Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 2. 2022,
15.13

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

4

Natisni članek

Urša Bogataj Urša Bogataj Nika Križnar Nika Križnar Špela Rogelj Maja Vtič Katra Komar Hinzenbach

Sobota, 26. 2. 2022, 15.13

2 leti, 1 mesec

Hinzenbach, posamična tekma (ženske)

Dvojna slovenska zmaga: Bogatajeva prvič ugnala vso konkurenco!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

4

smučarski skoki | Dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj slavi prvo zmago v svetovnem pokalu. | Foto Sportida

Dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj slavi prvo zmago v svetovnem pokalu.

Foto: Sportida

Slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj, ki se je z olimpijskih iger vrnila z dvema zlatima odličjema, je v Hinzenbachu zanesljivo dočakala premierno zmago v svetovnem pokalu. Za dvojno slovensko slavje je poskrbela druga Nika Križnar, na tretjem mestu pa je končala Avstrijka Lisa Eder. Do točk so prišle še tri Slovenke, Špela Rogelj je bila 12., Maja Vtič 13., Katra Komar pa 25.

Kdor čaka, dočaka. Slovenska junakinja nedavno končanih olimpijskih iger Urša Bogataj je posamično zmago na najvišji ravni najprej vknjižila na tekmovanju petih krogov, danes pa v Hinzenbachu odkljukala še prvo zmago v svetovnem pokalu. 

Šestindvajsetletnica je bila že v prvi seriji prepričljivo najboljša, skočila je 93 metrov in za osem metrov preskočila vse tekmice. Še najbližje ji je bila po polovici tekme dobra prijateljica, rojakinja Nika Križnar, ki je zaostajala 13,5 točke. Tretje mesto je po prvem skoku držala Kanadčanka Abigail Strate (18,5 točke zaostanka), na četrtem pa je bila vodilna skakalka zime Avstrijka Marita Kramer, ki je za vodilno Slovenko zaostajala več kot 20 točk.

Nika Križnar je bila druga. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nika Križnar je bila druga. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi v finalu je Bogatajeva deklasirala konkurenco, kot edina je preskočila 90 metrov (92) in na koncu zbrala kar 22 točk več od druge Križnarjeve, ki je z drugim najdaljšim finalnim skokom (88 metrov) zanesljivo zadržala drugo mesto. Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra je s šestega mesta po prvi seriji skočila Avstrijka Lisa Eder, ki je za Bogatajevo zaostala že skoraj 37 točk. Kramerjeva je v finalu izgubila še eno mesto in končala kot peta.

Bogatajeva skočila na drugo mesto skupnega seštevka

V skupnem seštevku svetovnega pokala še naprej vodi Kramerjeva (915 točk), na drugo je z zmago napredovala Urša Bogataj (701), na tretje je zdrsnila Nemka Katharina Althaus (698), ki je zaradi covida-19 ni v Avstriji, četrta je Nika Križnar (641), peta pa Ema Klinec (575). 

Junakinji olimpijskih iger se veselita tudi v Avstriji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Junakinji olimpijskih iger se veselita tudi v Avstriji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Želim še naprej uživati"

"Mislim, da sem res v dobri formi. Morda vsega tega nisem pričakovala. Zelo sem vesela. Želim še naprej uživati v tem, kar počnem. Upam na nadaljevanje dobrih skokov. Verjamem, da se bodo stvari zgodile, kot se morajo," je po premierni zmagi v prvi izjavi za Eurosport dejala Bogatajeva. Ta je pred današnjo zmago sedemkrat stala na odru za zmagovalke, dvakrat je bila druga, petkrat pa tretja.

"Še ena lepa tekma je za mano. Zdi se mi, da sem naredila lep napredek iz prve v drugo serijo. Končno sem začutila tudi podlago pod seboj. Odneslo me je, kot me je. Zelo sem vesela današnje predstave in hkrati sem zelo vesela, da sem lahko stala zraven Urše na stopničkah in poslušala himno," pa je v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije dodala Križnarjeva.

"Še ena lepa tekma je za mano. Zdi se mi, da sem naredila lep napredek iz prve v drugo serijo. Končno sem začutila tudi podlago pod seboj," pravi drugouvrščena. | Foto: Sportida "Še ena lepa tekma je za mano. Zdi se mi, da sem naredila lep napredek iz prve v drugo serijo. Končno sem začutila tudi podlago pod seboj," pravi drugouvrščena. Foto: Sportida

Maja Vtič in Katra Komar do prvih točk sezone

Točke so osvojile še tri Slovenke. Zmagovalka kvalifikacij Špela Rogelj je v finalu izgubila eno mesto in zasedla 12. mesto. Prvič to sezono sta točke na posamični preizkušnji vknjižili Maja Vtič in Katra Komar. Obe sta v finalu napredovali. Vtičeva za štiri mesta na 13., Komarjeva za dve na 25.

"Danes sem naredila zelo lep skok v kvalifikacijah, kar je bilo dovolj za zmago. Po vseh včerajšnjih kolobocijah z dresom mi je vseeno uspelo narediti en lep skok. Se pa pozna, da so bili živci kar na visokem nivoju včeraj in me je danes malo pobralo za prvi in drugi skok na tekmi. Upam, da mi jutri to uspe bolje. Čestitke Urši za prvo zmago in Niki za stopničke," je po 12. mestu razmišljala Rogljeva.

"Zdaj so na vrsti res še večji cilji. Počasi bo treba razmišljati o trojni zmagi, ker nam je to danes na kvalifikacijah že uspelo," je nastope ocenil trener Zoran Zupančič. | Foto: Sportida "Zdaj so na vrsti res še večji cilji. Počasi bo treba razmišljati o trojni zmagi, ker nam je to danes na kvalifikacijah že uspelo," je nastope ocenil trener Zoran Zupančič. Foto: Sportida

"Danes smo dobili približno tisto, kar smo želeli. Lansko dvojno zmago smo ponovili. Čestitke Urši za prvo zmago v svetovnem pokalu in za izjemne skoke. Niki Križnar za drugo mesto in celotni ekipi za dosežene točke. Res sem vesel po takem tekmovanju. Zdaj so na vrsti res še večji cilji. Počasi bo treba razmišljati o trojni zmagi, ker nam je to danes na kvalifikacijah že uspelo," pa je nastope ocenil trener Zoran Zupančič.

V nedeljo bo v Hinzenbachu še ena posamična tekma.

Izidi, Hinzenbach:

 1. Urša Bogataj (Slo)                  249,7 točke (93,0/92,0 m)
 2. Nika Križnar (Slo)                  227,7 (85,0/88,0)

 3. Lisa Eder (Avt)                     212,8 (81,5/86,5)
 4. Frida Westman (Šve)                 211,9 (82,0/88,0)
 5. Marita Kramer (Avt)                 208,2 (81,5/81,0)
 6. Yuki Ito (Jap)                      205,7 (81,0/83,5)
 7. Silje Opseth (Nor)                  204,3 (79,5/82,5)
 8. Sofia Tihonova (Rus)                202,8 (81,0/85,0)
 9. Abigail Strate (Kan)                202,4 (83,0/78,0)
10. Anna Odine Stroem (Nor)             200,8 (78,5/83,0)
...
12. Špela Rogelj (Slo)                  196,0 (79,0/80,5)
13. Maja Vtič (Slo)                     191,8 (77,5/80,0)
25. Katra Komar (Slo)                   176,9 (74,5/76,0)

...

Vrstni red v svetovnem pokalu (12):

 1. Marita Kramer (Avt)                915 točk
 2. Urša Bogataj (Slo)                 701
 3. Katharina Althaus (Nem)            698
 4. Nika Križnar (Slo)                 641
 5. Ema Klinec (Slo)                   575

 6. Silje Opseth (Nor)                 472
 7. Sara Takanashi (Jap)               447
 8. Daniela Iraschko-Stolz (Avt)       329
 9. Eva Pinkelnig (Avt)                253
10. Lisa Eder (Avt)                    241
...
14. Špela Rogelj (Slo)                 191
19. Nika Prevc (Slo)                   153
24. Jerneja Brecl (Slo)                120
42. Maja Vtič (Slo)                     20
48. Katra Komar (Slo)                    6

Preberite še:

Urša Bogataj
Sportal Odlične Slovenke tudi s skokom manj do tretjega mesta
Peter Prevc
Sportal Zmaga Avstrijcu, Peter in Cene Prevc med deseterico
Urša Bogataj
Sportal SZS: Brez Slovencev v Rusiji in Ukrajini. FIS odpovedala vse tekme v Rusiji.
Ema Klinec
Sportal Slovenske smučarske skakalke ostale brez pomembne članice
Ne spreglejte