Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 12. 2019,
16.02

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Klemen Bauer Miha Dovžan Hochfilzen Johannes Thingnes Boe Jakov Fak Jakov Fak

Sobota, 14. 12. 2019, 16.02

4 leta, 4 mesece

Hochfilzen, zasledovalna tekma (moški)

Jakov Fak napredoval tik pod stopničke, jubilejna štirideseta zmaga Boeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Jakov Fak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Norvežan Johannes Thingnes Boe je s stoodstotnim streljanjem dobil tudi sobotno zasledovalno tekmo za svetovni pokal v avstrijskem Hochfilznu in slavil že svojo jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu. Prvič v sezoni je bil v boju za stopničke tudi Jakov Fak, ki pa se je moral v slovensko-francoskem boju zadovoljiti s četrtim mestom.

Boe, branilec lanske skupnem zmage v svetovnem pokalu, je vnovič ustrelil brezhibno in pred 13 tisoč gledalci kar za 33 sekund ugnal Rusa Aleksandra Loginova ter za 40 Francoza Emiliena Jacquelina, ki je tekmo začel kot 18. Fak na četrtem mestu je zaostal še sekundo več.

Boe premočno vodi v svetovnem pokalu

Boe, ki napoveduje tekmovalni premor zaradi pričakovanega naraščaja, je dobil tretjo od štirih tekem v sezoni in premočno vodi tudi v skupnem seštevku. "Dobil sem celo zadnjih šest od sedmih tekem, na katerih sem nastopil. A tudi to enkrat mine," je dejal 26-letni Norvežan.

O najboljših je tokrat izrazito odločalo strelišče. Fak je tekmo začel na 13. mestu in najprej napredoval na šesto v vodilno skupino, bil po polovici 9., na tretjem streljanju pa se je skupina spredaj dokončno zmanjšala in Fak je bil po treh streljanjih peti, po štirih pa celo tretji.

Bitka s Francozoma v zadnjem krogu

Biatlonski stadion je zapustil skupaj s Francozoma Jacquelinom in Simonom Desthieuxom. Zadnja sta ga v zadnjem krogu kmalu prehitela, Fak je ostal v zavetrju, Jacquelin pa si je prve stopničke v karieri priboril z napadom na zadnjem večjem vzponu. V finišu je najboljši slovenski tekmovalec vnovič pridobil eno mesto.

Do prvih točk v sezoni je prišel tudi Miha Dovžan, ki je s 50. napredoval na 35. mesto. Tri streljanja je opravil brezhibno, na koncu pa se mu je zatresla roka in dvakrat je moral v kazenski krog. "Vesel sem za prve točke, uspel mi je dober nastop. Malo mi je žal zadnjega zgrešenega strela, tako pač je, lahko bi bila tudi dva. Tekaško pa sem pokazal napredek v primerjavi z včeraj. Tudi smuči so bile danes zelo dobre in sem vesel, da se je vse sestavilo. Jutri pa gremo še enkrat na glavo in v nov boj," je bil po prvih točkah v sezoni zadovoljen Dovžan. V točkah je bil vse do končnice tudi Klemen Bauer, ki je zgrešil petkrat, a bil diskvalificiran.

Dober obliž na rane po slabšem začetku sezone

"Če danes ne bomo zadovoljni, potem ne vem, kdaj bomo. Jakov in Miha sta napredovala po lestvici. Jakov praktično za deset mest, Miha za 15, pokazala sta, da smo lahko zraven, da zmoremo. Jakov je tekel z vsemi najboljšimi in ni imel nobenih težav. Na koncu se je znašel v sendviču dveh Francozov in ko je eden napadel, se drugi ni odzval, zato je moral Jakov sam pokriti luknjo. Vseeno je četrto mesto dober obliž na rane po začetku, ko smo se morali uigrati z ekipo. Mislim, da smo na pravi poti," je bil zadovoljen trener Uroš Velepec.

Cisar 12. na Pokljuki

Pokljuka do nedelje gosti tekmo mladinskega pokala IBU. V soboto se je na 10-kilometrski sprinterski tekmi med Slovenci z 12. mestom najbolj izkazal Alex Cisar, še vidnejšo uvrstitev pa je zapravil zaradi dveh kazenskih krogov. Zmagal je Italijan Didier Bionaz. Med Slovenci je bil Lovro Planko 22., Matic Repnik 29. in Anton Vidmar 50.

V ženski konkurenci se je zmage na 7,5 km veselila Švicarka Amy Baserga. Živa Klemenčič je bila 25. in Nika Vindišar pa 37. Preostali slovenski tekmovalci so tekmo sklenili v ozadju.

Izidi zasledovanja (12,5 km):

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)  31:27,0/0

 2. Aleksander Loginov (Rus)      + 33,5/0

 3. Emilien Jacquelin (Fra)         40,5/0

 4. Jakov Fak (Slo)                 41,6/0

 5. Simon Desthieux (Fra)           41,6/0

 6. Tarjei Boe (Nor)              1:06,3/2

...

35. Miha Dovžan (Slo)             3:54,1/2

Klemen Bauer  - diskvalifikacija

 

Svetovni pokal, skupno:

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)        211 točk

 2. Aleksander Loginov (Rus)           177

 3. Simon Desthieux (Fra)              175

 4. Tarjei Boe (Nor)                   168

 5. Martin Fourcade (Fra)              162

 6. Matvej Jelisejev (Rus)             155

...

14. Jakov Fak (Slo)                     89

42. Klemen Bauer (Slo)                  23

61. Miha Dovžan (Slo)                    6

Preberite še:

Lea Einfalt
Sportal Slovenke opozorile nase, katastrofa Nemk, zmaga Norvežankam
Ne spreglejte