Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
3. 8. 2020,
16.17

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

7

Natisni članek

svetovni pokal Lindsey Vonn

Ponedeljek, 3. 8. 2020, 16.17

3 leta, 8 mesecev

Lindsey Vonn briše smučarske sledi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

7

Lindsey Vonn | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nekdanja prva dama smučarskega svetovnega pokala in ena od največjih zvezdnic "belega cirkusa" Lindsey Vonn se je s čustvenim zapisom poslovila od Vaila, kjer je živela skoraj 25 let.

Lindsey Vonn se vse bolj odmika od podobe alpske smučarke. 540 dni po zadnji tekmi sicer še ni izgubila zvezdniškega sijaja. Vabila na mnoge dogodke in pozivi k sodelovanju v različnih projektih ne pojenjajo. V zadnjem obdobju je predvsem prevzel njeno delo v fitnesu filmski zvezdnik in znameniti silak Dwayne Johnson. Na simbolični ravni Vonnova briše svoje smučarske sledi. Eno najbolj nazornih potez v tej smeri je naredila s slovesom od Vaila. Ob tem pa še zdaleč ni bila ravnodušna.

Čas je, da grem naprej

"Prodaja mojega doma v Vailu je bila nekaj najtežjega, kar sem storila v svojem življenju. Na to okolje me veže toliko lepih spominov, ki jih bom nosila v sebi. Zaradi staršev se bom sicer še vračala. Toda čas smučanja v mojem življenju se je končal. Moram naprej. Gibanje v smučarskih krogih je zame zahtevno, saj me spominja na poškodbe in bolečine. Upam, da se bo to nekega dne spremenilo," je ob objavi svojih fotografij iz Vaila na Instragramu zapisala 35-letna nekdanja alpska smučarka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Selling my home and moving away from Vail was one of the hardest things I’ve ever done. I had so many amazing memories that I will take with me forever. My family is still in Vail and I will come back, that is for sure. However, the time for ski racing in my life has come to an end and I need to move on. Being around skiing is hard right now; it reminds me of my injuries and of pain. Hopefully one day that will change. Thank you to everyone who supported me in Vail. You have always welcomed me with open arms and I can’t tell you how much I appreciate that. Vail is a ski racing town with so much history and I am happy to share just a very small part of that with you. So until I see you again, please make a few runs on “Lindsey’s” for me ...🙏🏻❤️ Love you all *** Part of the article I put in the @vaildaily . Link in bio *** THANK YOU VAIL Dear Vail Valley Community, I am sad to say that I have sold my Vail home this month. I want to personally thank each and every member of the community who supported me throughout my career.When I moved from Minnesota to Vail with my family I was 12 years old. My father, who also moved to Vail as a young ski racer to train with his long-time friend Pepi Gramshammer, knew how much of an impact it could make on me. Going from a small hill in Minnesota to Colorado was the turning point of my career. With the help of Ski Club Vail, I developed the confidence and love for speed that helped me to win the Olympic downhill, 43 Downhill World Cup races, and finish my career with a total of 82 World Cup wins. When I passed 63 wins,“International” on Vail Mountain was renamed after me and it will always be the greatest gift I have ever received. If you told 15-year-old me slipping the course for the 1999 World Championships that this would one day be my namesake, I would have never believed you. What makes it so special is that “Lindsey’s” is not just mine, it can be shared and experienced by anyone brave enough to ski down it. My grandfather passed down his love for the sport to his kids, my father to his, and I hope to spark and pass down that passion to future generations, too. I did not know at 12 years old what ...

A post shared by L I N D S E Y • V O N N (@lindseyvonn) on

Deklica iz države jezer

Vonnova, tedaj še z dekliškim priimkom Kildow, je sicer rojena v ameriški zvezni državi Minnesota. Tam je smučala v lokalnem klubu Buck Hill, kjer je sicer del svoje trenerske kariere prebil tudi Uroš Pavlovčič. A ko se je njeno smučarsko udejstvovanje dvignilo na resnejšo raven, se je z družino pri dvanajstih letih preselila v Vail. Smučarsko središče v Koloradu je postalo njen dom in predvsem športna baza, kamor se je zatekala po zmagah in porazih, ob tem pa celila rane po številnih poškodbah in težavah z depresijo.

Selitev v Kalifornijo

Kar 650 kvadratnih metrov veliko koloradsko bivališče naj bi Vonnova prodala za dobre štiri milijone evrov, čeprav je bilo sprva na trgu ponujeno za pet milijonov evrov. Njen novi doma zdaj postaja Los Angeles oziroma sloviti Beverly Hills. Kot so pred časom poročali ameriški mediji, sta tam z zaročencem Pernellom Karlom Subbanom, sicer hokejistom severnoameriškega poklicnega moštva New Jersey Devils, kupila vilo za 6,7 milijona evrov.

Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zgodba Lindsey Vonn: Od "polža" iz Minnesote do dive hitrosti

Kot prva od petih otrok v družini se je rodila v Burnsvillu, v predmestju Minneapolisa, v neposredni bližini smučišča Buck Hill. Tam je po zaslugi očeta Alena hitro spoznala čarobni svet smučanja, čeprav na progi, katere višinska razlika, kot se je sama rada pošalila, ni prekašala višine večine vodnih toboganov. Bilo pa je dovolj za usodno zasvojenost, čeprav jo je prvi trener Erich Sailer kot sedemletnico označil za "polža na smučeh". A "polž" je postajal hitrejši, četudi v okolju, ki ni tako primeren za smučanje. Pri svojih trinajstih letih se je zato z družino preselila v Vail v Kolorado, kjer se je začela njena smučarska pot, tudi s pogostimi izleti v Evropo, strmo vzpenjati.

Vitrina

V svetovnem pokalu je, tedaj še z dekliškim priimkom Kildow (priimek Vonn je prevzela po poroki s Thomasom Vonnom, s katerim sta se razšla leta 2011), prvič nastopila 11. 11. 2000, nazadnje pa 20. 1. 2019. Vmes je v 395 nastopih dosegla kar 137 uvrstitev na stopničke za zmagovalke. Dobila je rekordnih 82 tekem. V zrak je dvignila tudi štiri velike kristalne globuse za zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala (2008, 2009, 2010 in 2012) ter kar 16 malih. Ob tem ji v domači vitrini visi še enajst kolajn z velikih tekmovanj. Na svetovnih prvenstvih je bila dvakrat zlata ter po trikrat srebrna in bronasta. Z olimpijskih iger se je ob smukaškem zlatu leta 2010 v Vancouvru vrnila še z dvema bronoma.

Prepogost prizor v karieri Lindsey Vonn. | Foto: Vid Ponikvar Prepogost prizor v karieri Lindsey Vonn. Foto: Vid Ponikvar

Smučarka v visokih petah

Olimpijske kolajne so dvignile tudi njeno prepoznavnost v ZDA, kar je vplivalo tudi na porast zanimanja za alpsko smučanje. Smehljala se je z naslovnic najbolj znanih revij in gostovala v priljubljenih pogovornih televizijskih šovih. Brez čelade, kape ali bunde s sponzorskimi našitki, temveč le z golim hrbtom, kratkim krilom in v visokih petah. Vseeno je bila veliko večja zvezda v Evropi. Kot takšna je spremenila dokaj konservativen in ustaljen smučarski šport. S svojo pojavnostjo, potezami, izjavami, odkritostjo … Tudi rezultati. A tudi z izleti na rdeče preproge, na katerih se je, kot je zapisala v svoji knjigi Moč je nov lepotni ideal, sprva nelagodno počutila kot visoka mišičasta športnica med vitkimi manekenkami, ki so vzbujale pozornost z gibanjem v zvezdniških krogih in fotografijami v pomanjkljivo oblečenih ali golih pozah.

 

Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kolajne na velikih tekmovanjih

  Zlato Srebro Bron
Olimpijske igre 1 (smuk 2010) / 2 (svsl 2010, smuk 2018)
Svetovno prvenstvo 2 (smuk in svsl 2009) 3 (smuk in svsl 2007, smuk 2011) 3 (svsl 2015, smuk 2017, smuk 2019)
 

 

Neja Dvornik
Sportal Nadarjena Korošica je izbrala samostojno pot
Sportal Od tarnanja na sedežnici do skupne poti

 

 

 

Ne spreglejte