Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2020,
14.35

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Ruhpolding Johannes Thingnes Boe Klemen Bauer Rok Tršan Miha Dovžan biatlon

Četrtek, 16. 1. 2020, 14.35

4 leta, 3 mesece

Biatlon, Ruhpolding (moški – sprint)

Jakov Fak z ničlo zasedel 14. mesto, jubilejna 80. zmaga Fourcada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Jakov Fak Östersund | Jakov Fak se je na šprintu v Ruhpoldingu prebil na 14. mesto in si priboril dobro izhodišče za nedeljsko zasledovanje. | Foto Reuters

Jakov Fak se je na šprintu v Ruhpoldingu prebil na 14. mesto in si priboril dobro izhodišče za nedeljsko zasledovanje.

Foto: Reuters

Najboljši biatlonci na svetu so se merili na tekmi svetovnega pokala v Ruhpoldingu. Med 111 nastopajočimi so bili tudi štirje Slovenci. Najboljši je bil Jakov Fak, ki je na koncu zasedel 14. mesto.

Tiril Eckhoff
Sportal Norvežanka z zmago v Ruhpoldingu skočila na vrh

Zmagal je Martin Fourcade, drugi je bil njegov rojak Quentin Fillon Maillet, tretji pa Nemec Benedikt Doll. Slovenske barve so poleg Jakova Faka branili še Klemen Bauer, Rok Tršan in Miha Dovžan. Prvi je zasedel 35. mesto, Rok Tršan je bil 43., Miha Dovžan pa 106.

Faku manjka nekaj hitrosti na progi

"Streljal sem hitro in natančno, ampak v tem trenutku mi za še boljši rezultat manjka nekaj hitrosti na progi. Na tem delam, izboljšanje tega elementa je moj naslednji cilj. Sem se pa po današnji tekmi vrnil med najboljših 15 v skupnem seštevku svetovnega pokala in imam lepo izhodišče za zasledovalno tekmo v nedeljo, saj me do tretjega mesta loči relativno malo," je pa je na družbenem omrežju zapisal Jakov Fak, ki se veseli tudi sobotne štafetne tekme.

Fourcade do okroglega jubileja

Fourcade je slavil že svojo 80. zmago v svetovnem pokalu in 12. v Ruhpoldingu. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima zdaj 55 točk prednosti pred rojakom Simonom Desthieuxom, ki je bil danes peti, Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je zaradi novorojenca izpustil nemški tekmi svetovnega pokala, pa je zdrsnil na tretje mesto.

Martin Fourcade je dobil zadnji moški sprint na deset kilometrov za svetovni pokal. To je njegova 80. zmaga na tekmah najvišje ravni. | Foto: Sportida Martin Fourcade je dobil zadnji moški sprint na deset kilometrov za svetovni pokal. To je njegova 80. zmaga na tekmah najvišje ravni. Foto: Sportida

Na splošno dobri strelski nastopi, tekma se je odločala v smučini

Ruhpolding je znan po lažji konfiguraciji prog in po precej enostavnem prihodu na strelišče, zato tekmovalci na strelišču delajo zelo malo napak, tudi Slovenci so bili danes strelsko dobri, Fak in Tršan sta zadela vseh deset tarč, Bauer devet, Dovžan pa osem, tudi streljali so hitro, čas pa izgubljali na progi.

Fak je bil najboljši slovenski reprezentant, za zmagovalcem je na stezi pridelal več kot 47 sekund zaostanka. V povprečju se je njegov zaostanek proti najhitrejšim povečeval za 19 sekund na krog, njegovo 14. mesto pa je bilo v izjemno izenačeni konkurenci –  kar 19 tekmovalcev je končalo znotraj minute zaostanka za zmagovalcem – soliden dosežek in dobra popotnica za nedeljsko zasledovalno tekmo.

Do novih točk je prišel tudi Klemen Bauer, ki je po dolgem času odlično predstavo prikazal tudi na posamični tekmi in si tako utrdil samozavest. Bauer je bil na prvem strelskem postanku brezhiben in bil pet sekund za reprezentančnim kolegom Fakom na 26. mestu, nato pa se mu je napaka pripetila pri streljanju leže, kar je danes pomenilo velik zdrs po lestvici.

Tršan je druge točke v sezoni zgrešil za pičlih pet sekund, Dovžanu pa se je tekma podrla že na prvem strelskem postanku, ko je dva strela poslal mimo tarče. 

"Jakov ima super izhodišče za zasledovalno tekmo"

Uroš Velepec računa na dober nastop svojih varovancev v štafetni tekmi. | Foto: Simon Kavčič Uroš Velepec računa na dober nastop svojih varovancev v štafetni tekmi. Foto: Simon Kavčič "Danes je bila taka malce specifična tekma skoraj brez zgrešenega strela, že en sam strel mimo te je poslal daleč po lestvici navzdol, če nisi tekel brutalno hitro. Mi smo poskušali z zelo hitrim začetkom, Rok in Jakov sploh, Klemen pa nekoliko rezervirano zaradi taktike. Na koncu je bilo tako, da je Jakov končal med 15, kamor smo računali tudi pred tekmo, da ta trenutek spada. Imel je zelo solidno tekmo in ni prav nobena sramota, če v teku 'kasiraš' 45 sekund od Fourcada, ki je odličen v teku. Na splošno so Francozi danes dominirali, Norvežani ne toliko, ima pa Jakov super izhodišče za zasledovalno tekmo, saj ga od tretjega mesta loči relativno malo. Pred nami je zdaj štafetna tekma, kjer se bo treba ponovno sestaviti in oddirkati še eno dobro tekmo, saj nam gre ta trenutek štafeta res zelo dobro. Kar zadeva Klemna, en zgrešen strel, ki je bil pač malce zaradi površnosti. Lepo je streljal, štirje zadetki, nato pa je zadel previsoko. Rok je zadel dve ničli na strelišču, odlično je tekel tudi v prvem in zadnjem krogu, v drugem pa je deloval kar nekoliko zasanjano in je izgubil bistveno preveč. Če bi še tam imel nekoga, da bi ga vlekel, kot je to ponavadi v štafeti ali zasledovalni tekmi, bi verjetno danes končal kar precej višje. Ampak tako to je. Miha pa zelo potrebujemo za štafeto in je danes oddelal bolj kot ne za trening," je povedal trener Uroš Velepec.

 

Svetovni pokal, skupno (10 od 24 tekem):

  1. Martin Fourcade (Fra)                   447 točk

  2. Simon Desthieux (Fra)                   392

  3. Quentin Fillon Maillet (Fra)            382

  4. Johannes Thingnes Boe (Nor)             374

  5. Aleksander Loginov (Rus)                359

  6. Tarjei Boe (Nor)                        355

  7. Emilien Jacquelin (Fra)                 342

  8. Erlend Bjoentegaard (Nor)               301

  9. Benedikt Doll (Nem)                     290

 10. Johannes Dale (Nor)                     290

...

 15. Jakov Fak (Slo)                         209

 52. Klemen Bauer (Slo)                       29

 64. Rok Tršan (Slo)                          16

 73. Miha Dovžan (Slo)                         6

Preberite še:

Jakov Fak Östersund
Sportal Odličen nastop Jakova Faka, ki pravi: Želim si še več
Ne spreglejte