Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 7. 2021,
13.30

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Natisni članek

Zoran Zupančič Robert Hrgota Anže Lanišek Anže Lanišek Nika Križnar Nika Križnar Peter Prevc Peter Prevc smučarski skoki

Sreda, 14. 7. 2021, 13.30

2 leti, 9 mesecev

Konec tedna začetek poletne velike nagrade v smučarskih skokih

Prvi tekmovalni test: Dokler se ne spustiš po smučini, ne veš, kje si

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Peter Prevc | Peter Prevc pred uvodnim grand prixom pravi, da je forma dobra, a da bo prave rezultate dala šele tekma.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Peter Prevc pred uvodnim grand prixom pravi, da je forma dobra, a da bo prave rezultate dala šele tekma.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred smučarskimi skakalci in skakalkami je prva postaja poletne velike nagrade. Konec tedna bodo formo preizkusili v Wisli. Slovenske barve bo branilo 12 tekmovalcev in tekmovalk. V ekipi za pot na Poljsko so Timi Zajc, Anže Lanišek, Tilen Bartol, Žiga Jelar, Jan Bombek, Peter Prevc, Urša Bogataj, Jerneja Brecl, Ema Klinec, Katra Komar, zmagovalka zadnje sezone Nika Križnar (njen nastop je zaradi lažje poškodbe vprašljiv) in Špela Rogelj.

Skakalke in skakalci bodo poletno pripravljenost konec tedna preverili na Poljskem. Wisla bo gostil uvodne preizkušnje poletne velike nagrade. Prvič v zgodovini skupaj začenjajo skakalci in skakalke. V petek bodo na sporedu kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa sledita posamični tekmi v obeh konkurencah.

Po zadnjem treningu v Kranju so skakalci razkrili svoje želje za poletje. Najizkušenejši v slovenski vrsti, Peter Prevc, pa poudarja, da je za vse napovedi prezgodaj.

Kaj in kako so opravili, bo pokazala tekma

"Treningi so bili dobri, forma se je izboljševala, ampak kaj in kako smo opravili, bo pokazala šele tekma. Dokler se ne spustiš po smučini, ne veš, kje si, saj primerjave s konkurenco čez poletje nismo imeli," izpostavlja Prevc.

Sam pravi, da so poletne tekme dobrodošle predvsem za popestritev treningov in za privajanje na tekmovanja. "Gre za pomemben stik z najboljšimi, vsi pa vemo, da dobri skoki poleti ne pomenijo tudi, da bodo skoki dobri pozimi. Je pa seveda lažje nadaljevati s treningi, če ti gre in so dosežki dobri. To ti dvigne samozavest," še pravi Prevc.

"Potrebno je iti počasi, graditi korak za korakom, biti zbran v vsakem trenutku." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Potrebno je iti počasi, graditi korak za korakom, biti zbran v vsakem trenutku." Foto: Grega Valančič/Sportida "Zima je tista, ki šteje, a tudi poleti želiš biti na določeni ravni"

"Zima je tista, ki šteje, a tudi poleti si želiš pokazati določeno raven, na kateri nato gradiš naprej. Na treningih za zdaj kažem precej visoko raven pripravljenosti, upam, da to uspem prenesti tudi na tekmo in da s čim boljšimi skoki potem tudi nadaljujem. Nikoli ni dobro, če si v ozadju. Je pa res, da je do zime še kar nekaj časa. Res je, da prihaja olimpijska sezona, olimpijska tekma je vrhunec obdobja, a kljub temu je potrebno iti dan za dnem, iz tedna v teden in delati na pripravljenosti v celoti. Potrebno je iti počasi, graditi korak za korakom, biti zbran v vsakem trenutku. Vedno moraš dati svoj maksimum," razmišlja najboljši slovenski skakalec zadnjega zimskega tekmovalnega obdobja Lanišek.

Lanišek, Jelar in Peter Prevc med najbolje pripravljenimi

"Osnovni namen ni, da se gremo primerjati. Primarno je, da fantje najdejo tekmovalni ritem in se navadijo na stvari, ki jih čakajo pozimi. Trenutno zelo dobro funkcionira predvsem Anže Lanišek, izstopata tudi Žiga Jelar in Peter Prevc. Pravzaprav so vsi že pokazali visoko raven, je pa še nekaj nihanj v dnevni formi. Upam, da ne bo nervoze, čeprav je tudi dobro, da je nekaj začutijo in se že zdaj spopadejo z njo. Seveda pa za vsako tekmo velja, da bodo skušali priti tako visoko, kot se le da, in tudi Wisla ne bo izjema," pa pravi trener skakalcev Robert Hrgota. "Trenutno zelo dobro funkcionira predvsem Anže Lanišek, izstopata tudi Žiga Jelar in Peter Prevc. Pravzaprav so vsi že pokazali visoko raven, je pa še nekaj nihanj v dnevni formi," pravi glavni trener Robert Hrgota. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Trenutno zelo dobro funkcionira predvsem Anže Lanišek, izstopata tudi Žiga Jelar in Peter Prevc. Pravzaprav so vsi že pokazali visoko raven, je pa še nekaj nihanj v dnevni formi," pravi glavni trener Robert Hrgota. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ubrali bolj individualni pristop

Slednji pravi, da je bilo poleti kar nekaj dela s prilagoditvami treningov, razlog v skakalnih vrstah pa ni bil koronavirus. "Pri Žigi Jelarju smo zastavili trening na način, da se poškodbe sanirajo, da pozimi ne bo težav s koleni. Pri Anžetu Lanišku smo reševali težave s hrbtom. Gre za individualni pristop do vsakega med njimi, saj nekateri potrebujejo več fizičnega treninga, pri drugih je treba delati na fokusu. Na zadevah, ki jih opazimo, skušamo odpravljati napake. Tako smo prišli do tega, da so zdravi in lahko trenirajo."

Na Poljskem šest iz prve deseterice zadnje zime

Norvežani na Poljskem ne bodo nastopili z najmočnejšo ekipo. Na nastop Halvorja Egnerja Graneruda bo tako treba še malo počakati. | Foto: Sportida Norvežani na Poljskem ne bodo nastopili z najmočnejšo ekipo. Na nastop Halvorja Egnerja Graneruda bo tako treba še malo počakati. Foto: Sportida Na uvodni postaji poletne velike nagrade naj bi nastopilo šest skakalcev, ki so zadnjo sezono končali med prvo deseterico, Norvežani na primer ne bodo nastopili v najmočnejši zasedbi.

V Wisli bodo tako ob Lanišku (deveti v svetovnem pokalu) nastopili tudi Nemca Markus Eisenbichler (drugi v svetovnem pokalu) in Karl Geiger (šesti) ter domača aduta Kamil Stoch (tretji) in Piotr Žyla (sedmi) in Dawid Kubacki (osmi).

Nika Križnar bo v olimpijski sezoni branila veliki kristalni globus. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nika Križnar bo v olimpijski sezoni branila veliki kristalni globus. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vprašljiv nastop Križnarjeve

Zoran Zupančič pa je v žensko ekipo poklical preizkušene Uršo Bogataj, Jernejo Brecl, Emo Klinec, Katro Komar, Niko Križnar in Špelo Rogelj. Zaradi manjših zdravstvenih težav je vprašljiv nastop Križnarjeve. "Vsekakor bomo poskušali priključiti še katero od mladih skakalk, vendar v Wisli še ne," pred prvo tekmo poletne velike nagrade pravi Zupančič.

Zupančič si želi okrepitve v strokovnem štabu

Slednji ne skriva, da ob vstopu v olimpijsko sezono išče še kakšno okrepitev v strokovnem delu ekipe, pri tem pa poudarja, da bodo zelo pazljivi pri izboru predvsem zaradi vzdušja v ekipi. "V tem trenutku imamo enega človeka, ki opravlja vlogo serviserja in fizioterapevta in to moramo v sezoni, ki ima vrh na olimpijskih igrah v Pekingu, spremeniti."

Glavni trener skakalk Zoran Zupančič ne skriva, da išče še kakšno okrepitev v strokovnem delu ekipe, pri tem pa poudarja, da bodo zelo pazljivi pri izboru predvsem zaradi vzdušja v ekipi.  | Foto: Vid Ponikvar Glavni trener skakalk Zoran Zupančič ne skriva, da išče še kakšno okrepitev v strokovnem delu ekipe, pri tem pa poudarja, da bodo zelo pazljivi pri izboru predvsem zaradi vzdušja v ekipi. Foto: Vid Ponikvar

V Wisli bodo skakalke predvsem "potipale" konkurenco. "Dekleta so imela spomladi kar nekaj šolskih in študijskih obveznosti, nekaj je bilo bolezni. Pomemben je stik s konkurenco, a v prvi vrsti merimo na zimo in časa za pripravo je še dovolj. Zima bo tista, za katero stopnjujemo formo. Takrat se želimo boriti za najvišja mesta v svetovnem pokalu, pa tudi za olimpijsko kolajno, ki je še nimamo."

"Po prvih tekmah lažje zadihaš, vidiš, kaj moraš še narediti, spremeniti, pri drugih nacijah vidiš material." | Foto: Matic Ritonja/Sportida "Po prvih tekmah lažje zadihaš, vidiš, kaj moraš še narediti, spremeniti, pri drugih nacijah vidiš material." Foto: Matic Ritonja/Sportida Po prvih tekmah lažje zadihaš

"Mislim, da je za organizatorja lažje, če smo vsi na istem prizorišču. In tudi za nas je to lažje, ker je več pozornosti, ko so zraven fantje. Ko imamo same tekmo, je obiskanost manjša, z izjemo Ljubnega in morda Japonske. Gledanost na televiziji se že bolj primerja s fanti, obiskanost pa še ne. Vsi si želimo tekmovati, veselimo se prvih tekem. A vsi v to sezono vstopamo negotovi, ker točno ne vemo, kam spadamo. Po prvih tekmah lažje zadihaš, vidiš, kaj moraš še narediti, spremeniti, pri drugih nacijah vidiš material. Vse je bolj osredotočeno na zimsko sezono, poudarek na poletne tekme pri meni ni velik," pa pred prvim grand prixom pravi Špela Rogelj.

Predvideno je, da bo ob Križnarjevi in Klinčevi v Wisli nastopilo še pet skakalk prve deseterice zadnje sezone, in sicer Sara Takanaši (druga), Marita Kramer (tretja), Daniela Iraschko-Stolz (peta), Katharina Althaus (deveta) in Chiara Kreuzer (nekoč Hoelzl, deseta).

Po Wisli Courchevel

Poletna velika nagrada se bo nadaljevala 7. avgusta v Courchevelu, nato so predvidena tekmovanja še v Kazahstanu (Szczucczynsk), Rusiji (Čajkovski), Romuniji (Rasnov), Avstriji (Hinzenbach) in za konec v začetku oktobra še v nemškem Klingenthalu.

Predvideno je, da bodo skakalke po Wisli na grand prixu tekmovale še v Courchevelu (6. avgust), Frensztatu, Čajkovskem in Klingenthalu.

Poletna velika nagrada, Wisla

Petek, 16. julij
13.00 kvalifikacije ženske
17.30 kvalifikacije moški

Sobota, 17. julij
13.00 posamična tekma ženske
17.35 posamična tekma moški

Nedelja, 18. julij
posamična  tekma ženske
posamična  tekma moški

Maren Lundby
Sportal Olimpijska prvakinja na prisilnem počitku
Skakalci, priprave, Kranj
Sportal V poletni pripeki postavljajo temelje za uspešno zimo
Thomas Diethart
Sportal Uradno: presenetljivi zmagovalec novoletne turneje prekinil upokojitev
Anže Lanišek Nižni Tagil
Sportal Spremembe v olimpijski zimi
Nika Križnar
Sportal Slovenska skakalna kraljica brez ovinkarjenja: Rada bi, da bi imel družbo
skakalke trening Žiri
Sportal Trener skakalk bo jasno zahteval eno stvar #video
Sportal Tako napreduje planiški nesrečnik #video
Ne spreglejte