Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2022,
11.30

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

2

Natisni članek

Dominik Paris Marco Odermatt Aleksander Aamodt Kilde Martin Čater Miha Hrobat smuk Stelvio Bormio

Sreda, 28. 12. 2022, 11.30

1 leto, 4 mesece

Bormio, smuk (M)

Kriechmayr do zmage , skromen nastop Čatra, Hrobat zaradi bolečin odpovedal nastop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

2

Vincent Kriechmayr | Avstrijec Vincent Kriechmayr je odlično opravil s smukaško progo v Bormiu in se razveselil svoje 14. zmage v svetovnem pokalu.  | Foto Guliverimage

Avstrijec Vincent Kriechmayr je odlično opravil s smukaško progo v Bormiu in se razveselil svoje 14. zmage v svetovnem pokalu.

Foto: Guliverimage

Vincent Kriechmayr je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v Bormiu v Italiji, kar je 15. smukaška zmaga za Avstrijo na tej zahtevni progi. Drugo mesto na Stelviu je osvojil Kanadčan James Crawford (+0.40), tretje pa Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (+0.68). Edini slovenski predstavnik Martin Čater je smuk končal na 39. mestu (+5.14), Miha Hrobat pa je zaradi bolečin v hrbtu svoj nastop odpovedal.

Aleksander Aamodt Kilde
Sportal Kilde najhitrejši, Slovenca nista bila v ospredju

Enaintridesetletni Vincent Kriechmayr je zmagal 14. v svetovnem pokalu, to je njegova sedma smukaška zmaga, prva na smukih v Bormiu. Na drugem mestu tega smuka, ki je po merilih spektakla v ozadju preizkušnje v Kitzbühelu, ampak ne po težavnosti, je nekoliko presenetljivo ime. Avstrijcu na prvem mestu se je najbolj približal 25-letni Kanadčan Crawford. Njegov zaostanek za Kriechmayrjem je znašal štiri desetinke sekunde. Crawford je na smukih v Bormiu prvič skočil na stopničke. Je pa tudi prvi Kanadčan, ki je na smukih na tem prizorišču posegel tako visoko.

Kanadčan James Crawford je navdušil z drugim mestom. Na smukih v Bormiu še nikoli ni bil tako visoko. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kanadčan James Crawford je navdušil z drugim mestom. Na smukih v Bormiu še nikoli ni bil tako visoko. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zmagovalec treh smukov v tej sezoni Norvežan Aamodt Kilde je bil najhitrejši na zadnjem treningu, na tekmi pa se je tokrat moral zadovoljiti s tretjim mestom, kar je tudi njegov najboljši dosežek na smukih v Bormiu. Kilde bo prvi favorit za zmago v četrtek, ko bo branil lansko superveleslalomsko zmago na tej progi.

Kilde bo prvi favorit za zmago v četrtek, ko bo branil lansko superveleslalomsko zmago na tej progi. "Lahko bi bil nekoliko hitrejši v zgornjem delu, a srednji del je bil dober. V spodnjem delu mi je šlo bolj na tesno pri vratcih, malo me je stisnilo in izgubil sem nekaj zagona. Zgodi se. Razmere so bile težke, toda to, kar je Vincent naredil danes, je bilo neverjetno," je Avstrijca pohvalil Kilde.

Aleksander Aamodt Kilde je bil najhitrejši na treningu, na tekmi pa je osvojil tretje mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Aleksander Aamodt Kilde je bil najhitrejši na treningu, na tekmi pa je osvojil tretje mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Viroza odnesla nastop Mayerja in Feuza

Na startu zaradi gripe oziroma viroze ni bilo dveh odličnih smukačev. Tekmo sta izpustila zmagovalec tega smuka leta 2020 Avstrijec Matthias Mayer in smukaški as Beat Feuz. Švicar, ki je bil na treh smukih v Bormiu na stopničkah, bo januarja končal kariero s tekmami v Wengnu in Kitzbühelu.

Čater skromen, Hrobat odpovedal nastop

Martin Čater je na Stelviu z 39. mestom ostal brez točk svetovnega pokala.   | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Martin Čater je na Stelviu z 39. mestom ostal brez točk svetovnega pokala. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na startni listi sta bila dva Slovenca, a je tekmo okusil samo eden. Miha Hrobat, ki je bil 20. na prvem preizkusu proge, je tekmo izpustil zaradi bolečin v hrbtu, Martin Čater pa je prikazal skromno predstavo in osvojil 39. mesto. Zaostanek 5,14 sekunde je bil prevelik za vsaj premierno smukaško točko na tem prizorišču.

"Že zjutraj se stvar podrla, ko je Miha povedal za bolečine v hrbtu. Stvar je bila taka, da ni mogel smučati niti na ogrevalni progi. Nato je opravil ogled, a je bilo kmalu jasno, da na tako zahtevnem terenu ne bo šlo. Martin pa ni prebil psihološke blokade, ki se pojavi tukaj v Bormiu," je po tekmi povedal trener slovenske ekipe Grega Koštomaj. "Jutri je nov dan in upam, da bo našel sproščenost. Miha bomo pustili na startni listi in bomo videli, kaj bo prinesla noč. Vseeno pa so verjetnosti za njegov nastop bolj majhne."

Bormio, smuk (M):

1. Vincent Kriechmayr (Avt) 1:54,68

2. James Crawford (Kan) +0,40
3. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) +0,68
4. Marco Odermatt (Švi) +1,46
5. Ryan Cochran-Siegle (ZDA) +1,87
6. Urs Kryenbühl (Švi) +1,88
7. Justin Murisier (Švi) +2,17
8. Gilles Roulin (Švi) +2,18
9. Mattia Casse (Ita) +2,24
10. Dominik Paris (Ita) +2,29
...
39. Martin Čater (Slo)            1:59,82 +5,14
Ni nastopil zaradi bolečin: Miha Hrobat (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Marco Odermatt (Švi) 846 točk

2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 585
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 385
4. Lucas Braathen (Nor) 365
5. Vincent Kriechmayr (Avt) 352
6. James Crawford (Kan) 277
7. Alexis Pinturault (Fra) 270
8. Matthias Mayer (Avt) 268
9. Žan Kranjec (Slo) 245
10. Manuel Feller (Avt) 240
...
57. Martin Čater (Slo) 40
70. Štefan Hadalin (Slo) 29
74. Miha Hrobat (Slo)  27


Smukaški seštevek:

1. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 405 točk

2. Marco Odermatt (Švi) 306
3. Vincent Kriechmayr (Avt) 269
4. James Crawford (Kan) 221
5. Johan Clarey (Fra) 183
...
36. Miha Hrobat (Slo) 27
38. Martin Čater (Slo) 20
Kilde
Sportal V Val Gardeni kar nekaj senzacij, na vrhu pa vse po starem
Ne spreglejte