Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
13. 5. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Natisni članek

Denis Šteharnik Ana Drev

Petek, 13. 5. 2016, 10.15

6 let, 6 mesecev

Izziv za Ano Drev: napad na globus

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

"Napadli bomo veleslalomski kristalni globus," pet mesecev in pol pred prvo tekmo nove sezone z napovedjo preseneča glavni trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik, ki stavi na Ano Drev.

Ana Drev bo kariero podaljšala vsaj za dve sezoni. | Foto: Ana Drev bo kariero podaljšala vsaj za dve sezoni.

"Lindsey Vonn lahko v hitrih disciplinah tekmice prehiti za sekundo ali več. Podobno premoč v slalomu kaže Mikaela Shiffrin, v veleslalomu pa ni resnično dominantne smučarke. Prizadevam si, da bi bila morda prav jaz tista, ki bi odskočila," je v nedavnem pogovoru za naš medij razmišljala najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev in očitno dodatno spodbodla svojega trenerja Denisa Šteharnika. Ta je namreč ob predstavitvi predloga reprezentančne sestave presenetil z napovedjo napada na veleslalomski kristalni globus.

"Verjamem v dosegljivost tega cilja. To mora biti motiv za tekmovalko, njene sotekmovalke in vse trenerje. Trdno stojim za svojimi besedami. Cilji morajo biti visoki. Letos nam je uspelo doseči premik v glavah tekmovalk. Sledi naslednji korak – stremljenje k popolnosti in statusu najboljšega. Zdaj moramo vsi prevzeti odgovornost, zato sem prepričan, da moja napoved ne bo prinesla negativnih posledic," je svoje besede podkrepil Šteharnik, ki ostaja v vlogi glavnega trenerja slovenskih smučark.

Še brez zmage v svetovnem pokalu 

Veleslalomski apetiti v slovenski reprezentanci so tako močno zrasli po pretekli sezoni, v kateri se je Drevova – v resda okrnjeni konkurenci – na tekmah svetovnega pokala dvakrat zavihtela na drugo mesto in sezono končala kot sedma veleslalomistka. Do nedavno končane sezone je bil najboljši rezultat Šmarčanke, ki bo avgusta dopolnila 31 let in se je usmerila zgolj v eno disciplino, osmo mesto iz leta 2007.

Lani nejevoljen, letos optimističen

Prav Šteharnik se je v preteklih sezonah večkrat obregnil ob podporo Smučarske zveze Slovenije ter negodoval nad skromnim proračunom, podhranjeno trenersko strukturo in zamudami pri sprejemanju proračunov. Letos so njegove besede občutno bolj optimistične. "Postopoma se nam omogočajo primerljivi pogoji. Vesel sem pozitivnih premikov," pravi glavni trener ženske ekipe.

"Zavedam se trenerskih nalog v pripravljalnem obdobju. Moram zadovoljiti individualne potrebe smučark. Specificirati moram trening in se lotiti odpravljanja vsake pomanjkljivosti. Jasno je, da to prinaša stroške. V ekipi imam osem tekmovalk. Posvetiti se bo treba vsaki posebej. Ne gre le za Ano Drev," razmišlja Šteharnik.

Denis Šteharnik (na fotografiji v pogovoru z Jürgenom Kriechbaumom) ne skriva visokih ciljev. | Foto: Denis Šteharnik (na fotografiji v pogovoru z Jürgenom Kriechbaumom) ne skriva visokih ciljev.

Kar osem Slovenk na južno poloblo?

Poleg Drevove bodo žensko reprezentanco za sezono 2016/17 sestavljale še Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Katarina Lavtar, Vanja Brodnik, Tina Robnik in Ilka Šuhec. Zadnja bo sicer znova deloma vadila po samostojnem programu, a v vodstvu reprezentance vseeno verjamejo, da bo sodelovanja in povezovanja več kot v pretekli zimi.

Ob tem je zanimivo, da želi Šteharnik na trening na južno poloblo popeljati prav vse. Štuhčeva se bo predvidoma septembra odpravila na trening hitrih disciplin v La Parvo v Čilu, preostala sedmerica pa naj bi že avgusta vadila tehnični disciplini v Ushuaii v Argentini.

"To je seveda velik finančni zalogaj. Iz proračuna denarja ne bomo mogli zagotoviti, zato bodo morale del sredstev smučarke prispevati same. Takšen trening sicer stane šest tisoč evrov na tekmovalko," pravi Šteharnik, ki prvi skupni trening načrtuje že ta mesec, naslednji desetdnevni sklop priprav pa je predviden junija.

 

Ne spreglejte