Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 11. 2019,
17.23

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

svetovni pokal Alice Robinson Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Torek, 26. 11. 2019, 17.23

4 leta, 4 mesece

PRED AMERIŠKO TURNEJO

Ingemar je ostal v Leviju, Shiffrinovo pa v ZDA čaka nova tekmica

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin bo skušala na domačem snegu povečati število zmag. | Foto Getty Images

Mikaela Shiffrin bo skušala na domačem snegu povečati število zmag.

Foto: Getty Images

Čeprav je pred tremi tedni napovedala, da bo izpustila drugo veleslalomsko preizkušnjo sezone, pa je zdaj presenetljiva zmagovalka söldenske preizkušnje Alice Robinson vendarle naznanila odhod v Killigton. Tam bo v središčni vlogi Mikaela Shiffrin.

Ragnhild Mowinckel
Sportal Udarca za norveški in avstrijski tabor

Najboljša smučarka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin je stvari hitro postavila na svoje mesto. Po drugem mestu na uvodni veleslalomski preizkušnji v Söldnu je v soboto dobila slalomsko preizkušnjo v Leviju. Že 61. v karieri, 46. v slalomu. S tem je postala smučarka z največjim številom slalomskih zmag. Prav z mislijo na predhodnega rekorderja Ingemarja Stenmarka je izbrala tudi ime za severnega jelena, ki ga prejmejo zmagovalci v Leviju. Zanjo je to že četrti jelen.

Jelen Ingemar je, tako kot pred njimi že Rudolph (2013), Sven (2016) in Mr. Gru (2018), ostal v Leviju. Shiffrinova pa se zdaj pripravlja na tekmi v Killingtonu, kjer je v zadnjih letih dobila tri preizkušnje. Če gre soditi po zadnjem koncu tedna in celotni pretekli sezoni, bo njena največja slalomska grožnja Petra Vlhova. Širši pa je lahko nabor konkurentk v veleslalomu. Zdi se, da bo med njimi vendarle tudi Alice Robinson, ki bo dan po sobotni tekmi dopolnila 18 let.

Alice Robinson prihaja v Killigton, a nastopa še ne upa potrditi. | Foto: Getty Images Alice Robinson prihaja v Killigton, a nastopa še ne upa potrditi. Foto: Getty Images

Novozelandska reprezentantka je sicer pred tremi tedni sporočila, da se ne bo odpravila v ZDA. To naj bi ji svetovali zdravniki, saj je pred tekmo v Söldnu padla, poznejši pregledi pa so razkrili, da udarnina ni bila povsem nedolžna. ''To je grenka tableta, ki jo moram pogoltniti, saj sem s tem kolenom že smučala. A poslušala bom strokovnjake. Ne bom tvegala še večjih težav,'' je na Instragramu takrat zapisala mladinska svetovna prvakinja v veleslalomu.

Zdaj se je zgodil zasuk. Novozelandska senzacija se je namreč vrnila na sneg. Še več, ta teden trenira v Copper Mountainu in napoveduje pot v Killington. Pregled z magnetno resonanco je namreč potrdil hitrejše celjenje poškodbe, za nameček pa po treningu ni čutila bolečine ali zaznala otekline. Končno odločitev o nastopu bo sprejela v petek.

Kdo je nova zvezda svetovnega pokala?


Alice Robinson. Njen rojstni kraj je Sydney. Vse do četrtega leta je živela v Avstraliji, sledila pa je selitev na Novo Zelandijo, natančneje v Queenstown. Tam se je zaljubila v alpsko smučanje. In v Novo Zelandijo. Med evropsko zimo je njena baza Val di Fassa v Italiji, pomlad je letos podaljšala s smučanjem v ZDA, v evropskih poletnih mesecih pa sneg išče na Novi Zelandiji. Na voljo ima zajeten proračun, v katerega veliko prispeva tudi Red Bull. Črpala je tudi iz fundacije Lindsey Vonn. Po Claudii Rigler in Annelise Coberger je postala šele tretja novozelandska zmagovalka tekme svetovnega pokala.

Alice Robinson s svojim štabom ob zmagi v Söldnu. | Foto: Sportida Alice Robinson s svojim štabom ob zmagi v Söldnu. Foto: Sportida

Krst v svetovnem pokalu je doživela 6. januarja 2018 v kranjskogorski izvedbi Zlate lisice, kmalu zatem pa je novozelandske barve branila tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Nastopila je tudi na svetovnem prvenstvu v Aareju.

Na olimpijskih igrah v Južni Koreji je v veleslalomu zasedla 35. mesto. Za prvakinjo Shiffrinovo je zaostala kar 11 sekund. Ne skriva, da jo je opazovala. Tudi med novozelandskimi treningi. V njej je videla smučarski ideal. Vzorniki so zanjo še Julia Macuso, Bode Miller in Lindsey Vonn. Nekaj ameriškega je v njen koncept dela vnesla trenerska ekipa, v kateri imata glavno besedo Chris Knight in Jeff Fergus. Gre za strokovnjaka, ki sta usmerjala Vonnovo. Pomagala sta Alice. Letos je tudi po njuni zaslugi postala svetovna mladinska prvakinja v veleslalomu. V Spindleruvem Mlynu je osvojila prve točke svetovnega pokala (16. mesto), nato pa presenetila z drugim mestom v finalu svetovnega pokala v Soldeu.
Mikaela Shiffrin
Sportal Rekorderka Shiffrinova prehitela Stenmarka, smola Slovakinje, ničla Slovenk
Henrik Kristoffersen
Sportal Viking Kristoffersen slavi, do točk oba Slovenca
Ne spreglejte