Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 12. 2021,
12.00

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

10

Natisni članek

Markus Mayr Mitja Dragšič Srečko Vilar Kranjska Gora Pohorje Zlata lisica

Četrtek, 30. 12. 2021, 12.00

2 leti, 3 mesece

58. Zlata lisica

Nov udarec za Maribor, Zlate lisice spet ne bo na Pohorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

10

Snežni kontrolor FIS in direktor tehničnih disciplin svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske Markus Mayr je po ogledu snežne podlage na progi za 58. Zlato lisico v Mariboru spravil v slabo voljo prireditelje. Ocenil je, da 8. in 9. januarja ne bo mogoče izvesti tekem na Pohorju. Mariborski prireditelji so tako potegnili krajšo že tretje leto zapored, saj Zlate lisice vnovič ne bo Štajerskem.

Tekmovanje Zlata lisica se je v zadnjih dveh sezonah zaradi razmer dvakrat preselilo v Kranjsko Goro. Po odločitvi snežnega kontrolorja Mednarodne smučarske zveze (FIS) Markusa Mayrja, da na Pohorju ne bo moč 8. in 9. januarja izvesti tekem za svetovni pokal (veleslalom in slalom), obstaja možnost, da bo Zlata lisica znova "gostovala" na Gorenjskem. O tem bo po besedah Srečka Vilarja, generalnega sekretarja Zlate lisice, predvidoma več znanega v petek.

Maribor ni gostil tekem najboljših alpskih smučark na svetu že tri leta. | Foto: Sportida Maribor ni gostil tekem najboljših alpskih smučark na svetu že tri leta. Foto: Sportida

Organizatorji tekmovanja za svetovni pokal v Mariboru so do zadnjega upali, da bi bilo v tej sezoni drugače, a jim je vreme v zadnjih dneh močno pokvarilo načrte. Devet dni pred snežno kontrolo so se v Mariboru sicer končno prebudili ob streljanju snežnih topov, pred božičem so tako v nekaj idealnih mrzlih nočeh in dneh snežni topovi delali s polno močjo, a se je ozračje v času okoli božiča znova močno otoplilo. Vremenska slika naj bi bila enaka tudi ob koncu tega in začetku prihodnjega leta, kar je pripomoglo k oceni direktorja tehničnih disciplin svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske, da Zlate lisice na začetku leta 2022 ne bio na Pohorju. 

"Žal, sneg in vreme ne dopuščata izvedbe tekmovanja v Mariboru. Celotna situacija je takšna, da 8. in 9. januarja tukaj ni mogoče izvesti tekmovanja za svetovni pokal. Snega na progi ni dovolj, ponekod ga je le nekaj centimetrov, hkrati pa je vremenska napoved še zelo slaba," je povedal snežni kontrolor, ki je v Maribor pripotoval neposredno s slaloma v Lienzu, kjer je nadomeščal Petra Gerdola, direktorja ženskih tekem svetovnega pokala, trenutno odsotnega zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Mayr: Res mi je hudo zaradi te odločitve

Tako je bilo na Zlati lisici leta 2020 v Kranjski Gori. Takrat so gledalci še lahko spremljali tekmo. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Tako je bilo na Zlati lisici leta 2020 v Kranjski Gori. Takrat so gledalci še lahko spremljali tekmo. Foto: Matic Ritonja/Sportida "Progo sem si ogledal z vodjo tekmovanja in vodjo proge, skupaj smo ugotovili, da je situacija tokrat takšna, da se ne da. Čeprav sem dobil potrditev, da so se organizatorji res trudili in v dani vremenski situaciji naredili maksimum, se tokrat ni izšlo, žal že tretjič zaporedoma. A to ne pomeni, da smo izgubili zaupanje v Maribor," je še dejal Mayr. "Zdaj moramo preveriti vse druge možnosti, saj se ne sme zgoditi, da 8. in 9. januarja slaloma in veleslaloma ne bi nekje organizirali," je zagotovil.

Ena od možnosti je, da tekmovanje izpeljejo v mariborski organizaciji v Kranjski Gori, tako kot januarja letos in februarja lani. "O tem se bom pogovoril z direktorjem ženskega svetovnega pokala Petrom Gerdolom, organizatorji pa bodo prav tako preverili s svoje strani, ali lahko izvedejo Zlato lisico v Kranjski Gori. O tem bomo najbrž odločili jutri," je napovedal.

"Res mi je hudo zaradi te odločitve. Sem pa si ogledal tudi novo poseko na zgornjem delu. Čeprav dela niso končana, je to prava smer za prihodnost. To bo odlična nova proga, ki bo dala novo kakovost tako rekreativnemu kot tudi tekmovalnemu smučanju," je sklenil Mayr.

Gre za alternativno traso tekmovalne proge, tako imenovano različico B, med vrhom Habakuka in Trikotno jaso, ki bi bila primerna za izvedbo tekem svetovnega pokala v primeru pomanjkanja snega v dolini. Zemeljska dela še niso končala do datuma, ki je dovoljeval, da bi na progo lahko računali za januarsko tekmovanje.

"Kranjska Gora je polna, moramo preveriti možnosti na Bledu"

Srečko Vilar bo naredil vse, da se tekmi 8. in 9. januarja izvedeta v Sloveniji.  | Foto: Mediaspeed Srečko Vilar bo naredil vse, da se tekmi 8. in 9. januarja izvedeta v Sloveniji. Foto: Mediaspeed "Ni nam lahko, res nam vreme ne pomaga. Potrebovali bi še nekaj mrzlih noči, a jih nismo dobili. Z žalostjo sprejemamo to odločitev. Govoril sem že tudi z direktorjem svetovnega pokala Petrom Gerdolom, prav tako sem v stiku z našo smučarsko zvezo, vsi se zavedamo, da moramo narediti vse, da tekmi 8. in 9. januarja izvedemo," pa je dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar.

"Konkretno bomo zdaj naredili vse, da se tradicija ne prekine ter da se tekmi izvedeta v Sloveniji. Ne gre pa le za progo, temveč tudi za nastanitve, Kranjska Gora je polna, zato moramo preveriti možnosti na Bledu, tudi z vidika covidnih ukrepov in zagotovitve varnega mehurčka za tekmovalke," je še dejal.

Vodja tekmovanja Mitja Dragšič je dodal: "Žal je v Mariboru snega premalo, glede na otoplitev pa ga bo v naslednjih dneh še jemalo. Pred dnevi sem bil na otroških tekmah v Kranjski Gori, zato vem, da je tam prava zima in je na progi dovolj snega. Seveda pa bomo zdaj vse to dobro preverili, glede na zahteve svetovnega pokala."

Brez gledalcev

Slabih novic za ljubitelje alpskega smučanja v Sloveniji pa s tem ni konec. Če se bosta tekmi preselili v Kranjsko Goro, bosta potekali brez gledalcev. Tako FIS kot NIJZ namreč dovoljujeta le gledalce na tribuni s sedeži, pa še tam z le polovično zmogljivostjo, tako da bo dovolj mest le za akreditirane gledalce, so sporočili organizatorji tekmovanja. 

Morebitno oviro za selitev v Kranjsko Goro predstavljajo strogi protokoli za zajezitev okužb s covidom-19. Mednarodna smučarska federacija namreč zahteva, da za zagotovitev varnega tekmovalnega mehurčka v hotelskih nastanitvah ni turistov.

Se bo Zlata lisica še tretje leto zapored preselila v Kranjsko Goro? | Foto: Vid Ponikvar Se bo Zlata lisica še tretje leto zapored preselila v Kranjsko Goro? Foto: Vid Ponikvar

Nazadnje je bila Zlata lisica pod Mariborskim Pohorjem leta 2019, tik pred svetovnim prvenstvom v Areju, na katerem je svoj drugi naslov smukaške svetovne prvakinje slavila Mariborčanka Ilka Štuhec. V Mariboru je takrat pohorski pokal osvojila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je bila na prvem mestu na obeh preizkušnjah. Prvo mesto na veleslalomu si je razdelila s Slovakinjo Petro Vlhovo, po slalomu pa je bila na vrhu sama.

V letih 2020 in 2021 je bila Zlata lisica na nadomestni gorenjski lokaciji na progi moškega svetovnega pokala v Kranjski Gori, kjer je bila na stopničkah domačinka iz Podkorena Meta Hrovat z dvakrat tretjim mestom.

Kranjska Gora bo na poligonu Podkoren gostila zadnji moški tekmi pred finalom sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju 2021/22 od 16. do 20. marca v Courchevel/Meribelu. Alpski smučarji se bodo na tekmovanju za pokal Vitranc merili, tokrat na dveh veleslalomih, 12. in 13. marca.

Lindsey Vonn
Sportal Eno leto ni mogla gledati smučanja: "Bilo je preveč depresivno"
Petra Vlhova
Sportal Petra Vlhova je zmagala v Lienzu, do točk tudi Bucikova in Slokarjeva
Tessa Worley
Sportal Francoska veselica v Lienzu, mešani občutki za Meto Hrovat
Ne spreglejte