Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 1. 2020,
15.45

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

štafeta Ruhpolding Miha Dovžan Rok Tršan Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak

Sobota, 18. 1. 2020, 15.45

4 leta, 3 mesece

Ruhpolding, štafetna tekma (moški)

Francozi na krilih Fourcada do štafetne zmage, Slovenija sedma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Martin Fourcade | Francozi so na krilih Martina Fourcada v Ruhpoldingu slavili štafetno zmago. | Foto Guliver/Getty Images

Francozi so na krilih Martina Fourcada v Ruhpoldingu slavili štafetno zmago.

Foto: Guliver/Getty Images

Francija je dobila moško štafetno preizkušnjo svetovnega pokala v biatlonu v nemškem Ruhpoldingu. Drugo mesto so osvojili Norvežani, tretji so bili Avstrijci. Slovenski biatlonci so četrto štafetno preizkušnjo sezone končali na sedmem mestu.

Francozi so si odločilno prednost nabrali v drugi predaji, ko jih je na pot do končnega uspeha popeljal Martin Fourcade. Štafetno palico je 80-kratni zmagovalec tekem za svetovni pokal prevzel z 12 sekundami prednosti pred tekmeci, Simonu Desthieuxju pa je pridobil prednost minute in 19 sekund.

Drugi so bili z zaostankom minute in 12 sekund na koncu Norvežani, ki prvič v tej sezoni niso zmagali, tretji pa so bili Avstrijci, ki so za Francozi zaostali minuto in 24 sekund.

Slovenci izenačili drugo najvišjo uvrstitev sezone

Rok Tršan je v prvi predaji odlično začel in po prvem streljanju zasedal tretje mesto. Tudi v drugo je zadel vse tarče brez dodatnih nabojev, Jakovu Faku pa je predal kot sedmi s 36 sekundami zaostanka.

Dvaintridesetletnik iz Mrkopalja je moral dvakrat popravljati v streljanju stoje, Klemnu Bauerju pa je predal kot peti. To mesto je Bauer zadržal po prvem strelskem nastopu leže, stoje pa je trikrat popravljal, a podrl vse tarče za šesto mesto ob zadnji predaji.

Miha Dovžan se je v zadnji predajo dobro kosal s tekmeci. | Foto: Reuters Miha Dovžan se je v zadnji predajo dobro kosal s tekmeci. Foto: Reuters

Štafetna preizkušnja je spodbudila tudi na sprintu 106. Miho Dovžana, ki se je dobro kosal z Avstrijcem, Rusom, Nemcem in Belorusom. Po dobrem strelskem nastopu je v zadnjem krogu v teku sicer popustil in s tem omogočil Belorusu, da ga prehiti v boju za šesto mesto. Sedmo mesto je izenačena druga najvišja uvrstitev v štafeti v tej sezoni za varovance Uroša Velepca.

Brutalne razmere, sneg deloval kot lepilo

Velepec: Pri nas je namreč tako, da morajo vsi iti na štart, ker imamo štiri člane in zato kdaj nastopi nekdo, ki ni povsem zdrav.  | Foto: Vid Ponikvar Velepec: Pri nas je namreč tako, da morajo vsi iti na štart, ker imamo štiri člane in zato kdaj nastopi nekdo, ki ni povsem zdrav. Foto: Vid Ponikvar "Tokrat smo bili priča drugačni tekmi kot v Oberhofu. Tam smo bili na začetku v ozadju in se nato prebijali naprej, tukaj pa smo bili od samega začetka povsem v ospredju, tudi zaostanek za stopničkami je bil ves čas majhen. Rok je oddelal tisto svoje in predal s samo pol minute zaostanka. Jakov je znova pokazal, da prihaja nazaj, da je vse lažje zraven. Klemen je zopet zelo drzno in hitro streljal, imel nekaj napak, a njegov nastop je bil odličen. Miha pa je v zadnji skupini nastopil s samimi izjemnimi tekači. Pogumno. Je šel v prvi krog in se jih je držal, nato pa plačal davek. Kljub vsemu smo ponovno uvrščeni v prvo četrtino vseh reprezentanc, na kar moramo biti ponosni in veseli. Pri nas je namreč tako, da morajo vsi iti na štart, ker imamo štiri člane in zato kdaj nastopi nekdo, ki ni povsem zdrav. Jaz sem vesel, da so sposobni oddelati in se boriti, kot kažejo to letos, sploh pa v današnjih brutalnih razmerah, ko je sneg deloval, kot lepilo," je današnji nastop štafete ocenil Velepec.

V soboto so žensko štafeto še četrtič v tej sezoni dobile Norvežanke pred Francozinjami in Švicarkami. Slovenke so bile 22.

V nedeljo zasledovanji

V nedeljo bosta na sporedu še zasledovalni preizkušnji. Na moški, ki se bo začela ob 14.30, bodo nastopili Jakov Fak (+47,2), ki je bil v četrtkovem sprintu 14., Klemen Bauer (+1:31,2), ki je bil 35., in Rok Tršan (+1:38,6), ki je sprint končal na 43. mestu.

Na ženski zasledovalni tekmi, ki bo na sporedu ob 12.15, bo nastopila Polona Klemenčič (+2:11,3), ki je bila v sredo 50.

V naslednjem tednu bodo tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki.

Izidi:

 1. Francija           1:18:11,2 (0+6)

(Emilien Jacquelin, Martin Fourcade, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet)

 2. Norveška            + 1:12,2 (0+10)

(Johannes Dale, Erlend Bjoentegaard, Tarjei Boe, Vetle Sjaastad Christiansen)

 3. Avstrija              1:24,3 (0+4)

(Dominik Landertinger, Simon Eder, Felix Leitner, Julian Eberhard)

 4. Rusija                1:32,3 (0+5)

 5. Nemčija               2:13,1 (0+12)

 6. Belorusija            2:39,0 (1+9)

 7. Slovenija             2:55,7 (0+8)

(Rok Tršan, Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan)

 8. Ukrajina              3:42,6 (0+6)

 9. Švedska               4:05,9 (1+12)

10. ZDA                   4:09,8 (0+9)

Preberite še:

Nina Zadravec in Nika Vindišar
Sportal Norvežanke do zmage v štafeti, Slovenke ujete v zadnji predaji
Pokljuka splošna
Sportal Pokljuki zelena luč za generalko pred svetovnim prvenstvom
Jakov Fak Östersund
Sportal Jakov Fak z ničlo zasedel 14. mesto, jubilejna 80. zmaga Fourcada
Ne spreglejte