SiolNET. Sportal Zimski športi
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Pokljuki zaradi biatlonskega SP le minimalni posegi v naravo

0,04

termometer

Pokljuka francoska štafeta
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Začetek tedna je razkril, da je Pokljuka edini kandidat za izvedbo biatlonskega svetovnega prvenstva leta 2021. Formalno mora odločitev na septembrskem kongresu v Poreču Mednarodna biatlonska zveza še potrditi, v praksi pa bo Pokljuka na Rudnem polju februarja 2021 gostila SP.

Odpira se vprašanje, kakšni bodo predvideni gradbeni posegi na območju Rudnega polja, ki z biatlonskim stadionom skupaj spada v Triglavski narodni park. A eden od glavnih organizatorjev slovenskih biatlonskih tekmovanj Borut Farčnik poudarja, da bo imela narava prednost in za potrebe SP bodo izvedena le nujna dela.

"Nekoliko moramo spremeniti profil proge, kar ni vezano le na SP, in nekatere proge bo treba malce razširiti, spremeniti pa moramo tudi zadnji del trase s prihodom v cilj," pravi Farčnik in o objektih dodaja: "To bomo rešili z začasnimi objekti."

Ta je vesel tudi, ker Bled v teh dneh dobiva novo obvoznico, ki bo pomembna za SP, a tudi za vse preostale dogodke na Pokljuki, tudi letošnjo decembrsko uvodno tekmo svetovnega pokala. Do SP pa pokljuški delavci pričakujejo, da bo končana tudi načrtovana obnova ceste Krnica–Pokljuka.

Pokljuka 2016 Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pri prvenstvu 2021 gre za tekmovanje, ki bi ga prvotno moral gostiti ruski Tjumen, a ga je IBU Rusom zaradi vpletenosti biatlonske reprezentance v dopinški škandal na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 odvzel. Skupaj s Tjumnom se je že na prejšnjem kongresu za SP 2021 potegovala tudi Pokljuka.

Rudno polje je svetovno prvenstvo sicer gostilo že leta 2001, ko je dobilo infrastrukturo, da lahko ostane del svetovnega pokala, pred tem pa leta 1998 tudi SP v zasledovanju, ki je bilo takrat še del neolimpijskega programa, in nato leta 2006 iz enakega razloga SP mešanih štafet.

V boj za SP leta 2023 češko Nove mesto in nemški Oberhof

Znana sta tudi kandidata za SP 2023. Zanj se bosta potegovala češko Nove Mesto in nemški Oberhof.

Kongres bo tudi volilni. Vnaprej je jasno, da se za predsedniško mesto ne bo več potegoval 72-letni Norvežan Anders Besserberg, ki je bil na čelu zveze od leta 1992. V roku sta kandidaturo za novega predsednika vložila Latvijka Baiba Broka in Šved Olle Dahlin, oba predsednika nacionalnih biatlonskih zvez.

Med Slovenci se za položaj v izvršnem odboru IBU poteguje Tim Farčnik, dolga leta dejaven pri organizaciji pokljuških tekem. Kandidat za tehnični komite je Matej Kordež, ki je tudi član trenutnega tehničnega komiteja IBU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin