Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2022,
10.48

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Beat Feuz smuk alpsko smučanje upokojitev Matthias Mayer

Četrtek, 29. 12. 2022, 10.48

1 leto, 3 mesece

Matthias Mayer v bormiu sporočil, da ima dovolj

Trikratni olimpijski prvak šokiral z odločitvijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Matthias Mayer Bormio | Matthias Mayer je v Italiji sporočil, da končuje kariero. | Foto Guliver Image

Matthias Mayer je v Italiji sporočil, da končuje kariero.

Foto: Guliver Image

Trikratni olimpijski prvak v alpskem smučanju Matthias Mayer je avstrijsko javnost šokiral s presenetljivo napovedjo, da namerava končati tekmovalno pot. Dvaintridesetletnik v sredo ni nastopil na smuku v Bormiu zaradi trebušne gripe. Dan po tem pa končal smučarsko kariero še pred superveleslalomom.

Vincent Kriechmayr
Sportal Kriechmayr do zmage , skromen nastop Čatra, Hrobat zaradi bolečin odpovedal nastop

"Opravil sem zadnji ogled proge. Dosti imam. Nimam več tistega pravega zagona," je dejal Matthias Mayer med javljanjem v živo v oddaji avstrijske televizije ORF ZIB ob 9.00. Na četrtkovem superveleslalomu v Bormiu bi moral nastopiti s številko 6.

"Dobro sem začel tudi to sezono, sem zadovoljen, a bo dovolj"

"Zadnje dni sem malo razmišljal in moram reči: prišel je čas, da se upokojim v svetovnem pokalu alpskih smučarjev. Minula sezona je bila zame izjemna s tretjo zlato olimpijsko medaljo. Dobro sem začel tudi to sezono, sem zadovoljen, a bo dovolj," je poudaril smučar iz vasice Zobrce na avstrijskem Koroškem. "Šport je nekaj izjemno dobrega, vsekakor nekaj pomembnega za človeštvo, tako bi moralo biti, ampak sem zadovoljen s tem, kar je."

Marco Odermatt Bormio
Sportal Odermatt z novo zmago še pobegnil tekmecem, Čater ujel nekaj točk

Pred tedni je ogenj še gorel

Mayer se je zahvalil najbolj zvestima sponzorjema ter avstrijski smučarski zvezi: "Vsi so res odlično opravili svoje delo. Navdušen sem, da vidim, kako se bodo zame stvari odvijale naprej." Še pred nekaj tedni je govoril tudi o mislih na upokojitev po olimpijskem zlatu v Pekingu 2022. A je te preložil, češ da "ogenj še vedno zelo gori." "Nisem si mogel predstavljati, da bi sedel doma in gledal smučanje na kavču pred televizijo. Všeč mi je tekmovati in veselim se konca tedna," je takrat dejal Mayer.

Po Švicarju Beatu Feuzu je alpsko smučanje izgubilo še drugega zvezdnika tega športa v nekaj dneh. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Po Švicarju Beatu Feuzu je alpsko smučanje izgubilo še drugega zvezdnika tega športa v nekaj dneh. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Veliko presenečenje

Odločitev o tem, da bo že v Bormiu sklenil tekmovalno pot, je bila za avstrijsko športno javnost precejšnje presenečenje. Po Švicarju Beatu Feuzu je alpsko smučanje izgubilo še drugega zvezdnika tega športa v nekaj dneh. Švicarski as, štirikratni zmagovalec smukaškega seštevka svetovnega pokala, se bo tekmovalno upokojil po januarskih tekmah v Wengnu in Kitzbühelu.

Mayer je leta 2014 v Sočiju osvojil naslov olimpijskega prvaka v smuku, v Pyeongchangu in letos v Pekingu pa je dodal še olimpijska naslova v superveleslalomu.

Od leta 2009 je zbral 219 nastopov v svetovnem pokalu. Izraziti specialist za hitre discipline ima 45 uvrstitev na zmagovalni oder, od tega 22 smukaških in 22 superveleslalomskih. Enajstkrat je zmagal, trikrat na superveleslalomih, sedemkrat na smukih in enkrat v alpski kombinaciji.

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrin z novo zmago vse bližje rekordnim številkam, Ana Bucik med 15
Semmering Ana Bucik
Sportal Ana Bucik kot nekoč Tina Maze, 80. zmaga za Shiffrinovo
Ne spreglejte