Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
11. 12. 2013,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mitja Valenčič Žan Kranjec Žan Kranjec Miha Verdnik

Sreda, 11. 12. 2013, 11.58

8 let

Nekoč velesila, danes zgolj z enim tekmovalcem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob koncu tedna se bosta smučarskih tekem svetovnega pokala v Val d'Iseru udeležila le Žan Kranjec v veleslalomu in Mitja Valenčič v slalomu.

Na zgodovinskih statistikah slalomskih in veleslalomskih tekem, na katerih se je večje število slovenskih alpskih smučarjev borilo za najvišja mesta, se je nabrala že zelo debela plast prahu. Tudi časi, ko je bila vsaj slovenska zastopanost na tekmah svetovnega pokala primerljiva s srednjim razredom smučarskih reprezentanc, so preteklost. Na vse to bosta na zelo slikovit način opozorili prvi tekmi po severnoameriški turneji. Val d'Isere bo namreč prizorišče tretjega moškega veleslaloma in drugega slaloma sezone 2013/14, na vsaki od omenjenih tekem pa bo slovenske barve branil vsega en tekmovalec.

Na sobotnem veleslalomu bo priložnost znova dobil 21-letni Žan Kranjec, ki je na prelomu med novembrom in decembrom uspešno nastopal na tekmah evropskega pokala v Skandinaviji, v nedeljo pa se bo v vlogi slalomskega osamelca predstavil 14 let starejši Mitja Valenčič. Njuni rojaki bodo medtem svojo priložnost iskali v paketu italijanskih tekem evropskega pokala (San Vigilio, Pozza di Fassa in Obereggen).

A čeprav skromna ali kar minimalna zastopanost na tekmah najvišje ravni na dokaj krut način odseva trenutno realnost slovenskega moškega alpskega smučanja v tehničnih disciplinah, pa velja odločitev vodstva reprezentance vendarle sprejeti kot racionalno spopadanje z nič kaj uglednim položajem. Glavni trener moške ekipe Miha Verdnik namreč vztraja, da je za Matica Skubeta in predvsem mlajše reprezentante, ki bi se lahko potegovali za nastop v svetovnem pokalu, bolj modro, da si svoj položaj na lestvici Mednarodne smučarske zveze izboljšajo na preizkušnjah nižje ravni. "Prav Skube je lep primer. V obeh tehničnih disciplinah je trenutno drugi najboljši slovenski tekmovalec, a je prav gotovo bolj pametno, da izkoristi dober položaj v evropskem pokalu," o zavestnem neizkoriščanju štartnih mest v svetovnem pokalu pripoveduje Verdnik, ki bi se moral s svojo ekipo te dni muditi na Krvavcu, a se je zaradi premehke snežne podlage preselil v Alta Badio.

Ne spreglejte