Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 1. 2021,
14.32

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Natisni članek

Halvor Egner Granerud Peter Prevc Peter Prevc Bor Pavlovčič Žiga Jelar Cene Prevc Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Innsbruck novoletna turneja

Sobota, 2. 1. 2021, 14.32

3 leta, 3 mesece

Novoletna turneja, Innsbruck, kvalifikacije

Norvežanu kvalifikacije, Peter Prevc najboljši Slovenec, Laniška čaka Domen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Halvor Egner Granerud | Vodilni skakalec turneje in svetovnega pokala Halvor Egner Granerud je zmagovalec sobotnih kvalifikacij Innsbrucka. | Foto Sportida

Vodilni skakalec turneje in svetovnega pokala Halvor Egner Granerud je zmagovalec sobotnih kvalifikacij Innsbrucka.

Foto: Sportida

Zmagovalec kvalifikacij v Innsbrucku je vodilni skakalec 69. novoletne turneje in svetovnega pokala Halvor Egner Granerud. Na tekmo gre pet Slovencev, najvišje, na 9. mestu, je končal Peter Prevc. Anže Lanišek, ki je bil na treningih med najbolj razpoloženimi, je končal šele na 18. mestu. V paru se bo pomeril z Domnom Prevcem.

Dawid Kubacki Piotr Zyla
Sportal Poljsko zmagoslavje, napaka Lanišku odnesla vrhunski rezultat

Časa za počitek na 69. novoletni skakalni turneji ni. Po petkovi tekmi v Garmisch-Partenkirchnu, na kateri je odlične pogoje za zmago izkoristil novi rekorder skakalnice in branilec zlatega orla Dawid Kubacki, je skakalna karavana že na tretji postaji turneje, v Innsbrucku. 

Na Tirolskem so že opravili kvalifikacije za nedeljsko tekmo. Najbolje se je znašel vodilni na turneji in svetovnem pokalu Halvor Egner Granerud. Norvežan je z najdaljšim kvalifikacijskim skokom (129 metrov) najbližjega zasledovalca Daniela Huberja ugnal za 3,3 točke. Tretji je bil Kubacki, sledila sta Markus Eisenbichler in Kamil Stoch.

V seštevku turneje vodi Halvor Egner Granerud, pred drugim Karlom Geigerjem ima štiri točke prednosti, tretji je Kamil Stoch z dobrimi šestimi točkami zaostanka. 

Peter Prevc je bila na devetem mestu najvišje uvrščeni Slovenec. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Peter Prevc je bila na devetem mestu najvišje uvrščeni Slovenec. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Peter Prevc edini Slovenec med deseterico

Od šesterice Slovencev je s kvalifikacijami najbolje opravil Peter Prevc, s peto kvalifikacijsko daljavo (126) je končal na devetem mestu. Po rezultatsko odličnih treningih (prvo in četrto mesto) se kvalifikacije niso izšle po željah Anžeta Laniška. Zgolj 120,5 metra je zadostovalo za 18. mesto. 

Na tekmi bomo videli še tri Slovence. Žiga Jelar (119 metrov) je zasedel 28. mesto, Cene Prevc (119) 31., Domen Prevc (117,5) pa 33. 

Pavlovčič se vrača domov, Bartol prihaja v Bischofshofen

Brez nedeljskega nastopa je na 53. mestu ostal Bor Pavlovčič, ki mu po uspešnem začetku sezone v zadnjem času ne gre. Zdaj bo odpotoval domov, v Avstrijo pa prihaja Tilen Bartol, ki bo skakal v Bischofshofnu.

V nedeljo slovenski par

Anže Lanišek je končal na 18. mestu, v paru se bo pomeril z rojakom Domnom Prevcem. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anže Lanišek je končal na 18. mestu, v paru se bo pomeril z rojakom Domnom Prevcem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V nedeljo, ko bodo v prvi seriji znova skakali v parih na izločanje, se obeta slovenski obračun. Lanišek se bo namreč pomeril z Domnom Prevcem, Petra Prevca bo izzval 42. Bolgar Vladimir Zografski, Žiga Jelar bo izzval 23. Poljaka Aleksandra Zniszczola, Cene Prevc pa 20. Nemca Martina Hamanna.

Po nedeljski tekmi (začetek ob 13.30) sledi selitev na zadnjo postajo turneje v Bischofshofen, kjer bodo v torek kvalifikacije, v sredo pa tekma. 

Pari s slovensko udeležbo

Aleksander Zniszczol - Žiga Jelar
Martin Hamann - Cene Prevc
Anže Lanišek - Domen Prevc
Vladimir Zografski - Peter Prevc

Innsbruck, kvalifikacije

 

Lanišek na treningih prvi vrhu

Skakalci so že opravili z obema treningoma. Na prvem je bil najboljši Lanišek (124,5 metra), ki je za 0,6 točke ugnal s 131 metri najdaljšega na tem treningu Ceneta Prevca, a je skočil s treh zaletnih mest nižje od Ceneta. Domen Prevc je bil 24., Žiga Jelar 32., Peter Prevc 45., Bor Pavlovčič pa 49.

Edini, ki ni skakal na prvem treningu, je bil Stefan Kraft. Avstrijec je bil nato na drugem treningu z daljavo 135,5 metra razred zase, a je skakal z dveh zaletnih mest višje kot večina najboljših. Drugi je bil Halvor Egner Granerud, tretji Piotr Žyla, četrti pa znova s 124,5 metra Anže Lanišek. Peter Prevc je pristal pri 120,5 metrih, kar je zadostovalo za 9. mesto, Cene je bil 12., Jelar 16., Domen 22., Pavlovčič pa 44.

Skupni vrstni red novoletne turneje (po 4 od 8 skokov):

1. Halvor Egner Granerud 555 točk
2. Karl Geiger 551
3. Kamil Stoch 548,3
4. Dawid Kubacki 546,4
5. Markus Eisenbichler 531,5
6. Philipp Aschenwald 530,7
7. Andrzej Stekala 527
8. Rjoju Kobajaši 522,4
9. Anže Lanišek 520,8
10. Piotr Zyla 517,1
...
12. Peter Prevc 510,5
...
17. Cene Prevc 483,3
...
25. Žiga Jelar 373,5
26. Domen Prevc 373,4
...
43. Bor Pavlovčič 214,5

...

Preberite še:

Anže Lanišek
Sportal Anže Lanišek zmagal v kvalifikacijah v Garmischu
kolaž športniki
Sportal Besede, ki so se dotaknile vseh
Marius Lindvik
Sportal Norvežan bo zaradi zdravstvenih težav izpustil tudi Innsbruck
Ne spreglejte