Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 2. 2019,
15.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Aare 2019 Lindsey Vonn Grega Koštomaj Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Torek, 5. 2. 2019, 15.53

5 let, 2 meseca

PO PRVI TEKMI SP 2019

"Včasih si na pravi strani, drugič pač ne"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

1

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je SP 2019 začela z osmim mestom v superveleslalomu. | Foto Reuters

Ilka Štuhec je SP 2019 začela z osmim mestom v superveleslalomu.

Foto: Reuters

Drugi "tek" superveleslaloma za svetovno prvenstvo v Aareju: skomig z rameni Ilke Štuhec, šampionski nasmešek Mikaele Shiffrin in lizanje ran ob novem padcu Lindsey Vonn.

Mikaela Shiffrin
Sportal Drama stotink z različnimi vlogami Shiffrinove, Vonnove in Štuhčeve

"Enkrat si na pravi strani stotink, drugič pač na napačni. Letos je bila Ilka v Val Gardeni na superveleslalomu na pravi strani stotink," je po superveleslalomski tekmi svetovnega prvenstva v Aareju, ki se je razvila v pravo dramo stotink z zmago Američanke Mikaele Shiffrin in osmim mestom Ilke Štuhec, 26 stotink za zmagovalko in 21 za tretjim mestom, slovenski sedmi sili dejal smučarski trener najboljše slovenske smučarke Grega Koštomaj. Ob tem je opozoril na dejstvo, da je to ob omenjeni zmagi v Dolomitih drugi najboljši superveleslalomski dosežek Štuhčeve v sezoni 2018/19.

Ilka Štuhec Are | Foto: Reuters Foto: Reuters "Gremo dalje"

Da so na skrajšani progi odločale malenkosti, tako da tudi vrhunska vožnja ni zadoščala za drugo kolajno na velikih tekmovanjih, se je zavedala tudi Štuhčeva. "Na štartu sem bila kar odločena, dobro sem se počutila, vožnja je bila večinoma kar OK, a se je danes res poznala prav vsaka malenkost. Zdaj je mimo in gremo dalje," je, kot navaja STA, povedala Mariborčanka, ki si je vnovič dokazala, da spada med elito, kar je nedvomno dober obet pred nadaljevanjem svetovnega prvenstva z nedeljskim smukaškim vrhuncem.

Nad progo in nizke temperature

Pred nadaljnjim osvajanjem zahtevne smukaške proge je spodbudno tudi dejstvo, da je Štuhčevi teren všeč. Vse bolj je vešča tudi snežne podlage, sprejema pa tudi dejstvo o ostrem mrazu.  V primerjavi s treningi je tokrat nastopila brez zaščitne maske. "Na mraz se pač ne navadiš. To je dejstvo. Narediš vse, da bi se ogrel, da bi ostal pripravljen, ampak na koncu, ko stojiš na štartu, si v dresu in, tako kot na progi, nisi zelo oblečen. V tistem trenutku te zebe, potem ko enkrat štartaš, pa na to pač pozabiš," o nizkih švedskih temperaturah pripoveduje Štuhčeva.

Junakinja in osmoljenka: Mikaela Shiffrin in Lindsey Vonn | Foto: Reuters Junakinja in osmoljenka: Mikaela Shiffrin in Lindsey Vonn Foto: Reuters

Četrto zlato za Mikaelo Shiffrin

Najhitrejši Slovenki na smučeh na koncu ni preostalo drugega, kot da stisne roko svoji sopotnici med posebnim poletom iz Maribora proti Aareju. Mikaela Shiffrin ob tem ni skrivala drobnega presenečenja, saj je zaradi zamude pri dostavi opreme ni bila povsem osredotočena. Vseeno je postregla z agresivno predstavo. Da bo le takšna prinašala uspeh, ji je bilo jasno, ko si je na štartu ogledala nastop Sofie Goggie. "Bila sem napadalna, čeprav sem se zavedala tudi dolgih skokov. A ostala sem mirna. Nisem pa si mislila, da sem tudi dovolj hitra za zmago," je po četrti zlati kolajni na svetovnih prvenstvih, prvi v supervelslalomu, dejala Shiffrinova.

Martin Čater in Miha Hrobat
Sportal Brutalna resnica: brez tveganja (tudi poškodb) ni uspeha

Srečna družba na stopničkah

Ob Shiffrinovi sta bili ob prvih fotografijah najboljše trojice na 45. svetovnem prvenstvu široko nasmejani tudi srebrna Goggia in bronasta Corrine Suter. Italijanka je namreč po dvojnem zlomu gležnja še oktobra ležala z mavčno oblogo, zanjo pa je bil to šele četrti nastop v sezoni. Štiriindvajsetletna Švicarka po drugi strani do danes še ni bila na stopničkah v svetovnem pokalu, kaj šele na velikem tekmovanju. "Že dejstvo, da sem tu, je nekaj posebnega. Kolajna pa je nekaj sanjskega," je po nastopu razmišljala Goggia, medtem ko je Suterjeva dejala: "Sreča ni bila nikoli na moji strani. Danes se mi je nasmehnila."

Lindsey Vonn: Prevečkrat sem pristala v mreži

Med osmoljenkami prve tekme prvenstva pa je bila Lindsey Vonn. V svojem slogu se je agresivno podala na progo, a znova uvidela, da telo pač ne prenese več njenih šampionskih zamisli. Potem ko je zapeljala skozi vrata in s seboj odnesla zastavico, je padla in pristala v zaščitni mreži. Kot kaže, jo je odnesla le z nekaj udarninami in novim signalom, da je nepreklicno napočil trenutek za konec kariere. Tudi sama je v cilju priznala, da glava ve, kako zmagovati, a telo tega pač ne prenese več. "Prevečkrat sem bila v mreži. Dovolj je. Na srečo imam dovolj časa, da se pripravim na smuk, nato pa bo dovolj," je nedeljski konec kariere napovedala ameriška šampionka. Lindsey Vonn: izraz na obrazu pove vse | Foto: Reuters Lindsey Vonn: izraz na obrazu pove vse Foto: Reuters

"To je naš šport"

Dejstva, da se pri padcu Vonnova ni huje poškodovala, je bila vesela tudi Shiffrinova. "To je tisti občutek, ko te preveva zadovoljstvo po nastopu, nato pa reprezentančna sotekmovalka grdo pade. Nato še Laurenne Ross. Ni lepo gledati, a žal je tudi to del športa, v katerem je zelo veliko tveganja," je dejala nova svetovna prvakinja v superveleslalomu, ki se je letos udeležila štirih tekem v tej disciplini. Prav vse štiri pa so se končale z njeno zmago, a nobena s tako majhno razliko. Spomnimo, Sofio Goggio je prehitela za dve stotinki, kar znaša vsega 51 centimetrov.

V sredo bo okronan še superveleslalomski kralj

S svetovnim prvenstvom v Aareju kariero ob Vonnovi zaključuje tudi norveški as Aksel Lund Svindal. Danes je lahko le preizkusil tekmovalno progo, saj so organizatorji zaradi velikanskih težav ter zamud pri prevozu tekmovalcev in predvsem opreme odpovedali prvi uradni trening smuka. Sredin program SP 2019 pa prinaša moško superveleslalomsko preizkušnjo. Tudi s Svindalom. Slovenske barve bodo ob tem branili Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater in Miha Hrobat, ki je v družbi Štefana Hadalina s kar 24-urno zamudo vendarle pripotoval v Aare. Z njim pa tudi oprema za številne tekmovalce.

aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo
Ilka Štuhec
Sportal Po tragediji brez prvega, zadnja pa znova v ogenj
Ne spreglejte