Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
14.39

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

2

Natisni članek

Miha Hrobat Martin Čater Klemen Kosi Boštjan Kline superveleslalom Aare 2019

Sreda, 6. 2. 2019, 14.39

5 let, 2 meseca

AARE, SVETOVNO PRVENSTVO, SUPERVELESLALOM (m)

Dominik Paris do prvega zlata, Martin Čater na koncu 13.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

2

Dominik Paris | Najboljša trojica na superveleslalomu svetovnega prvenstva na Švedskem. | Foto Reuters

Najboljša trojica na superveleslalomu svetovnega prvenstva na Švedskem.

Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Aareju so podelili drugi komplet kolajn. V moškem superveleslalomu je zmagal Italijan Dominik Paris, drugo mesto pa sta si razdelila Francoz Johan Clarey in Avstrijec Vincent Kriechmayr. Za Parisa je to prvi naslov svetovnega prvaka. Na štartu so bili tudi štirje Slovenci, a je le eden prišel do cilja, in sicer Martin Čater, ki je bil na koncu 13. Boštjan Kline je bil na prvem merjenju vmesnega časa s številko 6 najhitrejši, nato pa zgrešil vrata in odstopil. Brez uvrstitve sta ostala tudi Klemen Kosi in Miha Hrobat.

Zmagovalec preizkušnje Paris je v tej zimi pred Arejem slavil na superveleslalomu in smuku v Bormiu, najhitrejši pa je bil tudi na slovitem smuku v Kitzbühlu.

"To je res poseben dan zame. Nisem pričakoval, da bom zmagal na najpomembnejši tekmi sezone. Bil je težek in zelo hiter superveleslalom, na podlagi, ki mi ni všeč, saj imam rajši bolj ledene proge. Kljub vsemu sem imel dobre občutke, ko sem smučal tukaj, in sem zelo zadovoljen," je dejal Južni Tirolec, ki ima večje težave odgovore podajati v italijanščini kot v tirolskem narečju nemščine.

Dominik Paris | Foto: Reuters Foto: Reuters

Paris je pred Arejem dobil najprestižnejšo lovoriko kot zmagovalec smuka v Kitzbühelu ter postal dvojni zmagovalec smuka in superveleslaloma na brutalnem ledu Stelvia v Bormiu. Številni so se pritoževali nad slabo vidljivostjo v spremenljivi igri teme in svetlobe. Tudi prvi na startu Švicar Beat Feuz, ki se je pošalil, da bi lahko bilo super, če bi sploh kaj videl.

"Bilo je težko. Ob takšni vidljivosti je bilo res težko peljati superveleslalom in iti na svoj limit, saj je bilo zelo težko opaziti grbine, ki so bile ravno med vratci in nisi mogel vedeti, kje te čaka naslednja grbina, tako da si moral grbine nekako zatipati s stopali, pod smučkami," je pritrdil Paris. Martin Čater je edini Slovenec, ki je prišel do cilja. | Foto: Gulliver/Getty Images Martin Čater je edini Slovenec, ki je prišel do cilja. Foto: Gulliver/Getty Images

Čater: Za vrhunski rezultat bi vse moralo biti vrhunsko

Martin Čater je po tekmi dejal: "Moram reči, da je bilo smučanje danes kar na visoki ravni. Naprej od tiste napake sem smučal vrhunsko. Tam sem se taktično narobe lotil proge in je šlo kar veliko časa. Za vrhunski rezultat bi vse moralo biti vrhunsko. Kjer sem naredil napako, je bila reakcija par stotink prepočasna, zamudil sem zavoj in tako greš takoj iz smeri. Grem optimistično naprej na smuk, kjer bom še kaj dodal."

Martin Čater in Miha Hrobat
Sportal Brutalna resnica: brez tveganja (tudi poškodb) ni uspeha

Boštjan Kline je imel najboljši prvi vmesni čas

Boštjan Kline je bil na progi hiter, a je odstopil. | Foto: Reuters Boštjan Kline je bil na progi hiter, a je odstopil. Foto: Reuters Nastopili so štirje Slovenci. Prvi od četverice se je na progo podal Boštjan Kline. S številko 6 je bil na progi zelo hiter in najhitrejši ob prvem merjenju vmesnega časa, nato pa je naredil napako in ostal brez uvrstitve.

"V redu sem se počutil, zgornji del je šel tako, kot sem si zamislil. Tista kombinacija oziroma linija pa je bila malo preveč direktna in ni se mi izšlo. Več zavojev je bilo boljših kot na prejšnjih tekmah, tako da je to zagotovo pozitivno," je po tekmi povedal Kline, ki je spregovoril o prihajajočem smuku: "Ni nekih posebnosti. Na ogrevanjih in treningih bom poskušal narediti čim več dobrih zavojev in to prenesti na tekmo."

Klemen Kosi: Pokazal sem boljše zavoje, a to mi nič ne koristi

"Priprave na tekmo se bile takšne kot ponavadi. Tekma je kar hitro prišla na vrsto, a mislim, da sem se pripravil v redu. Vožnja mi ni uspela, kar zadeva linijo, sem pa osvojil nekaj v začetnih zavojih, do odstopa. Pokazal sem boljše zavoje kot pred kratkim, a to mi nič ne koristi, saj sem odpeljal manj kot tretjino proge. Žal mi je za to, hitro je šlo mimo. Če pogledam nazaj, bi si marsikaj želel spremeniti," pa je povedal Klemen Kosi.

Italijani imajo že dve kolajni na 45. SP v alpskem smučanju. Sofia Goggia je osvojila srebro na ženskem superveleslalomu, ko je za zlato Američanko Mikaelo Shiffrin zaostala le dve stotinki sekunde.

Kanadčan Erik Guay, ki je na superveleslalomu na SP zmagal pred dvema letoma v St. Moritzu, ni branil zlata, saj se je pred začetkom sezone tekmovalno upokojil.

Dominik Paris je šel na progo tretji. | Foto: Reuters Dominik Paris je šel na progo tretji. Foto: Reuters

 

Ilka Štuhec Are
Sportal Štuhčeva osma na treningu, Vonnova ni nastopila

Aare, superveleslalom:

 
Boštjan Kline
Sportal Pen: Najmanjša napaka bo usodna za vsakega

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal "Včasih si na pravi strani, drugič pač ne"
Ne spreglejte