Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
22. 6. 2017,
17.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Klemen Kosi Boštjan Kline Nika Radjenovič

Četrtek, 22. 6. 2017, 17.22

6 let, 7 mesecev

Na plaži že gospodarji svojega telesa, na snegu pa … #video

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Glavnina slovenske moške smučarske reprezentance končuje štiritedenski sklop kondicijskih priprav na Goriškem z občasnimi obiski Gradeža, kjer kondicijska trenerka Nika Radjenovič hvali predvsem prizadevnost.

"Morda se res čuti, da gre za olimpijsko sezono, saj so vsi po vrsti visoko motivirani. Poleg tega so fantje že več let vključeni v ciklični trenažni proces, kar se pozna," ob koncu zadnjega tedna skupnih priprav poudarja kondicijska trenerka Nika Radjenovič, ki je ob pomoči Gašperja Markič poskrbela za široko paleto aktivnosti. Od teka in kolesarjenja prek veslanja, joge, vaj na deskah in vse do neizbežnega, a najbolj duhamornega dvigovanja uteži.

"Tukaj imajo poleg dobre infrastrukture res mir za delo. Ni motečih elementov. Napredek se je poznal iz tedna v teden. Pripravljenost je na visoki ravni. Gibanje telesa je že veliko bolj tekoče in povezano. So gospodarji svojega telesa, kar pa bodo morali prenesti še na sneg," je po posebnem treningu na peščeni plaži v Gradežu, kjer se je kot po pravilu pripravljala tudi Tina Maze, dejala Radjenovičeva.

Glavnina ob Soči

Pod vodstvom kondicijske trenerke so se znojili člani ekipe za hitri disciplini Boštjan Kline, Klemen Kosi, Miha Hrobat in Martin Čater, njen pridruženi član Tilen Debelak, najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin ter najboljša člana ekipe evropskega pokala Žan Grošelj in Jakob Špik. Prva veleslalomska violina Žan Kranjec ter izkušena smukača Rok Perko in Andrej Šporn, ki imata možnost dela z ekipo, se na novo zimo pripravljajo ločeno od ekipe.

Tudi med zbranimi na Goriškem je bilo nekaj posebnosti. Tako je Hadalin zaradi težav s hrbtom izpustil del skupinskih priprav, po ločenem programu pa je vadil Klemen Kosi, ki si je že v prvem tednu zvil gleženj. "Nič hujšega. Bolje je, da se ti to zgodi med pripravami kot pa med sezono," je nezgodo komentiral Kosi in dodal, da je vseeno dobro pripravljen.

Nika Radjenovič vihti trenersko taktirk na Goriškem. | Foto: MaPa Nika Radjenovič vihti trenersko taktirk na Goriškem. Foto: MaPa

Spoznavanje ekipnega duha

Prvič se skupnih kondicijskih priprav udeležuje tudi Debelak, ki sicer deluje v samostojni ekipi pod vodstvom Aleša Gorze. "Smučanje je sicer individualni šport. Toda na pripravah je ta ekipni duh zelo pomemben. Jaz sem ga zdaj začutil tudi v tem delu priprav. Na koncu vsi delamo za isti cilj, tako da si v teh težkih vajah pogosto pomagamo z bodrilnimi besedami," pravi Korošec, ki je lani doživel krst na svetovnem prvenstvu. Zdaj meri še proti olimpijskim igram.

Podobne cilje ima tudi Žan Grošelj, ki se je klub tehnični smučarski usmerjenosti dobro znašel v pretežno smukaški druščini. "Nika se trudi, da vsak trening prilagodi posamezniku. Toda osnova je za vse, tako za slalomiste kot tudi smukače, podobna. Sicer pa sem s pripravami zadovoljen. Verjamem, da je to prava osnova za delo na snegu," pravi Grošelj.

Preberite še:

Kmalu znova na sneg

Medtem ko se bodo v Solkan v kratkem preselila dekleta, pa se bo moška ekipa za nekaj čas razpršila. Tako Hadalin in Kranjec že v ponedeljek odhajata na nekajdnevni snežni trening na Stelvio, kjer ju bo pričakal tudi novi Rossignolov serviser Barnaba Greppi. Ob koncu julija ju skupaj s Špikom in Grošljem čaka vadba na ledeniku Saas Fee, nato pa že desetega avgusta odhod v Argentino, natančneje v Ushuaio.

Dva tedna pozneje bodo v Južno Ameriko odpotovali tudi smukači pod vodstvom trenerja Petra Pena, le da jih bo pot za en mesec vodila v Čile. Tam se bo Klinetu in druščini priključila še prva dama slovenskega alpskega smučanja Ilka Štuhec.


FOTO: Kolesarski trening skozi objektiv Matica Klanška Veleja/Sportida

Fotogalerija
1 / 19
Ne spreglejte