Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 3. 2023,
16.11

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

3

Natisni članek

Oslo Holmenkollen Maja Vtič Nika Križnar Nika Križnar Nika Prevc Nika Prevc Katra Komar Ema Klinec Ema Klinec

Nedelja, 12. 3. 2023, 16.11

1 leto, 1 mesec

TURNEJA RAW AIR, POSAMIČNA TEKMA (Ž), OSLO

Ema Klinec z norim skokom v finalu prehitela vse: Dolgo sem čakala ta dan!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

3

Ema Klinec | Ema Klinec je vodilna na norveški skakalni turneji Raw Air. | Foto Guliverimage

Ema Klinec je vodilna na norveški skakalni turneji Raw Air.

Foto: Guliverimage

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je na nedeljski tekmi za svetovni pokal v Oslu prehitela vse tekmice. Po prvi seriji je bila na petem mestu, v finalu pa z daljavo dneva (134,5 metra) skočila na najvišjo stopničko in se razveselila druge zmage za svetovni pokal v karieri. "Uresničile so se mi sanje," Klinčeva ni skrivala zadovoljstva po prestižni zmagi na legendarnem Holmenkollnu. Je tudi vodilna tekmovalka v skupnem seštevku turneje Raw Air.

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec se je na drugi tekmi za svetovni pokal in norveško turnejo na Holmenkollnu razveselila druge zmage v karieri. Prvo je dosegla pred poldrugim letom v Rusiji (Nižnji Tagil), tokrat pa je bila najboljša na eni najbolj legendarnih skakalnic na svetu, na slovitem Holmenkollnu. Štiriindvajsetletna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko je tako nadaljevala imeniten konec tedna za slovenski šport v Oslu. V soboto je odmevala Zdravljica v čast zmagi Anžeta Laniška, dan pozneje pa so slovensko himno predvajali še po zaslugi imenitnega uspeha Klinčeve.

"Zdaj res dobro skačem, si zaupam"

Ema Klinec je po sedmih drugih mestih končno stopila na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ema Klinec je po sedmih drugih mestih končno stopila na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na zmagovalni oder sta se uvrstili še Avstrijka Chiara Kreuzer (232,2) in Norvežanka Anna Odine Stroem (231,6), ki sta za Klinčevo zaostali več kot pet točk. Ema, ki je z nedeljsko zmago prekinila niz kar sedmih drugih mest v tej sezoni, je bila po prvi seriji na petem mestu, a ni veliko zaostajala za drugouvrščeno Kreuzerjevo. V drugo ji je uspel imeniten dosežek, "poletela" je do 134,5 metra, nato pa začela pridobivati mesta in se na koncu prebila na najvišjo stopničko. To so že njene 24. stopničke na tekmah svetovnega pokala.

"Prvi skok je bil dober, le malce sem bila pozna. V drugo sem bila osredotočen, da skok začnem malce prej. Skozi celotno sezono sem bila vselej zadovoljna s skoki, danes pa mi je odskok res odlično uspel tudi na tekmi. To je to, druga zmaga v karieri in to na znamenitem Holmenkollnu, s čimer so se mi izpolnile sanje," je v uvodni izjavi za RTV Slovenija dejala Klinčeva.

"Zdaj res dobro skačem, si zaupam. Mogoče v prvi seriji malce kompliciram, ker vem, da moram narediti dober skok. Potem se malce sekiraš, ko ti to ne uspe. Za rezultat je treba tvegati in danes sem vesela, da mi je uspelo," je po dolgem skoku dejala skakalka iz Poljan.

"Kar dolgo sem čakala na ta dan," je priznala zmagovalka nedeljske tekme in dodala, kako si ni nikoli upala toliko tvegati, saj se je bala, da bi naredila napako. "V prvih serijah so se mi zato pojavljale napake. Danes pa sta bila oba skoka zelo dobra. Super dan! Hvala ekipi, ki nas vseskozi podpira in da delamo, kar delamo," je dejala po drugi zmagi v karieri.

Slovenka najboljša v skupnem seštevku norveške turneje

Glavni trener ženske reprezentance Zoran Zupančič je lahko v nedeljo užival ob zmagi varovanke na legendarni skakalnici na Norveškem. | Foto: Nik Moder/Sportida Glavni trener ženske reprezentance Zoran Zupančič je lahko v nedeljo užival ob zmagi varovanke na legendarni skakalnici na Norveškem. Foto: Nik Moder/Sportida Do novih točk svetovnega pokala so prišle še tri varovanke glavnega trenerja Zorana Zupančiča. Nika Križnar (213,9) je v drugo napredovala za štiri mesta in končala kot osma. "Zadovoljna sem za Emo, za prvo mesto. Obdržala je tudi skupno vodstvo, kaj si še želimo boljšega? Bravo Ema! Zase lahko rečem, da sem glede na precej ponesrečen skok v kvalifikacijah naredila napredek. Ni pa to tisto, kar si želim. Malo sproščenosti, nasmeška na obraz in bo lažje," je Križnarjeva od srca čestitala presrečni zmagovalki. 

Nika Prevc (181,8) je bila 23., Maja Vtič (167,9) pa 27. Katri Komar se s 36. rezultatom ni uspelo prebiti v finale.

"To zmago smo res dolgo čakali. Ema je bila letos že sedemkrat druga. Zmaga je popolnoma zaslužena, s tem je povečala tudi prednost v seštevku norveške turneje, znova je tudi tretja skupno v seštevku svetovnega pokala. Gremo naprej in upamo, da bo konstantna kot v Oslu. Nika Križnar je skakala malo bolje, a mogoče to še ni prava Nika Križnar. Lepi skoki, a malo smole z razmerami. Nika Prevc je danes skočila malce slabše. Točke tudi za Majo Vtič in s tem smo res zadovoljni," je poudaril trener Zupančič.

"Glede na precej ponesrečen skok v kvalifikacijah sem naredila napredek," je zadovoljna Nika Križnar. | Foto: Anže Malovrh/STA "Glede na precej ponesrečen skok v kvalifikacijah sem naredila napredek," je zadovoljna Nika Križnar. Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenska junakinja dneva vodi tudi v skupnem seštevku turneje Raw Air. Ima 9,4 točke naskoka pred Odine Stroem, tretjeuvrščena Kreuzerjeva pa zaostaja 16,9 točke. Do konca norveškega tekmovanja bosta na sporedu še dve tekmi, v seštevek pa gresta tudi rezultata iz kvalifikacij. Norveška turneja se že v ponedeljek nadaljuje v Lillehammerju.

V skupnem seštevku svetovnega pokala se je Klinčeva pomaknila na tretje mesto in ima 1155 točk. Le pet točk za njo je Odine Stroem, neulovljivi pa sta pred zadnjimi tremi tekmami v sezoni Nemka Katharina Althaus (1292) na drugem in Avstrijka Eva Pinkelnig (1528) na prvem mestu.

Izidi, svetovni pokal, Oslo:
 1. Ema Klinec (Slo)           238,2 točke (125/134,5 m)
 2. Chiara Kreuzer (Avt)       232,2 (125,5/122)
 3. Anna Odine Stroem (Nor)    231,6 (127,5/120)
 4. Selina Freitag (Nem)       227,5 (125/123,5)
 5. Katharina Althaus (Nem)    224,5 (123,5/133)
...
 8. Nika Križnar (Slo)         215,9 (117/122)
23. Nika Prevc (Slo)           181,8 (114/112,5)
27. Maja Vtič (Slo)            167,9 (109,5/110,5)

...
- brez finala:
36. Katra Komar (Slo)

Svetovni pokal (23/26):
 1. Eva Pinkelnig (Avt)         1528 točk
 2. Katharina Althaus (Nem)     1292
 3. Ema Klinec (Slo)            1155
 4. Anna Odine Ström (Nor)      1150
...
 7. Nika Križnar (Slo)           660
19. Nika Prevc (Slo)             332
20. Urša Bogataj (Slo)           249
33. Maja Vtič (Slo)              111
37. Katra Komar (Slo)             82
45. Ajda Košnjek (Slo)            18
62. Nika Vetrih (Slo)              1

Seštevek Raw Air:
 1. Ema Klinec (Slo)           738,3

 2. Anna Odine Stroem (Nor)    728,9
 3. Chiara Kreuzer (Avt)       721,4
...
11. Nika Križnar (Slo)         651,4
14. Nika Prevc (Slo)           621,7
33. Maja Vtič (Slo)            386,7
37. Katra Komar (Slo)          326,5

...

Pokal narodov (25/29):
 1. Avstrija                    3827
 2. Nemčija                     3478
 3. Norveška                    3210
 4. Slovenija                   2913
 ...

Rezultati, Oslo (nedeljska tekma):
 
Preberite še:
Ema Klinec
Sportal Ema Klinec druga na legendarnem Holmenkollnu!
Holmenkollen Raw Air
Sportal Po vrhuncu v Planici na surovi izziv brez premora, skakalke bodo pisale zgodovino

 

Ne spreglejte