Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
14. 6. 2011,
23.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jernej Damjan Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc Mitja Mežnar Jurij Tepeš

Torek, 14. 6. 2011, 23.07

7 let, 12 mesecev

"Nekaterim ni jasno, da brez športnikov ni SZS"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na SZS so se ognili komentarju na izjave skakalcev, ki so po dolgem in po čez potarnali glede razmer, v katerih se nahajajo. Slovenski orli imajo podporo tudi pri večini članov izvršnega odbora SZS.

Sedmerica skakalcev (Jernej Damjan, Robert Kranjec, Peter Prevc, Mitja Mežnar, Jurij Tepeš, Primož Pikl, Dejan Judež in Rok Zima) je v torek spregovorila glede mačehovskega odnosa Smučarske zveze Slovenije do njih. Izpostavili so neizplačane pogodbene obveznosti, slabo komunikacijo z vodilnimi na zvezi, slabo podporo pri izboljšanju opreme, ki jo potrebujejo za skoke … Na koncu so potegnili črto in se odločili, da vse do poravnave pogodbenih obveznosti ne bodo nosili pokroviteljev na opremi. "Fantje imajo prav. Jaz sem popolnoma na njihovi strani. Mislim, da je skrajni čas, da se zadeve uredijo. Vsi smo velika družina. Če hočejo doseči vrhunske rezultate, je treba te stvari čim prej urediti. Fantje imajo vso pravico, da se usedejo sami z novinarji, saj smo v demokratični državi. Nezadovoljstvo so izrazili že s tem, ko so prišli v lastnih oblačilih. Zgodba je zelo resna, kar se tiče vodstva Smučarske zveze Slovenije in profesionalnega dela," je skakalce podprl Ljubo Jasnič.

''Odgovora glede proračunskega primanjkljaja nisem dobil''

Predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo se na vse kriplje trudi, da bi zagotovil fantom dobre pogoje za nemoteno delo, vendar SZS nima posluha za nordijske discipline, saj so jim v prvi vrsti znižali proračun, poleg tega pa niso potrdili finančnega načrta, ki je malenkostno narasel zaradi vključitve ženske ekipe v svetovni pokal. Na torkovi seji izvršnega odbora SZS je bilo kar nekaj besed namenjenih skakalcem in večina članov odbora jih podpira, vendar so v zraku še vedno odprta vprašanja.

"Finančne plane so potrdili, le za skoke ne. To sem zahteval, da uredijo. Nordijske discipline niso pokrite. Moje vprašanje na seji je bilo, kaj je marketing naredil za pokritje tega primanjkljaja, ki nam manjka. Odgovora nisem dobil. Zato nisem mogel potrditi, da se naš program sprejme. Vse druge panoge imajo pokrit del. Vprašal sem tudi, zakaj nimajo fantje podpisanih pogodb. Dejali so, da bodo pohiteli in skušali stvari urediti. Novinarska konferenca skakalcev je povzročila, da se bodo nekatere stvari začele urejati. Je veliko prepozno, ker bi se moralo to narediti že prej. Izgubljen je bil dragocen čas," je nezadovoljen razlagal Jasnič, ki se še kako dobro zaveda, da je ravno nordijski del vseskozi deloval pozitivno, medtem ko alpski ne, sedaj pa so ravno oni potegnili kratko: "Tisti, ki pošteno delajo, so zmeraj na udaru. Njim se jemlje, da se pokrije druge. Ne morejo drugod v celoti pokriti proračune, drugim ga pa rezati. Ni bila prijetna seja IO SZS. Mene predvsem zanima, zakaj se ni pokril ta primanjkljaj."

Jasnič zaradi slabih razmer ne izključuje odstopa

V kolikor se stvari na SZS ne bodo uredile kmalu, bo Jasnič sprejel radikalen ukrep. Izključen ni njegov odstop.

"V kolikor do začetka prihodnjega tedna ne bo zbran primanjkljaj za pokritje celotnega proračuna, bom sklical v torek izredno sejo zbora za skoke in nordijsko kombinacijo. Skupaj bomo sestavili stališča za SZS. Tako daleč je vse skupaj šlo, da sem pripravljen odstopiti. Mislim, da sem profesionalno opravil svoje delo. In to povsem zastonj. Nimam niti enega računa na SZS, zato ker mislim, da je treba fantom pomagati. Na seji sem poudaril, da smo mi tukaj zaradi fantov in ne oni zaradi nas."

Zakaj bi se odrekli stvarem, če se nekaterim ni treba

Zakaj so nordijci dodatno oškodovani pri proračunu za prihodnjo sezono, gre tudi iz naslova kandidature za SP leta 2017.

Ker država ni želela prevzeti nobenih finančnih obveznosti, je padel strošek na Planico. Plačano je bilo okoli 200.000 evrov za kotizacijo. In del tega denarja, ki se ga vsako leto dobi s tekmami v Planici, sicer roma v blagajno k nordijskim disciplinam. "Vodilne sem opozoril, da bomo na SP leta 2017 prišli brez ekipe, če se bodo morali programi krčiti zaradi manjšega proračuna. Če ne bo šlo v pravo smer, se jaz teh igric ne bom šel več. Če profesionalci, ki so plačani za to, ne naredijo svojega dela, zakaj bi ga morali potem mi amaterji. Naj naredi vsak svoj del. Verjemite, da so bodo vsi uprli, če se bodo morali odreči določenim stvarem, medtem ko se predlagatelji takega ukrepa ne bodo ničemur. Zato podpiram skakalce. Brez športnikov ni zveze in to nekaterim še ni jasno," je nič kaj dobre volje za konec glede vseh zdrah na SZS dejal Jasnič.

So pa skakalci sporočili, da je vodstvo SZS urgiralo in naj bi imeli vsi skupaj v sredo ob 12. uri sestanek. Očitno se le z grožnjami da kaj ukreniti na SZS.

Ne spreglejte