Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
12. 5. 2016,
16.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Miha Verdnik SZS Andrea Massi

Četrtek, 12. 5. 2016, 16.52

6 let, 7 mesecev

Slovenski smučarji z novim šefom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Medtem ko na trenerski ravni večjih sprememb v slovenskih smučarskih reprezentancah ne bo, pa bo vodenje panoge za alpsko smučanje prevzel Miha Verdnik.

Miha Verdnik bo v novi sezoni vodja panoge za alpsko smučanje. | Foto: Miha Verdnik bo v novi sezoni vodja panoge za alpsko smučanje.

Ob čakanju na trenutek, ko bo Tina Maze po več kot enoletnem premoru uradno sporočila dokončno odločitev o (ne)nadaljevanju kariere, slovenska smučarka reprezentanca dobiva podobo za novo sezono. V to se bodo alpski smučarji podali z novim šefom oziroma vodjo panoge.

Alpski odbor je namreč na predlog njegovega predsednika Iztoka Klančnika in predsednika strokovnega sveta Grege Benedika na četrtkovi popoldanski seji ta položaj zaupal Mihi Verdniku. Ta se je že lotil dela, vseeno pa ga do uradnega ustoličenja čaka še potrditev na seji alpskega zbora, ki se bo predvidoma sestal prihodnji teden.

Stari znanec

Verdnik, sicer nekdanji smučar in demonstrator ter diplomant Fakultete za šport, je v preteklih dveh sezonah deloval kot trener ekipe za evropski pokal, s katero je požel kar nekaj uspehov na mladinskem svetovnem prvenstvu. Pred tem je bil glavni trener ekipe svetovnega pokala, predsednik strokovnega sveta in v delu sezone 2010/11 tudi že vodja panoge za alpsko smučanje. Od položaja, ki je bil takrat bolj strokovno obarvan in je v eni osebi združeval trenerja tako moške kot ženske reprezentance, se je poslovil še pred koncem zime. Tokrat Miha Verdnik, brat Tomaža Verdnika, vodje panoge za skoke in nordijsko kombinacijo, računa na dolgoročnejše (so)delovanje.

Andrea Massi je dobil novega sogovornika

Andrea Massi, kot vse kaže, ostaja vpet v slovensko smučanje. | Foto: Andrea Massi, kot vse kaže, ostaja vpet v slovensko smučanje.

"Kaj bom delal v novi sezoni? Ne vem povsem natančno. Imam veljavno pogodbo s SZS, a čakam na pravega sogovornika," nam je na vprašanje o prihodnosti v slovenskem smučanju pred dnevi odvrnil Andrea Massi, nekdanji vodja ekipe Tine Maze ter v pretekli sezoni zunanji sodelavec in svetovalec SZS.

V sredo je spregovoril z direktorjem SZS, zdaj je Goričan, ki je bil pred letom in pol celo kandidat za vodjo celotnega programa, pravega sogovornika dobil še na operativni ravni. Tako se postopoma že kažejo tudi obrisi njegove vloge. Če bo z vodstvom našel skupni jezik, naj bi vnovič poskrbel za obsežen sklop kondicijskih priprav, sodeloval pa naj bi izključno z moško izbrano vrsto.

Sicer pa večjih trenerskih sprememb ne gre pričakovati. V moški reprezentanci bo tako za tehnični disciplini kot glavni trener še naprej skrbel Klemen Bergant, hitri pa ostajata domena Petra Pena. Šef ženske reprezentance ostaja Denis Šteharnik, njegova desna roka za hitri disciplini bo Aleš Brezavšček, zato pa se utegne Rasto Ažnoh iz ženske preseliti na čelo moške ekipe evropskega pokala. Kdo ga bo nasledil na vrhu ženske ekipe evropskega pokala, še ni znano. "Košarico" pa je trenerju Šteharniku že dal italijanski strokovnjak Livio Magoni, ki s seli na Slovaško.

Slovenski smučarji v pričakovanju smučine za novo zimo. | Foto: Slovenski smučarji v pričakovanju smučine za novo zimo.

Verdnik: Postati panoga številka 1

"Življenja brez smučanja si ne znam predstavljati. Največji izziv pa je vrhunski šport," pravi Verdnik, ki naj bi se bolj kot s strokovnim delom ukvarjal s poslovno platjo in nadzorom nad izvajanjem programov. "Želim izboljšati pogoje za delo v vseh reprezentancah. Kratkoročni cilj je večja opora trenerjem in smučarjem. Na tej ravni se želimo približati konkurenci. Dolgoročni izziv pa je ureditev notranjih razmer. Želim, da postanemo panoga številka ena pod okriljem Smučarske zveze Slovenije," pravi Verdnik, ki kot eno od ključnih novosti svojega programa izpostavlja obuditev mladinskih reprezentanc.

Skupaj (vsaj) šest let?

"Verjamem, da smo z Verdnikom dobili pravo osebo za vodjo panoge. Predvsem pa verjamem, da je to dolgoročnejša rešitev. Ne le za eno leto ali do olimpijskih iger, temveč tudi za prihodnji olimpijski cikel," je ob imenovanju vodje poudaril predsednik alpskega zbora in odbora Klančnik, ki priznava, da je bilo alpsko vodstvo v zadnjih letih preveč nestanovitno. Štafeto strokovnega vodje so si namreč podajali Verdnik, Dušan Blažič in Vlado Makuc. Lani se je vodstvo panoge odločilo za vlogo poslovne vodje, a je Jožko Križan kmalu po imenovanju napredoval v direktorja zveze, vršilec dolžnosti Marko Gorjanc pa je bil pred tedni odslovljen. 


 Predlog smučarske reprezentance 2016/17

Moška Ekipa

Tehnični disciplini (svetovni pokal): Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Matic Skube.

Tehnični disciplini (evropski pokal): Aljaž Dvornik, Dušan Senčar, Luka Pančur, Jakob Špik in Žan Grošelj.

Hitri disciplini: Klemen Kosi, Boštjan Kline, Rok Perko, Andrej Šporn, Miha Hrobat in Martin Čater.

Ženska ekipa

Ekipa svetovnega pokala: Ilka Šuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Katarina Lavtar, Vanja Brodnik in Tina Robnik.

Ne spreglejte