še čaka na popolno zadovoljstvo, saj se mu dva skoka drug za drugim še nista posrečila. "Z rezultati sem kar zadovoljen, s skoki še ne povsem. Nekateri so odlični, a na tekmi ne morem sestaviti dveh enakovrednih. Upam, da mi bo to v nadaljevanju uspelo. Morda si na tekmi preveč želim pokazati takšne skoke, kot jih delam na treningih. Z njimi sem lahko konkurenčen najboljšim. Nato je v prvi seriji prevelika želja po rezultatu. Moram se osredotočiti le na skok. Z nekaterimi skoki kažem, da lahko dosežem precej več. Želje segajo višje kot biti na robu finala," poudarja Zajc.

Po prvih dveh tekmah turneje štirih skakalnic ima razlog za zadovoljstvo Jelar. V Oberstdorfu je šele drugič v karieri skakal na tekmi svetovnega pokala in bil nemudoma 19., dva dni pozneje pa se je v Garmisch-Partenkirchnu razveselil 21. mesta.

Psihološka zmaga proti Kraftu

"Vesel sem, da sem skoke iz celinskega pokala prenesel v svetovni pokal. Do zdaj sem pokazal kar lepe skoke. Izjema je bil kvalifikacijski skok v Garmisch-Partenkirchnu. Dobre skoke bi rad vzdrževal do konca turneje in svetovnega pokala," je dejal Jelar, ki je v Garmischu v dvoboju na izpadanje izločil lanskoletnega junaka Stefana Krafta, in ob tej zmagi dejal: "To je bila velika potrditev za psihološko pripravo. Imel sem močnega nasprotnika in se ga nisem ustrašil."

Tilen Bartol je prvo slovensko ime na novoletni turneji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tilen Bartol je prvo slovensko ime na novoletni turneji. Foto: Guliverimage/Getty Images

Mladi rod ogroža starejše, mesto v svetovnem pokalu za A-reprezentante ni več samoumevno

Vsi trije so člani mlade A reprezentance. Trenirajo pod vodstvom Gorazda Bertonclja. Ker ima toliko članov na turneji, ga je trener članske A reprezentance Goran Janus najprej povabil v Nemčijo, zdaj pa bo ostal tudi na avstrijskem delu, saj najbolje pozna mlade skakalce.

In prav ta trojica je prinesla svež veter v slovensko ekipo. Sezona se za slovenske skakalce namreč ni začela, kot si je stroka želela. Kot prvi je prinesel osvežitev Jernej Damjan. Kot član B-reprezentance je sprva prišel kot zamenjava za mladega Zajca, ki ni odpotoval v nepredvidljivi Kuusamo, in nemudoma zmagal. V zadnjem obdobju je videti, da se dviga Peter Prevc, na kratko je opozoril Anže Semenič, medtem ko so preostali člani A-reprezentance Robert Kranjec, Jurij Tepeš in mladi Anže Lanišek več časa na treningu doma kot na tekmah svetovnega pokala. Povrhu vsega do zdaj v tej sezoni sploh še niso osvojili točke.

Ker je šel Semenič za eno tekmo domov, je od predvidenih petih prvokategornikov z začetka sezone na novoletni turneji le najstarejši od bratov Prevc.

Zdravi notranji boji

In ker novi val skakalcev dobro nastopa na tekmah najvišjega ranga, je postalo jasno, da mesto v ekipi za svetovni pokal ni več tako samoumevno, kot je bilo morda v preteklosti.

Jernej Damjan je trenutno z naskokom najstarejši skakalec v slovenski ekipi za svetovni pokal. | Foto: Sportida Jernej Damjan je trenutno z naskokom najstarejši skakalec v slovenski ekipi za svetovni pokal. Foto: Sportida

"Vsak dan je boljše. Lepo je to videti, da kot ekipa rastemo. Odvijajo se zdravi notranji boji. Zbadamo se, kdo bo koga. To je super za prihodnje," je poudaril Damjan in o dvoboju mladi – stari v smehu dodal: "Ne, ni tega, ker bi bil potem jaz proti vsem."

V tem trenutku, ko ni Kranjca in Tepeša, je namreč občutno najstarejši v ekipi. Ali mladi prevzemajo vodstvo, pa je prav tako v smehu odgovoril Jelar: "Pustimo se presenetiti."

Ne spreglejte