Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 12. 2019,
15.50

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Miha Dovžan Klemen Bauer Rok Tršan Jakov Fak Jakov Fak

Nedelja, 15. 12. 2019, 15.50

4 leta, 4 mesece

hochfilzen, moška štafeta

Dolgo je kazalo na zmago Nemcev, a so se veselili Norvežani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Norveška štafeta | Norvežani slavijo štafetno zmago. | Foto Sportida

Norvežani slavijo štafetno zmago.

Foto: Sportida

Moška štafeta Norveške je zmagovalka tekme za svetovni pokal v avstrijskem Hochfilznu. Johannes Thingnes Boe je v zadnjem krogu uprizoril lov na Nemca Benedikta Dolla in ga prehitel šele v zadnjem ovinku pred ciljem. Tretji so bili Francozi, Slovenci so osvojili 9. mesto.

Slovenija je bila na poti k še precej boljši uvrstitvi. Za presenečenje je na prvem streljanju poskrbel Miha Dovžan in Slovenijo popeljal celo v vodstvo, že na naslednjem streljanju stoje pa je moral uporabiti dva rezervna naboja in bil sedmi, a je do konca predaje izgubil še šest mest.

"Enkrat sem tekmo videl tudi povsem v ospredju. Imel sem kar malo čuden občutek, saj ni bilo nikogar pred mano. A to se je hitro spremenilo, vseeno pa sem zadovoljen. Posebej s streljanjem leže. Tudi tekaško sem šel korak naprej, kar je vzpodbudno," je po tekmi povedal Dovžan.

Za presenečenje je na prvem streljanju poskrbel Miha Dovžan in Slovenijo popeljal celo v vodstvo. | Foto: Vid Ponikvar Za presenečenje je na prvem streljanju poskrbel Miha Dovžan in Slovenijo popeljal celo v vodstvo. Foto: Vid Ponikvar

Jakov Fak je potrdil dobro formo in pokazal morda najboljši nastop v sezoni. Izkoristil je majhen zaostanek za vodilnimi ter stopnjeval ritem. Na prvem streljanju je bil osmi, na drugem šesti in v zadnjem krogu pridobil še dve mesti. Za Kanado na tretjem mestom je Slovenija zaostaja štiri sekunde, za Francijo na drugem 11.

"Kot ekipa smo nastopili zelo dobro. Strelsko moj nastop ni bil optimalen, saj sem po enkrat popravljal leže in stoje, a zato so ti rezervni naboji pri štafeti. Tekaško pa sem se v zadnjem krogu počutil zelo dobro, še boljše kot na zasledovanju v soboto. To je vzpodbudno in zdaj se že veselim naslednjih tekem v Franciji," je po nastopu povedal Fak.

Jakov Fak
Sportal Jakov Fak napredoval tik pod stopničke, jubilejna štirideseta zmaga Boeja

Bauer zapravil visoko uvrstitev

Visoko uvrstitev je nato zapravil Klemen Bauer, ki je pri streljanju stoje za štiri tarče porabil osem nabojev in moral v kazenski krog, s čimer je zdrsnil na sedmo mesto, predvsem pa močno povečal zaostanek. Rok Tršan je v zadnji predaji porabil vsega en dodatni naboj, v zadnjem krogu pa je moral predse spustiti še Italijana Dominika Windischa in Slovenija je zasedla deveto mesto.

"Deveto mesto ni slabo, je pa škoda tistega kazenskega kroga. Sam sem skušal precej tvegati, zato tudi en zgrešen strel. A strelski nastop je bil dober, kar je vzpodbudno, pa tudi tekaško mi je šlo v redu. V zadnjem krogu sem tekmoval z Windischem, ki ni slab tekač. Zdaj mora iti tako le še naprej," je dodal Tršan.

Rok Tršan je v zadnji predaji porabil vsega en dodatni naboj, v zadnjem krogu pa je moral predse spustiti še Italijana Dominika Windischa. | Foto: Reuters Rok Tršan je v zadnji predaji porabil vsega en dodatni naboj, v zadnjem krogu pa je moral predse spustiti še Italijana Dominika Windischa. Foto: Reuters

Velepec: Vesel sem, da je Jakov še enkrat potrdil, da je že pravi

Zadovoljen je bil tudi trener Uroš Velepec: "Bili smo konkurenčni. Za več pa si ne smeš privoščiti napak. To so danes dokazali Kanadčani. Mi merimo na šesto, sedmo mesto, saj vemo, da je nekaj reprezentanc težko premagati. Nismo bili daleč od tega, kazenski krog pa nas je od tega oddaljil. Vesel sem, da je Jakov še enkrat potrdil, da je že pravi. Tudi ekipno moramo biti zadovoljni."

Na tekmi je dolgo kazalo na nemško zmago, a je bil to račun brez najboljšega biatlonca ta čas, Boeja. Ta je v zadnjem krogu izničil 43 sekund zaostanka z začetka predaje in zadnji ovinek izkoristil za odločilni napad na zmago. Te se je veselil skupaj z bratom Tarjeijem, Johannesom Dalejem in Erlendom Bjoentegaardom.

Biatlonska karavana se prihodnji teden seli v Francijo.

Izidi, moški, 4 x 7,5 km:

1. Norveška                   1:14:44,2 1+7
(Johannes Dale, Tarjei Boe, Erlend Bjoentegaard, Johannes Thingnes Boe)
2. Nemčija                      +   2,0 0+6
(Philipp Horn, Johannes Kühn, Arnd Peiffer, Benedikt Doll)
3. Francija                        51,9 1+8
(Antionin Guigonat, Emilien Jacquelin, Fabien Claude, Quentin Fillon Maillet)
4. Kanada                        1:28,7 0+6
5. Češka                         1:52,2 0+9
6. Rusija                        2:01,7 1+8
...
9. Slovenija                     2:39,7 1+10

Preberite še:

Johannes Thingnes Boe
Sportal Boe spet na vrh skupnega seštevka, Fak prvič v tej zimi v širšem vrhu
Uroš Velepec
Sportal Po skromnem začetku spet samozavest v biatlonskem taboru

 

Ne spreglejte