Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
28. 11. 2019,
10.52

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Nejc Brodar tek na smučeh Anamarija Lampič Anamarija Lampič Katja Višnar

Četrtek, 28. 11. 2019, 10.52

4 leta, 4 mesece

Nejc Brodar, pogovor

Mladostna razigranost in dolgoletne izkušnje so najboljši recept

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Nejc Brodar, tek na smučeh | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V petek se začnejo tekme svetovnega pokala v teku na smučeh, kjer bodo v finski Ruki nastopili štirje tekmovalci. Pred začetkom sezone smo se pogovarjali z Nejcem Brodarjem, trenerjem slovenske reprezentance. Ta meni, da je kombinacija mladostne razigranosti in izkušenosti v ekipi pravi recept za nove slovenske uspehe.

Anamarija Lampič
Sportal Vedno nasmejana, a ve, da brez garanja ne bo šlo #video

Pri smučarjih tekačih gre zares. Že v petek bodo na tekmi svetovnega pokala v smučine stopili Katja Višnar, Anamarija in Janez Lampič ter Miha Šimenc. Na trnih ne bodo samo tekmovalci, ampak tudi Nejc Brodar, ki drugo leto vodi slovensko ekipo. Že lani mu je uspel velik uspeh pri moških, ko je Mihi Šimencu uspel najboljši slovenski rezultat med moškimi (10. mesto), pri dekletih pa sta bili Katja Višnar in Anamarija Lampič srebrni na svetovnem prvenstvu. Brodar, ki je s pripravljalnim obdobjem zadovoljen, je pred letošnjo sezono optimističen.

V slovenski ekipi je mešanica mladih in izkušenih tekmovalk. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida V slovenski ekipi je mešanica mladih in izkušenih tekmovalk. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

S pozitivnim vzdušjem ekipa počasi, a vztrajno raste

"Naredili smo še korak naprej, predvsem v povečanju količine treninga na vseh področjih. Jaz mislim, da s pozitivnim vzdušjem ta ekipa počasi, a vztrajno raste. Lani smo videli, da je Miha (Šimenc, op. p.) dosegel preboj pri moških. Pričakujem, da mu bo Janez Lampič letos sledil. Ne pričakujem tako velikega napredka, ampak vsekakor mora nekajkrat v sezoni osvojiti točke svetovnega pokala."

Ana (Anamarija Lampič, op. p.) se razvija v vrhunsko tekmovalko, Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Katja Višnar so že tako izkušene, da bolje poznajo same sebe kot mi njih. Te tekmovalke potrebujejo zgolj usmeritve. Mladostna razigranost in dolgoletne izkušnje so najboljši recept. Verjamem v to ekipo. Če je bila lanska sezona prelomna, ker smo poskušali zadeve izpeljati čim bolje, mislim, da lahko letos vse skupaj nadgradimo."

Katja Višnar
Sportal Odločena, da je res njena zadnja

Lani sta za največji uspeh poskrbeli Katja Višnar in Anamarija Lampič. | Foto: Sportida Lani sta za največji uspeh poskrbeli Katja Višnar in Anamarija Lampič. Foto: Sportida

Kljub lanski uspešni sezoni meni, da ostajajo dolžniki

V lanski sezoni smo lahko videli kar nekaj vidnih uspehov naših tekmovalcev, a tako želenih stopničk na svetovnem pokalu v slovenski reprezentanci niso dočakali. Tega se zaveda tudi Brodar, ki letos pričakuje več od svojih varovancev. "Iz lanske sezone smo ostali dolžniki, potem ko v svetovnem pokalu nismo osvojili stopničk. Sicer smo jih na svetovnem prvenstvu, kar šteje dvojno (smeh, op. p.). Če smo se lani uvrščali v polfinale ali finale, potem mislim, da mora biti letos cilj vsaj dvakrat ali trikrat osvojiti stopničke."

Glavno orožje v slovenski ekipi bo letos Anamarija Lampič, ki je že v pripravljalnem obdobju kazala dobro formo. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Glavno orožje v slovenski ekipi bo letos Anamarija Lampič, ki je že v pripravljalnem obdobju kazala dobro formo. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Manjši proračun, a sezono bo treba speljati

V tem športu velik pomen igrajo finančna sredstva, ki pa jih v slovenski reprezentanci ni toliko, da bi se lahko kosali s svetovnimi velesilami, kot je na primer Norveška. Z danim proračunom bodo morali sezono izvesti. "Jaz se predvsem trudim, da tekmovalci ne bi čutili majhnega proračuna. Za zdaj nam to uspeva, je pa res, da je to šport, v katerem nekatere stvari lahko predvidiš vnaprej, lahko pa se zgodi, da se pojavi kakšen nenačrtovan strošek," je še povedal Brodar, ki mu že drugo leto v ekipi pomaga tudi nekdanji olimpijski prvak Ola Vigen Hattestad.

Miha Šimenc
Sportal Lahko se ti hitro izide, lahko pa čakaš in čakaš #video
Ne spreglejte