SiolNET. Sportal Zimski športi
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zlata lisica 2022

Na Pohorju pripravljajo plan B

0,21

termometer

Zlata lisica - Maribor
V Mariboru si želijo, da tekme ne bi ponovno selili v Kranjsko Goro. Foto: Sportida

Mariborsko podjetje Marprom, ki trenutno še vedno upravlja s smučišči na Pohorju, bo v prihodnjih tednih začelo urejati novo smučarsko progo, na katero bi lahko v primeru pomanjkanja snega na Snežnem stadionu preselili Zlato lisico, piše Večer. S tem se želijo izogniti selitvam tekme svetovnega pokala alpskih smučark v Kranjsko Goro.

Tina Robnik Sportal V olimpijsko zimo pod posebnim zdravniškim drobnogledom

V zadnjih štirih letih so tradicionalno tekmo svetovnega pokala morali zaradi neugodnih vremenskih razmer in pomanjkanja snega seliti kar trikrat, zato so se odločili poskrbeti za rezervni načrt. Po pisanju časnika je bilo v igri več možnosti, na koncu pa so se odločili za traso, ki bi se začela na vrhu nekdanje vlečnice Habakuk, se nadaljevala po desni strani mimo koče Luka, nato pa se nižje pri Špelcinem logu priključila obstoječi progi, ki jo bodo s sečnjo dela gozda razširili in jo končali na Trikotni jasi.

Kot je za Večer povedal direktor Marproma Bernard Majhenič, bodo še vedno delali vse, da bi bila Zlata lisica na Snežnem stadionu, a jih je zadnjih sedem zim naučilo, da od zgoraj do Trikotne jase nimajo težav z izdelavo snega, nižje pa jim temperaturna nihanja izdelani sneg sproti pobirajo.

Tekma v pretekli sezoni je potekala na Gorenjskem. Tekma v pretekli sezoni je potekala na Gorenjskem. Foto: Vid Ponikvar

Dve rezervni možnosti

Najboljša in še vedno dolgoročna rešitev za rezervno progo je smučišče Bolfenk z nadaljevanjem na progo Jonatan, a je po pisanju časnika povezana z največjim finančnim vložkom. Majhenič ocenjuje, da bi naložba v vmesno postajo vzpenjače na cilju Jonatana stala okrog 2,5 milijona evrov, tega pa si trenutno ne morejo privoščiti, saj so v zadnjih dveh zimah s smučarsko sezono pridelali več 100 tisoč evrov izgube.

Druga možnost, ki so jo preigravali skupaj s predstavniki Alpskega smučarskega kluba (ASK) Branik in Mednarodne smučarske zveze (Fis), je bila ureditev proge pod sedežnico Poštela, a bi tudi ta vložek znašal vsaj 1,2 milijona evrov, ob tem pa bi bila takšna proga po mnenju Majheniča prezahtevna za rekreativne smučarje. Direktor Marproma ocenjuje, da jih bo zdaj dogovorjena rezervna različica stala 300 tisoč evrov, pripravljena pa bo do sredine novembra.

Srečko Vilar zagotavlja, da nova proga ne bo imela težav pri pridobivanju dovoljenj Fis. Srečko Vilar zagotavlja, da nova proga ne bo imela težav pri pridobivanju dovoljenj Fis. Foto: Mediaspeed

Pomoč države jih je rešila

Čeprav je bilo načrtovano, da upravljanje žičniških naprav in smučišč na Mariborskem in Areškem Pohorju že pred novo zimsko sezono prevzamejo Športni objekti Maribor, jo bo zelo verjetno znova izpeljal Marprom. Njegov direktor se je po pisanju Večera zelo veseli, saj so tudi po zaslugi turističnih bonov v predprodaji prodali že okoli 1.600 sezonskih vozovnic, kar je 200 več kot v celotni lanski sezoni.

Majhenič verjame, da bo letošnja zima najboljša v zadnjih letih, da se sploh lahko pripravljajo na novo smučarsko sezono, pa se po njegovem gre zahvaliti tudi državi, od katere so dobili pomoč v višini okoli 700 tisoč evrov. "Če nam država zaradi epidemije ne bi pomagala, mi letošnjega leta ne bi več preživeli," je za Večer še poudaril Majhenič.

Da nova proga ne bo imela težav pri pridobivanju vseh potrebnih dovoljenj Fis, je za Večer zagotovil generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar. Kot je povedal, je njihova delegacija po koncu lanske sezone že dvakrat obiskala Pohorje in meritve na terenu so pokazale, da bo nova proga izpolnjevala vse pogoje za izvedbo tekme za svetovni pokal.

"Z veseljem podpiramo to rešitev, ki povečuje možnosti, da bo 8. in 9. januarja naslednje leto, ko sta na sporedu spet dva veleslaloma, Zlata lisica ostala na Mariborskem Pohorju," je za časnik še povedal Vilar.

Kjetil Jansrud Sportal Jansrud je napovedal poslovilno sezono Aleš Gorza Sportal Potreboval je leto premora za smučarsko vrnitev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin