Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
17. 1. 2019,
13.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ester Ledecka Ragnhild Mowinckel svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec Lindsey Vonn Cortina d'Ampezzo

Četrtek, 17. 1. 2019, 13.25

5 let, 3 mesece

CORTINA D'AMPEZZO

Hiter Ilkin smuk dobra napoved za dvoboj z Lindsey Vonn

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Lindsey Vonn | Lindsey Vonn je v Cortini d'Ampezzo na novinarsko konferenco prišla s hišnim ljubljenčkom. | Foto Getty Images

Lindsey Vonn je v Cortini d'Ampezzo na novinarsko konferenco prišla s hišnim ljubljenčkom.

Foto: Getty Images

Ilka Štuhec je s tretjim in devetim časom uradnih treningov v Cortini d'Ampezzo potrdila dobro pripravljenost in nehote napovedala tekmovalno dobrodošlico Lindsey Vonn, s katero se bo pomerila prvič po 22 mesecih.

Prav na današnji dan pred 25 leti se je Mojstrančanka Alenka Dovžan v Cortini d'Ampezzo veselila svoje edine zmage v karieri, ki si jo je tedaj razdelila z legendarno Švedinjo Pernillo Wiberg. Četrt stoletja pozneje je v omenjenem slikovitem italijanskem smučarskem središču slovenska pozornost namenjena Ilki Štuhec, zmagovalki zadnjih dveh tekem svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Od zanjo sanjske Val Gardene je sicer minil že skoraj en mesec, a iz njenega tabora sporočajo, da je zadržala visoko raven smučanja. To je potrdil tudi tretji čas drugega uradnega treninga. Na prvem je bila deveta.

Klemen Kosi
Sportal Ob hitrih domačinih smukaška vrnitev Klemna Kosija

Najhitrejši na treningih: Suter in Mowinckel

V slogu zanjo značilnega stopnjevanja, za katerega upa, da bo vrhunec doseglo na tekmovalni dan, je Štuhčeva drugi uradni trening končala le ta Švicarko Corinne Suter in Avstrijko Corneilio Hütter. Prva jo je prehitela za 36 stotink sekunde, druga za 27.

Že pred tem je bila na dopoldanskem prvem treningu bila najhitrejša Ragnhild Mowinckel, ki sicer velja za vrhunsko (super)veleslalomistko, medtem ko v smuku v svetovnem pokalu še ni bila boljša kot šesta. Lahko pa se pohvali z naslovom olimpijske podprvakinje. Tokrat je za šest stotink sekunde prehitela Avstrijko Tamaro Tippler, tretja pa je bila Francozinja Romane Miradoli (+0,40). Štuhčeva je za Norvežanko zaostala 73 stotink sekunde, kar je bil deveti čas. Z le tremi stotinkami sekunde počasnejšim preizkusom proge pa je bila takoj za njo dolgo pričakovana povratnica Lindsey Vonn, ki pa je nato drugi trening izpustila.

Ragnhild Mowinckel: najhitrejša na prvem treningu | Foto: Reuters Ragnhild Mowinckel: najhitrejša na prvem treningu Foto: Reuters

Kakšna bo tekmovalna dobrodošlica?

Vonnova, ki rada laska tekmicam, in Štuhčeva, za katero je znano, da nerada govori o drugih smučarkah in rezultatih, temveč jo večinoma zanima zgolj izvedba, sta nazadnje tekmovali v zaključku sezone 2016/17. To je bila sezona Ilkinega razcveta, po kateri pa je sledila huda poškodba kolena, zaradi katere je izpustila celotno olimpijsko zimo. Decembra se je uspešno vrnila v svetovni pokal, a ker je novo poškodbo kolena staknila Vonnova, novega neposrednega dvoboja ni billo. Zdaj se Lindsey vrača. Vprašanje pa je, kakšno tekmovalno dobrodošlico ji bo pripravila prva dama slovenskega smuka.

"Ilka je favoritinja"

Že dan pred uradnim treningom se je Vonnova, ki je nazadnje tekmovala marca v Aareju, znašla v središču pozornosti in se na druženju z novinarji razgovorila o vrnitvi v tekmovalno areno. Priznala je, da ob vrnitvi v Cortino d'Ampezzo ne skriva navdušenja, saj gre za eno najlepših prizorišč tekem svetovnega pokala. "To je moja zadnja sezona, zato želim uživati," se o napadu na zmage ne želi pogovarjati 34-letna zvezdnica, ki ima tudi izoblikovano mnenje o tokratni favoritinji. "Ilka Štuhec. Po dvojni zmagi v Val Gradeni je zanesljivo v vlogi favoritinje," je dejala.

Ilka Štuhec po enem mesecu znova v boju za najvišja mesta. Na treningih je bila tretja in deveta. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec po enem mesecu znova v boju za najvišja mesta. Na treningih je bila tretja in deveta. Foto: Getty Images

Program tekem v Cortini d'Ampezzo
Petek, 18. 1.: smuk I (12.30)
Sobota, 19. 1.: smuk II (10.30)
Nedelja, 20. 1.: superveleslalom (11.15)

Ester Ledecka ta teden brez deske. | Foto: Getty Images Ester Ledecka ta teden brez deske. Foto: Getty Images Raje v Dolomite kot na Roglo

V smučarsko idilo v osrčje Dolomitov se je podala tudi olimpijska prvakinja v superveleslalomu, sicer najboljša deskarka zadnjih let Ester Ledecka. Čehinja ob koncu tedna ne bo nastopila na paralelnem veleslalomu svetovnega pokala na Rogli. Namesto deske je tokrat izbrala alpske smuči, na katerih je v tej zimi vknjižila že šest nastopov na treh različnih prizoriščih. Najboljša, deseta, na drugem smuku v Lake Louiseu. Na prvem treningu je bila z zaostankom 1,63 na 22. mestu, na drugem pa po veliki napaki povsem pri dnu uvrščenih.

Shiffrinova le v superveleslalomu

Smukaški izziv na znameniti progi Olympia delle Tofane, ki bo leta 2021 gostila tudi svetovno prvenstvo, pet let pozneje pa morda še olimpijske igre (protikandidat Milana, ki ima pod svojim okriljem tudi Cortino, je Stockholm z Aarejem), pa ni premamil prve dame svetovnega pokala Mikaela Shiffrin. Američanka bo namreč izpustila smukaški preizkušnji. Napovedala pa je nastop na nedeljskem četrtem superveleslalomu sezone.

Video: razglednica iz Cortine d'Ampezzo

Darja Črnko
Sportal Ko Ilki ni treba spraševati, ali ima dovolj denarja za tekmo
Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin dva zavoja pred konkurenco
Ilka Štuhec St. Moritz
Sportal Ilko morajo včasih celo zaustavljati
Ne spreglejte