Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
15. 12. 2015,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec

Torek, 15. 12. 2015, 14.06

8 let

Iz "druge lige" še kdaj na Hirscherjevo smučino

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec bo skušal ob koncu tedna v Alta Badii dokazati, da nedavno 12. mesto iz Val d'Isera ni bila lastovka, ki še ne prinaša pomladi.

"Od srca se mi je odvalil velik kamen. Smučanje na treningih mi je sicer dalo vedeti, da sem konkurenčen. Toda dolgo sem bil brez oprijemljivega rezultata. Pred tekmami sem čutil dodaten pritisk, neke vrste strah pred neuspehom. Verjamem, da bo odslej lažje. S temi mislimi potujem v Italijo. Sem bolj sproščen," ob kratkem obisku domače Bukovice pri Vodicah, kjer je po vrnitvi iz Val d'Isera in pred potjo v Alta Badio zgolj zamenjal vsebino potovalke in opravil lažji kondicijski trening, razmišlja Žan Kranjec.

S sobotnim dvanajstim mestom na veleslalomu v Val d'Iseru se je podpisal celo pod najboljši slovenski moški dosežek v svetovnem pokalu v zadnjih treh sezonah, obenem pa vknjižil najboljši veleslalomski rezultat po enajstem mestu Aleša Gorze iz Beaver Creeka leta 2008. Za nameček je na tehnično izjemno zahtevni progi navdušil tudi z drugim časom drugega teka. Hitrejši je bil zgolj Marcel Hirscher.

Alta Badia: Kranjec na dveh tekmah?

"Drugo vožnjo v Val d'Iseru lahko po vsej verjetnosti označim za moj najboljši veleslalom v karieri. Na tako zahtevni progi smučar resda ne išče popolnosti. A izvedba me je navdala s samozavestjo. Tudi odziv okolice je bil spodbuden. Prvič sem se, vsaj za nekaj časa, znašel v družbi najboljših. Nisem ostal neopažen. To mi veliko pomeni," razmišlja 23-letni veleslalomski specialist, ki pa se dobro zaveda, da bo moral kakovosten francoski rezultat zdaj potrditi v Alta Badii. Sezono je namreč odprl z dvema točkovnima ničlama.

Zdaj ima lepo priložnost, da rezultat kariere okrepi s kakovostnim nedeljskim nastopom in obenem tudi prebojem na ponedeljkov paralelni veleslalom, na katerem bo prostora zgolj za 32 smučarjev. Pravico do nastopa bo imelo namreč najboljših 16 veleslalomistov (glede na štartno lestvico svetovnega pokala – WC start list), najboljši štirje s skupne liste svetovnega pokala in lastniki 12 najboljših časov s prve vožnje veleslaloma dan pred tem.

Peti ali trideseti

Prav v Alta Badii je Žan leta 2013 prišel do svojih prvih točk, pred vrnitvijo na "kraj zločina" pa ne skriva, da je njegov kratkoročni cilj preboj med najboljših 30 veleslalomistov svetovnega pokala, s čimer bi si občutno izboljšal tudi štartni položaj. "Zdaj vem, da se lahko zavihtim visoko. Lahko sem tudi v najboljši peterici. No, lahko pa končam kot trideseti ali slabši. Realno? Z dvema dobrima vožnjama je moj domet petnajsterica," pripoveduje edini slovenski veleslalomist na najvišji tekmovalni ravni.

V Val d'Iseru je bil celo osamljeni Slovenec na štartu, na predhodnih dveh veleslalomih pa sta mu družbo delala smukaško usmerjena Klemen Kosi in Martin Čater. Tudi na veleslalomski lestvici Mednarodne smučarske zveze je edini Slovenec med najboljšo stoterico, kar pomeni, da prave primerjave v svojem taboru nima, kar mu otežuje priprave na tekme najvišje ravni.

Premlad za specializacijo

Lastnik treh bronastih posamičnih kolajn in ene ekipne zlate z mladinskih svetovnih prvenstev pa svojih ambicij ne omejuje zgolj na veleslalom. Pri vsega 23 letih se zaveda, da je premlad za specializacijo. Zato bo v prihodnjih tednih nastopil tudi na več slalomskih tekmah nižje ravni, kjer bo skušal popraviti svoj položaj na lestvici FIS. Trenutno zaseda 201. mesto.

Ne spreglejte