SiolNET. Sportal Zimski športi
0,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Fis odpovedala severnoameriške smučarske tekme

Koronavirus zarezal v smučarsko sezono, Fis odpovedala prve tekme

0,69

termometer

Lake Louise 2016
Pri Fis so zaradi novega koronavirusa odpovedali tradicionalne tekme v začetku sezone v Severni Ameriki. Foto: Sportida

Covid-19 je predčasno končal zadnjo sezono alpskega smučanja, zarezal pa je tudi že v prihajajočo. Krovna smučarska zveza Fis je sporočila, da v prihajajoči sezoni zaradi posledic pandemije novega koronavirusa in varnostnih razmer ne bo tradicionalnih smučarskih tekem na začetku sezone v Severni Ameriki. Tja se bodo alpski smučarji vrnili v sezoni 2021/22, v naslednji pa bodo severnoameriške tekme prestavili na druga prizorišča v sezoni.

Kot je sporočila Fis, se je za ta korak odločila po posvetu z nacionalnima zvezama v ZDA in Kanadi ter prireditelji, ki bi morali izvesti tekme. Skupaj so se odločili, da zaradi koronske krize smučarji letos ne bodo gostovali na teh prizoriščih.

V ženskem delu alpskega smučanja so odpovedali tekmi v slalomu in veleslalomu v Killingtonu 28. in 29. novembra ter tekme v hitrih disciplinah v Lake Louisu med 1. in 6. decembrom. Pri moških pa ne bo hitrih tekem v Lake Louisu med 25. in 29. novembrom ter tekem v tehničnih in hitrih disciplinah v Vailu in Beaver Creeku med 1. in 6. decembrom.

Kot je v sporočilu za javnost pojasnila Fis, so odločitev sprejeli zaradi varnosti in skrbi za zdravje vseh tekmovalcev in udeležencev tekem. Odločitev pa so sprejeli že zdaj, da bodo tako pomagali zvezi in prirediteljem drugih tekem v sezoni pri iskanju nadomestnih prizorišč.

Žan Kranjec v Beaver Creeku prihodnjo sezono ne bo tekmoval. Žan Kranjec v Beaver Creeku prihodnjo sezono ne bo tekmoval. Foto: Guliverimage/Getty Images Tekme bodo v koledar vrnili čez eno leto

Pri Fis pa so poudarili, da se bodo te tekme vrnile v koledar svetovnega pokala čez eno leto.

"Močno smo si želeli, da bi ohranili te tekme. Moštva imajo rada tekme in priprave v ZDA. Toda žal je situacija takšna, kot je, logistika pa bi bila prezahtevna zaradi potovalnih in karantenskih omejitev. Zato nam ni preostalo drugega, kot da sprejmemo takšno določitev," je pojasnil direktor moškega dela tekmovanj v svetovnem pokalu Markus Waldner.

"Ni nam preostalo drugega, kot da sprejmemo takšno določitev," je pojasnil direktor moškega dela tekmovanj v svetovnem pokalu Markus Waldner. "Ni nam preostalo drugega, kot da sprejmemo takšno določitev," je pojasnil direktor moškega dela tekmovanj v svetovnem pokalu Markus Waldner. Foto: Reuters

"Prireditelji so pripravili odličen načrt po varnostni plati, da bi lahko izvedli tekme, toda logistične prepreke potovanj iz Evrope in med obema državama so bile prevelike. Vse skupaj je, v povezavi z možnimi karantenami, prevesilo tehtnico k tej določitvi," pa je dodal Peter Gerdol, direktor ženskega dela svetovnega pokala.

Septembra bodo predstavili spremenjen koledar

Fis bo septembra objavila spremenjen koledar sezone, na katerem bo manjkajoče tekme uvrstila na druga prizorišča po Evropi. V francoskem Val d'Iseru naj bi tako dobili dodaten termin moških tekem, pri ženskah naj bi dodatne tekme dobil St. Moritz, verjetno pa tudi Courchevel. Spremembe koledarjev bo potrjevala tehnična komisija Fis na sestanku konec septembra.

Preberite še:

Meta Hrovat Sportal V Söldnu brez gledalcev, nato pa …

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin