SiolNET. Sportal Zimski športi
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenski tabor pred sredinim supervelelslalomu na SP

Pen: Najmanjša napaka bo usodna za vsakega

0,22

termometer

Boštjan Kline
Boštjan Kline bo eden štirih Slovencev na sredinem superveleslalomu. Foto: Reuters

Po ženskah se bodo na tekmovalno progo z gore Areskutan podali tudi moški v prvem boju za kolajne na 45. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Na startu prve letošnje moške preizkušnje za naslov svetovnega prvaka v superveleslalomu v Areju bodo tudi štirje Slovenci, Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat.

Ilka Štuhec Sportal "Včasih si na pravi strani, drugič pač ne"

Medtem ko so imele ženske v ponedeljek pred superveleslalom možnost progo preizkusiti na smukaškem treningu, pa so moški ostali brez prvega treninga smuka, ki bi moral biti v torek. Tekmovalci so ostali brez preizkusa proge v Areju, edini preizkus so imeli lani na finalu sezone svetovnega pokala, kar pa ne pomeni, da so brez dela ostali trenerji.

Strokovni štab slovenske moške smukaške reprezentance si je ogledal vsako podrobnost proge ter jo posnel, da bi lahko ugotovili najhitrejšo linijo, ki bo edina, ob najboljši možni izvedbi, vodila do vrhunskega rezultata.

Kako pomemben je ogled proge, se je izkazalo že danes. Zmagovalka superveleslaloma Američanka Mikaela Shiffrin na prvem smukaškem treningu ni nastopila, čeprav je bila na startu, ampak je na progo poslala svoje sodelavce, ki so proučili vse posebnosti ter začrtali linijo, ki je Shiffrinovi na skrajšani progi z rezervnega starta prinesla odločilno prednost dveh stotink sekunde pred Italijanko Sofio Goggia.

Postavitev ni prezahtevna

"Moramo se prilagoditi, najmanjša napaka bo usodna za vsakega," pravi glavni trener Peter Pen. "Moramo se prilagoditi, najmanjša napaka bo usodna za vsakega," pravi glavni trener Peter Pen. Foto: Sportida

"Zgornji del je bil na ogledu že malo v temi, kjer so bili žarometi, pa se je dobro videlo. Preparacija je enakomerna od starta do cilja. Zelo dobra. Postavitev ni preveč zahtevna, zavoji so samo tam, kjer se teren obrača, več je polzavojev, kar je skandinavski trend že zadnjih 15 let. Moramo se prilagoditi, najmanjša napaka bo usodna za vsakega," je dejal glavni trener slovenske moške smukaške ekipe Peter Pen.

Smukači so imeli še posebej dolgo pot v Are. Obtičali so na Bavarskem, kjer je v Garmischu zaradi sneženja odpadel smuk, in nato so tri dni potrebovali, da so prek Osla in Trondheima le prišli na cilj. Nekateri so na tej poti v skandinavskem prometnem kaosu ostali brez opreme in oblačil. Med njimi tudi Maruša Ferk, ki je svoje stvari dobila šele dva dneva po prihodu v Are, palice za trening ji je denimo posodila Ilka Štuhec.

aARE 2019 Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo

Potrpežljivi, iznajdljivi

Odločilno je bilo, da so trenerji in serviserji s kombiji iz Garmischa opremo prepeljali po cestah v Are. Po opremi pa so prišli tudi tekmovalci, ki to opremo uporabljajo.

"Oprema je prišla z avti nemoteno gor. Vreme je krojilo režim letov, v Frankfurtu, Münchnu, Stockholmu. Če si dolgo v smučanju, veš, da moraš biti v takih trenutkih potrpežljiv, iznajdljiv. Mi trenerji in tekmovalci naj bi bili na to navajeni, večji problem so imeli ostali, ki potujejo dvakrat ali trikrat na leto. Kaj jemo, kako spimo in kako potujemo, ni važno, sem smo prišli po rezultat," je dejal Pen.

Klemen Kosi Klemen Kosi Foto: Getty Images

O slovenskih adutih preizkušnje na Švedskem pa je dejal: "Vsi so že na takih podlagah delali rezultate. Vsak ima svoje probleme, svoje ambicije. Mislim, da v superveleslalomu z dobrim pristopom, dobrim ogledom, dobro minuto in 20 odsmučanega lahko hitro postaviš stvari na svoja mesta."

Pen je še dejal, da so tekmovalci danes že trenirali med drugo in pol četrto in so skušali narediti čim več voženj. "Vsi so se iskali, ampak tisti, ki so dobri, so vsepovsod dobri."

Nov svetovni prvak

V sredo bo svetovni prvak v disciplini vsekakor novi. Kanadčan Erik Guay, ki je slavil pred dvema letoma na SP v Sankt Moritzu, se je lani novembra odločil za tekmovalno upokojitev. Martin Čater in Miha Hrobat sta superveleslalom leta 2017 v St. Moritzu končala na 17. in 24. mestu, Klemen Kosi in Boštjan Kline sta ostala brez uvrstitve.

Preberite še:

Lindsey Vonn Sportal Drama stotink z različnimi vlogami Shiffrinove, Vonnove in Štuhčeve Martin Čater Sportal Brutalna resnica: brez tveganja (tudi poškodb) ni uspeha

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin