Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2022,
14.25

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Natisni članek

Kranjska Gora Janez Slivnik Iztok Klančnik SZS Zlata lisica pokal Vitranc

Petek, 15. 4. 2022, 14.25

1 leto, 10 mesecev

Iztok Klančnik o koledarju svetovnega pokala in trenerskih spremembah

"Ideja je, da sta v Kranjski Gori tako Vitranc kot Zlata lisica"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Zlata lisica, slalom, Petra Vlhova | Slovenski predlog je, da se Zlato lisico za stalno prestavi v Kranjsko Goro. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenski predlog je, da se Zlato lisico za stalno prestavi v Kranjsko Goro.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Ker je malo verjetno, da bo Maribor obdržal Zlato lisico, je ideja SZS da bi za to tekmovanje tako kot za pokal Vitranc kandidirali s Kranjsko Goro.

Zlata Lisica Maribor
Sportal Skrb vzbujajoče novice za Zlato lisico
Johan Eliasch
Sportal Ena vožnja v veleslalomu, nočni smuki, ukinitev dveh disciplin

V zvezi s tekmovalnim programom svetovnega pokala v alpskem smučanju za sezono 2022/23 je še veliko vprašanj. Kot je za STA dejal predsednika alpskega odbora in zbora na SZS Iztok Klančnik, se pri Fisu še niso odločili, kako bodo peljali zadeve naprej. Dokončno bodo seznam prirediteljev tekmovanj za naslednjo sezono po napovedih potrjevali konec maja, ko bo volilni kongres mednarodne federacije, na katerem bodo za nov redni mandat potrjevali predsednika zveze. Edini kandidat je Johan Eliasch.

To sezono je Kranjska Gora že gostila tako smučarje kot smučarke. | Foto: Grega Valančič/Sportida To sezono je Kranjska Gora že gostila tako smučarje kot smučarke. Foto: Grega Valančič/Sportida Predsedstvo Fisa je že zasedalo aprila ter v gradivo po Klančnikovih besedah vključilo tudi slovenski predlog, da bi bila Kranjska Gora dvakrat na koledarju, tudi kot prireditelj tekmovanj svetovnega pokala alpskih smučark. Avgusta pa naj bi potrjevali še dolgoročni načrt za naslednje tri sezone ter se dogovorili, kako in kaj. "Za zdaj kaže, da bo imela Kranjska Gora tekmo, ki bi jo sicer imel Maribor. Kranjska Gora bo imela dve tekmi, žensko januarja, moško pa marca," je napovedal Klančnik.

"To smo si izborili. V koledarju je zdaj to zapisano, nisem pa stoodstoten, ali bo tako tudi ostalo. Upam, da bo," dodaja.

Zaradi pomanjkanja snega pod Pohorjem je bila Kranjska Gora zadnja leta nadomestna lokacija za Zlato lisico. V načrtih novega predsednika mednarodne zveze Eliascha so mariborski tekmi črtali s koledarja, s čimer pa se ne strinjajo mariborski organizatorji ne predstavniki slovenske zveze. Zavzemajo se, da Zlata lisica ostane v Sloveniji.

V interesu Slovenije in SZS je, da obdržimo tudi tekmovanje deklet. Vsaj v Kranjski Gori. | Foto: Vid Ponikvar V interesu Slovenije in SZS je, da obdržimo tudi tekmovanje deklet. Vsaj v Kranjski Gori. Foto: Vid Ponikvar

Črtanje tekmovanj za svetovni pokal, tako Kranjske Gore z moškima tekmama za pokal Vitranc kot Maribora z ženskima preizkušnjama za Zlato lisico, bi pomenilo tudi zmanjšanje sredstev za slovensko smučanje. "Po pogodbi smo dobivali kar lepo vsoto od vsakokratnih tekem, ki smo jih izpeljali. Zdaj je še zelo veliko neznank, ki jih bomo morali rešiti," je ocenil Klančnik.

Dva trenerja se poslavljata

Trenerja bosta menjali Ilka Štuhec in Meta Hrovat. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trenerja bosta menjali Ilka Štuhec in Meta Hrovat. Foto: Grega Valančič/Sportida Predvidoma petega maja bo zbor panoge za alpsko smučanje potrjeval finančni razrez reprezentanc in njihovo sestavo, tudi trenersko. Obeta se kar nekaj novosti. Klančnik je potrdil, da z italijanskim strategom, nekdanjim trenerjem Tine Maze Liviom Magonijem, ki je v zadnji sezoni skrbel za Meto Hrovat, ne bodo obnovili sodelovanja. Potrdil je tudi, da se je najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec razšla s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom.

"Meta je imela tudi nekaj smole v Lenzerheideju, je bila odlično na poti, da bi le osvojila stopničke, pa se ji je primeril padec in poškodba. O razlogih ne bi govoril, na takšni ravni, kot sta bila, je pomembna tudi osebna kemija. Ali sta jo imela ali ne, težko rečem," Klančnik ni želel špekulirati o razlogih, zakaj Hrovatova ni več želela sodelovati z Magonijem. "Dejstvo je, da smo se razšli in iščemo najboljše možne variante za naprej, da se vrnejo pravi rezultati."

Strokovno vodstvo panoge bo ostalo nespremenjeno. Janez Slivnik bo še naprej vodil reprezentance, Miha Verdnik pa bo še naprej deloval kot vodja panoge. "Največ, s čimer imamo dela, je, kako pripraviti mladinski pogon, da bo najbolj učinkovit. Da bomo naredili iz tistega, kar imamo, najboljše možne rezultate. Tukaj pa bo nekaj sprememb, ne toliko v kadrovskem smislu, kot bolj v načinu izvajanja teh programov," je povedal Klančnik.

Žan Kranjec
Sportal "Če bo pol tako kot v Planici, bi bili vsi zelo zadovoljni" #video
Sportal Slalomistki na valove: "Več kot bom surfala, bom pila vodo" #video
Ne spreglejte