Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
16. 1. 2018,
15.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Oberstdorf svetovno prvenstvo v poletih Jernej Damjan

Torek, 16. 1. 2018, 15.00

6 let, 3 mesece

Jernej Damjan bo imel po novem več nadzora

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Jernej Damjan | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za izkušenega Jerneja Damjana je bila zadnja izkušnja z diskvalifikacijo zaradi nepravilnega dresa na letalnici na Kulmu povsem nova. "Do zdaj smo zaupali, da je dres preverjen," je dal najizkušenejši član ekipe za svetovno prvenstvo v poletih vedeti, da ne bo ničesar več prepuščal naključju. Oberstdorf bo zanj že šesto prvenstvo na letalnicah, s katerih ima eno ekipno medaljo.

V tej sezoni ima Jernej Damjan razlog za zadovoljstvo. Dobro raven forme drži vse od zmage v Kuusamu. Prav tako mu preskok na letalnice ni povzročal preglavic, saj je na Kulmu odlično skakal. Zato pa mu je ponagajal dres, zaradi katerega je bil v soboto ob odlično peto mesto.

Zdaj več nadzora

Imel bo več nadzora nad dresom. | Foto: Sportida Imel bo več nadzora nad dresom. Foto: Sportida Prepustnost namreč ni bila prava in sledila je diskvalifikacija: "Zelo sem bil razočaran. Iskreno, vsi se trudimo biti na meji, tokrat pa sploh ni bilo tako. Če bi vedel, da goljufam, bi rekel, se zgodi, dobili so me, in šel naprej. Mislil sem, da imam vse po pravilih. Ko sem dal dres na kontrolo, je imel tri litre premalo prepustnosti. To se na skakalnici sploh ne pozna, vendar se je to, žal, zgodilo. Največja uganka mi je, ker je bil isti dres v Engelbergu že testiran in je bilo takrat z njim vse v najlepšem redu. Z njim sem skakal vse do zdaj. Ponavadi je tako, da se material izrabi, ne pa da postane boljši. Uganka mi je in jo moramo razrešiti."

V prihodnje bo imel več nadzora nad dresom. Prav zaradi tega dogodka bo naša reprezentanca v Oberstdorf s seboj vzela napravo, ki meri prepustnost dresa. "Za zdaj smo zaupali, da je dres preverjen. Da se toliko spremeni, ni nihče pričakoval. Ponavadi je postal bolj prepusten, zdaj pa manj," pravi Damjan, ki je pri poletu, ki mu ga niso šteli, postavil osebni rekord. Doskočil je pri 228,5 metra, ta daljava pa velja v uradnem zapisu.

Jernej Damjan na svetovnih prvenstvih

2006 – Kulm
Posamična tekma – 25.
Ekipna tekma – 5.

2008 – Oberstdorf
Posamična tekma – 12.
Ekipna tekma – 12.

2010 – Planica
Posamična tekma – 25.
Ekipna tekma – 6.

2012 – Vikersund
Ekipna tekma – 3.

2014 – Harrachov
Posamična tekma – 33.

"Pri meni ne velja tisto bolj star, bolj nor"

"Vesel sem bil, da so mi vsaj rekord priznali. S poleti sem zadovoljen. Na treningu sem preizkušal drug dres, zato nisem letel daleč. Na tekmi sem naredil dobre skoke, vendar so še rezerve." | Foto: Sportida "Vesel sem bil, da so mi vsaj rekord priznali. S poleti sem zadovoljen. Na treningu sem preizkušal drug dres, zato nisem letel daleč. Na tekmi sem naredil dobre skoke, vendar so še rezerve." Foto: Sportida "Vesel sem bil, da so mi vsaj rekord priznali. S poleti sem zadovoljen. Na treningu sem preizkušal drug dres, zato nisem letel daleč. Na tekmi sem naredil dobre skoke, vendar so še rezerve," je 34-letni slovenski skakalec optimističen.

Izhodišče pred svetovnim prvenstvom v poletih v Oberstdorfu je tako pravo. Zanj je dobrodošlo, da so imeli pred odhodom v Nemčijo preizkušnjo na letalnici, da je že odpravil strah, ki je prisoten na velikankah: "Na letalnicah se strah pojavi. Če daš nekomu ferrarija, ne bo šel takoj na polno, ampak postopno. Pri skokih je drugače. Druge izbire, kot da se spustiš dol, nimaš. Priznam, z leti je več strahu. Pri meni ne velja rek bolj star, bolj nor."

"Takrat sem tako zanič skakal ... Ne vem, od kje sem potem potegnil tista dva skoka."

Bo tudi na prvenstvu v Oberstdorfu roko dvignil visoko v zrak? | Foto: Getty Images Bo tudi na prvenstvu v Oberstdorfu roko dvignil visoko v zrak? Foto: Getty Images Poletov v Oberstdorfu se že zelo veseli, saj je v dobri formi, prav tako pa ima pravo izhodišče. V tem nemškem skakalnem središču, ki je tudi prizorišče novoletne turneje, je že nastopil na svetovnem prvenstvu v poletih, vendar takrat še na stari letalnici. A je bil vesel 12. mesta na posamični tekmi.

Prenovljena velikanka mu je prav tako pri srcu. Lani je bil tu 13. in 16. V dolgoletni karieri se lahko prav tako pohvali z medaljo s svetovnih prvenstev v poletih. Pred šestimi leti v Vikersundu je bil namreč skupaj z Robertom Kranjcem, Jurijem Tepešem in Juretom Šinkovcem bronast.

"Toliko izkušenj že imam, da ne bom nič rekel"

"Toliko jih že imam. Nazadnje v Sočiju na olimpijskih igrah. Vsi so nam že pred tekmo okoli vratu nadeli zlato medaljo, na koncu smo bili peti. Dokler ne bomo v izteku in nam ne bodo podelili medalje, ne bom nič rekel. Toliko je dejavnikov. Smo pa sposobni." | Foto: Sportida "Toliko jih že imam. Nazadnje v Sočiju na olimpijskih igrah. Vsi so nam že pred tekmo okoli vratu nadeli zlato medaljo, na koncu smo bili peti. Dokler ne bomo v izteku in nam ne bodo podelili medalje, ne bom nič rekel. Toliko je dejavnikov. Smo pa sposobni." Foto: Sportida

Sodeč po dosežkih slovenskih skakalcev bodo ti kandidati za odličje tudi na ekipni tekmi v Oberstdorfu. A Damjan opozarja na slabe izkušnje iz preteklosti. "Toliko jih že imam. Nazadnje v Sočiju na olimpijskih igrah. Vsi so nam že pred tekmo okoli vratu nadeli zlato medaljo, na koncu smo bili peti. Dokler ne bomo v izteku in nam ne bodo podelili medalje, ne bom nič rekel. Toliko je dejavnikov. Smo pa sposobni," je še dejal Damjan, ki kot največje kandidate za zlato odličje vidi visokoleteče Norvežane, ki na letalnicah blestijo.

 

Ne spreglejte