Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
25. 9. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Natisni članek

svetovni pokal Darja Črnko Lake Louise Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sreda, 25. 9. 2019, 4.00

4 leta, 7 mesecev

IZ TABORA SVETOVNE PRVAKINJE V SMUKU

Ilka Štuhec znova preseneča: zmore več kot kadarkoli

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Ilka Štuhec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na domačem pragu novega trenerja Stefana Abplanalpa v Saas Feeju je najboljša aktivna slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec zaključila kar enomesečni sklop snežnih priprav, na katerem si je dokazala, da je februarska huda poškodba kolena pozabljena, obenem pa na zadovoljstvo vodje ekipe Darje Črnko, katere glas že lep čas ni bil tako veder in optimističen, unovčila poletne kondicijske priprave.

Ob informacijah, ki te dni prihajajo iz Čila, so si v prevetrenem taboru dvakratne svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec zgolj zadovoljno prikimali. Odločitev, da izpustijo priprave na južni polobli ter osrednji del priprav opravijo v Švici, je bila namreč ob slabih južnoameriških razmerah zelo modra. Vodja ekipe in tekmovalkina mama Darja Črnko je o tem še toliko bolj prepričana, saj se je lahko tudi na lastne oči prepričala o vplivu, ki ga ima na ledeniško smučišče Saas Fee novi trener Stefan Abplanalp. Švicar je bil namreč pred leti ob šefu smučišča pobudnik za novo ledeniško progo, zaradi česar ima privilegiran status.

Darja Črnko ne skriva zadovoljstva. | Foto: Vid Ponikvar Darja Črnko ne skriva zadovoljstva. Foto: Vid Ponikvar Na voljo vse, kar potrebujejo

"Ne skrivam, da so me le stežka prepričali, naj ostanemo v Evropi. Zdaj mi vsekakor ni žal. Osebno mi Saas Fee nikoli ni bil pri srcu. A zdaj moram priznati, da se mi je priljubil. Predvsem zaradi tega, ker imamo tukaj res na voljo vse, kar potrebujemo. 'Stef' je tukaj res car," ob koncu strnjenih enomesečnih priprav iz Švice zadovoljno poroča Črnkova, ki pa ni zadovoljna le zaradi kakovostnih pogojev za delo, temveč predvsem zaradi hčerkinega smučanja. Tako ob omembi 23. februarja, ko si je Štuhčeva ob padcu na smuku v Crans Montani natrgala zadnjo križno vez, zgolj zamahne z roko.

Poškodba je pozabljena

"Na polno od prvega trenutka! Res, znova nas je vse presenetila. Kaj presenetila, šokirala. Njeni občutki … Kot jih ne bi nikoli izgubila. Lahko zatrdim, da celo prehitevamo načrte. Ilki gre odlično. Čudovito se počuti. Vidi se, da je tudi novi pristop kondicijskih priprav pod vodstvom Janija Grila izredno uspel. Zmore več, kot je zmogla kadarkoli do sedaj," pravi Črnkova in slikovito dodaja: "Bolj kot zdravniški pregled kolena Ilka potrebuje nadzor krvi, laktatov. Toliko, da se vidi njena utrujenost. Ona je namreč prepričana, da ni utrujena tudi tedaj, ko seveda je."

Na proti proti svetovnemu vrhu bo Štuhčevi pomagal novi trener Stefan Abplanalp. | Foto: Vid Ponikvar Na proti proti svetovnemu vrhu bo Štuhčevi pomagal novi trener Stefan Abplanalp. Foto: Vid Ponikvar

V Slovenijo po novo zalogo moči

A vseeno … Brez klasičnega ledeniškega urnika ne gre. Budilka tako vsak dan zazvoni ob 4.15. Že ob 5.00 sledi vstop v gondolo in postopni vzpon na vrh smučišča. Štab še v temi postavlja progo, tekmovalka si smuči zapne, ko je dovolj svetlo. Sledi smučanje, katerega obseg je odvisen predvsem od temperatur. Včasih je že ob 10. uri podlaga preveč južna za trenažno smučanje. A to je sestavni del ledeniških treningov. Ilka jih bo znova izkusila v oktobru, ko se bo vrnila v Saas Fee. Še pred tem pa jo ob vseh sponzorskih obveznostih čaka dodaten sklop kondicijskih priprav.

Pred štartom še v ZDA

Kot datum Ilkine vrnitev v tekmovalno areno v načrtih še naprej ostaja 6. december. Takrat bo namreč Lake Louise, kjer se je pred tremi leti veselila svojih prvih dveh zmag svetovnega pokala (zdaj jih ima na svojem kontu že devet), gostil uvodno smukaško preizkušnjo. Že krepko pred tem pa bo poletela v Severno Ameriko. Sprva v ameriško zvezdno državo Kolorado, kjer si v sodobnem smučarskem središču Copper Mountain obeta niz dobrih treningov na daljših progah pri višjih hitrostih, kjer bo specialistka za hitri disciplini dobila tudi dokončen odgovor o opremi za novo sezono.  

oder
Sportal Hirscher je bil večni motiv, a njegov umik Kranjca ne bo spremenil
Nicole Schmidhofer
Sportal Avstrijke iskale sneg, naletele pa na vulkan
Marcel Hirscher
Sportal Alpsko smučanje ne bo več, kar je bilo
Marcel Hircsher
Sportal Konec velike ere: Marcel Hirscher je zaklenil svojo vitrino!
Ne spreglejte