Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
11. 1. 2019,
16.20

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

2

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal

Petek, 11. 1. 2019, 16.20

5 let, 3 mesece

IZ TABORA ILKE ŠTUHEC

Ilko morajo včasih celo zaustavljati

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

2

Ilka Štuhec St. Moritz | Ilka Štuhec se bo na tekmovališče vrnila prihodnji teden. | Foto Getty Images

Ilka Štuhec se bo na tekmovališče vrnila prihodnji teden.

Foto: Getty Images

Po odpovedi hitrostnega programa v St. Antonu se je Ilka Štuhec s svojim štabom že preselila v italijanske Dolomite, kjer se bo pripravljala na preizkušnje v Cortini d'Ampezzo in Garmisch-Partenkirchnu. "Dobro delamo. Ilko je treba včasih celo zaustavljati," pravi vodja ekipe Darja Črnko.

Klemen Kosi
Sportal Kosi znova na snegu

Zmagovalka zadnjih dveh hitrostnih tekem svetovnega pokala Ilka Štuhec si je po treningih v Nassfeldu in San Pellegrinu le ogledala zasneženi St. Anton. Po odpovedi tekem, ki bi ju moralo omenjeno avstrijsko prizorišče svetovnega pokala gostiti ob koncu tedna, se je s svojim taborom že vrnila v italijanski del Dolomitov, kjer so bile padavine manj obilne. Tokrat je trenažno bazo našla v Ultentalu, kjer ima odlične razmere za delo. Trenira v družbi Norvežanov, Italijanov in Švedinj, v kratkem pa se jim bodo pridružile še Kanadčanke.

Ilko je treba včasih tudi zaustaviti

"Ilka je pozitivna, vesela, lačna smučanja. Včasih jo je treba kar zaustavljati. Ko želi še dodatno vožnjo, ji moramo dopovedovati, da je bilo dovolj. Treba je biti pameten in si, tudi če so razmere za smučarski trening odlične, vzeti čas za oddih. Sicer pa ni skrbi. Zadržala je dobro raven smučanja. Res je, tekem ni, a trening je dober. Ostati moramo mirni, saj je položaj za vse enak. Če tekme ni, je pač ni," pojasnjuje Darja Črnko, vodja Ilkine ekipe, ki se bo v Ultentalu zadržala vse do selitve v Cortino d'Ampezzo.

Ilka Štuhec | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Hitra smučina

V taboru aktualne svetovne prvakinje v smuku je po decembrskih zmagah mogoče zaznati tudi več vedrine. Zmagoviti dvojček v Val Gardeni je namreč razbil napetost. Ilka je bila sicer že na poletnih treningih v Čilu nevarno hitra in več kot konkurenčna. A potreben je bil kakovosten prenos na tekme svetovnega pokala. Po "tipanju" v Lake Louisu in St. Moritzu je Mariborčanka udarila v Dolomitih ter unovčila odlično pripravljenost, vrhunsko opremo in prefinjen občutek.

Sportal Več kot milijon evrov so že zagotovili, kaj pa Ilka Štuhec? #video

Trojni program tudi na Bavarskem?

Zaradi sprememb v koledarju svetovnega pokala je Štuhčeva deležna skoraj enomesečnega tekmovalnega posta, nato pa oster ritem z vrhuncem na svetovnem prvenstvu. Medtem ko so v vodstvu ženskega dela svetovnega pokala Mednarodne smučarske zveze smukaško preizkušnjo iz St. Antona že preselili v Cortino d'Ampezzo, ostaja odprta usoda superveleslaloma. Kot potencialno prizorišče se "ponuja" Garmisch-Partenkirchen, a uradnega dogovora med nosilci televizijskih pravic, FIS in Bavarci še ni. Smučarke pa se ob tem sprašujejo tudi, kaj se bo zgodilo z odpovedano kombinacijo iz Val d'Isera.

Zlata lisica ostaja v načrtu

Iz Ilkinega tabora prihajajo tudi spodbudne novice za njene mariborske navijače. Prva dama slovenskega smučanja naj bi namreč kljub osredotočenosti na svetovno prvenstvo v Aareju 1. februarja nastopila na veleslalomskem delu Zlate lisice. "To je Ilkina izrecna želja. Poskušali jo bomo uresničiti. Skorajda vse je že dorečeno. Vseeno se lahko kaj spremeni, če bi denimo prišlo do zgoščenosti tekem ali utrujenosti. Domača tekma je vendarle nekaj posebnega. A če bi v zadnjem trenutku ocenili, da bi bil nastop v nasprotju s kakovostno zaključno pripravo, bi se odločili za umik," pravi Črnkova.

Darja Črnko
Sportal Ko Ilki ni treba spraševati, ali ima dovolj denarja za tekmo
Ilka Štuhec
Sportal Drugačen božič Ilke Štuhec
Ne spreglejte