Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 2. 2019,
17.44

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

pokal Vitranc Aare 2019 Žan Kranjec Žan Kranjec Klemen Bergant Meta Hrovat

Sreda, 6. 2. 2019, 17.44

5 let, 2 meseca

ŽAN KRANJEC PRED ODHODOM V AARE

Kranjčeva vitranška popotnica z napako

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Prvi adut slovenske moške smučarske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Aareju Žan Kranjec izkorišča dobre pogoje za trening v Podkorenu, njegovo vadbo pa še vedno malenkostno omejujejo zdravstvene težave.  

aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo

Prav zanimiv je bil danes pogled na podkorensko strmino, z vrha katere so se po začetni prelomnici proge svetovnega pokala in nato prehodu v trenažni poligon pod sedežnico drug za drugim spuščali najboljši slovenski smučar med invalidi Jernej Slivnik in z mislijo na Aare 2019 najboljša slovenska smučarka v tehničnih disciplinah Meta Hrovat ter prvi adut moške reprezentance Žan Kranjec. Zadnji se bo čez dober mesec v Podkoren vrnil tudi kot tekmovalec, ob tem pa upa, da bo nastopil celo na treh tekmah. Kranjska Gora namreč še naprej velja za osrednjega favorita za prevzem odpadlega veleslaloma iz Garmisch-Partenkirchna.

Žan Kranjec je letos že dokazal, da se zna zavihteti celo na sam vrh. | Foto: Reuters Žan Kranjec je letos že dokazal, da se zna zavihteti celo na sam vrh. Foto: Reuters Ni še stoodstoten

Veleslalomski prvokategornik Kranjec priznava, da mu je nedavna odpoved tekme na Bavarskem celo ustrezala. A ne zato, ker se na progi Kandahar do zdaj ni še nikoli prav zares dobro odrezal, temveč zaradi zdravstvenih težav, na račun katerih je bil njegov trening v zadnjem obdobju dodobra omejen. Zaradi bolečin v obstranskem mišičnem predelu pod rebri je namreč vadil prilagojeno. Stanje še vedno ni povsem brezhibno, toda večjih težav za kakovostno pripravo pred sobotnim poletom proti Aareju ni. Le domača vadba ni optimalna.

Vitranška popotnica

"Lepo je trenirati na domačem terenu, čeprav ne spim doma. Se pa počutim domače, trening pa je zelo umirjen," je, potem ko si je po treningu na malem ekranu ogledal superveleslalomsko preizkušnjo svetovnega prvenstva, dejal Kranjec, na dodatno vprašanje o zdravstvenem stanju pa odgovoril: "V tem trenutku je stanje moteče, a še zdaleč ne skrb vzbujajoče. Pomembno je, da sem se vrnil na smuči in treniral brez dodatnih bolečin. To je dober znak, zato verjamem, da se bo stanje kmalu popravilo do te mere, da bom treniral in tekmoval povsem brez misli na to."

Trenerjev dvignjen palec

O dobri pripravljenosti tako svojega prvega aduta kot tudi prvega slovenskega slalomista Štefana Hadalina, ki je kot ena od žrtev transportnih kolobocij v Aare pripotoval z več kot 24-urno zamudo, je prepričan tudi glavni trener udarnega tehničnega dvojca Klemen Bergant. "Smučata dobro. To me ne skrbi. Zdaj bo pomembno, da bomo tempirali ustrezno pripravljenost in tudi spočitost za osrednje tekme. Obenem je obetavna tudi napovedana manjša otoplitev, tako da snežna podlaga ne bo več tako agresivna kot ob odprtju prvenstva," pravi izkušeni trener, ki se na pot proti Švedski podaja s kombijem.

"Vesta, kaj morata storiti"

In kakšni so Bergantovi obeti? "Zaradi dobrih rezultatov ali še boljših posameznih voženj ne čutimo večjega pritiska. Prej nasprotno. To je dokaz dobrega dela in spodbuda. Kar je ključno, je dejstvo, da fanta vesta, kako do dobrega rezultata. Navsezadnje ju je nekaj letošnjih tekem, ko sta mislila, da se da do vrha po drugačni poti, tudi izučilo. Za želeni rezultat je treba na tekmi uprizoriti dve pošteni moški vožnji. Šele nato lahko razmišljaš o boju za najvišja mesta v tej ostri konkurenci," odgovarja glavni trener moške ekipe za tehnični disciplini.

Nevena Ignjatović
Sportal Škofjeloška znanka na srbski misiji
Dominik Paris
Sportal Dominik Paris do prvega zlata, Martin Čater na koncu 13.
Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova tekmicam "prepušča" kolajno
Ilka Štuhec
Sportal Po tragediji brez prvega, zadnja pa znova v ogenj
Ilka Štuhec
Sportal "Včasih si na pravi strani, drugič pač ne"
Martin Čater in Miha Hrobat
Sportal Brutalna resnica: brez tveganja (tudi poškodb) ni uspeha
Ne spreglejte