Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2017,
13.10

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

smučarski skoki Stane Baloh Lillehammer Ema Klinec Ema Klinec

Sreda, 29. 11. 2017, 13.10

6 let, 5 mesecev

Najboljša Slovenka zadnje zime pred novo sezono

Ema Klinec: Verjamem, da bom s stopnjevanjem uresničila cilje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Ema Klinec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Vedno si postavim zelo visoke cilje. Počutim se kot na začetku svoje kariere, ko sem šla na prvo tekmo svetovnega pokala, ko še nisem veliko naredila. Vem, da si moram še marsikaj dokazati, in verjamem, da lahko nekoč končam med najboljšimi tremi v skupnem seštevku," pred začetkom nove sezone smučarskih skokov za ženske razmišlja lani najboljša Slovenka Ema Klinec. Pred njo so premierne olimpijske igre.

Dva tedna za moškim delom skakalne karavane bodo sezono odprla tudi dekleta. V četrtek jih v Lillehammerju čakajo kvalifikacije, nato sledi novost, kar tri posamične tekme v treh dneh. Glavni trener slovenske ženske vrste Stane Baloh je na Norveško odpeljal šest reprezentantk: Emo Klinec, Majo Vtič, Špelo Rogelj, Uršo Bogataj, Katjo Požun in Niko Križnar.

"Ko preizkušaš nove stvari, vedno tvegaš"

Pri opremi se je vrnila k starim občutkom. | Foto: Reuters Pri opremi se je vrnila k starim občutkom. Foto: Reuters

Med poletno sezono je bila najbolj konstanta Rogljeva, ki je vselej končala med deseterico, edina je na stopničke skočila Vtičeva, najbolje pa je z zadnjo zimsko sezono opravila Ema Klinec. V skupni razvrstitvi je končala na šestem mestu, med poletnim delom pa poskusila različne prijeme, s katerimi bi uvrstitev lahko še izboljšala.

"Letošnja poletna sezona je bila malo drugačna od prejšnjih, saj sem na poletni veliki nagradi skakala od začetka do konca (skupno je bila 12., op. a.). S prvim delom sem zelo zadovoljna, v Rusiji pa sem preizkušala novo opremo in nov način počepa, kar je prineslo slabše rezultate. Ko preizkušaš nekaj novega, vedno tvegaš. A na to ne gledam negativno, temveč si štejem za velik plus, saj sem nato k delu pristopila bolj z glavo in ugotovila, kaj je zame dobro in kaj ne, tako da sem zdaj na višji ravni," o pripravah na zimski del pripoveduje 19-letnica in dodaja: " Pri opremi sicer nisem profitirala, tako da sem šla na stare, preverjene občutke, počep pa sem toliko izpilila, da lahko iz tega položaja v smučini skočim bolje kot iz tistega v preteklih tednih."



Tekme bodo dale pravo sliko

Klinčeva je zadovoljna, da je lahko v Planici opravila treninge na snegu, saj bo tako precej lažje, kot če bi se morala v Lillehammerju prvič podati v snežno smučino. Kot pravi, ji začetek na severu Evrope zelo ustreza. "To je eno od mojih najljubših prizorišč, zato je zame idealno za začetek sezone. Primerjave s konkurenco nimam, tako da je težko govoriti, kaj bo prinesla tekma. Si pa želim dobre občutke ohraniti in samozavestno vstopiti v sezono. To je moj cilj."

Velika želja je ob koncu sezone končati med prvimi tremi

Lani je na stopničke stopila dvakrat. Njen velik cilj je, da bi na zmagovalnem odru stala tudi po koncu sezone v razvrstitvi svetovnega pokala. | Foto: Sportida Lani je na stopničke stopila dvakrat. Njen velik cilj je, da bi na zmagovalnem odru stala tudi po koncu sezone v razvrstitvi svetovnega pokala. Foto: Sportida

Kakšni so konkretni cilji slovenske najstnice, ki je v zadnjih treh sezonah stopnjevala rezultate? V krstni sezoni je bila skupno 25., nato je tik pred olimpijskimi igrami sledila poškodba, predlani je končala na devetem mestu, lansko sezono pa je bila šesta.

"Vedno imam zelo visoke cilje, ki jih še nisem izpolnila. Vedno se počutim kot na začetku svoje kariere, ko sem šla na prvo tekmo svetovnega pokala, ko še nisem veliko naredila. Marsikaj si moram še dokazati. Vem, da je za menoj kar nekaj vrhunskih rezultatov, pet stopničk v svetovnem pokalu … Vedno ciljam na zmago. Verjamem, da sem lahko zelo visoko, če prikažem svoje najboljše skoke. A tekme bodo pokazale, kako in kaj. Moja zelo velika želja je končati med najboljšimi tremi. Seveda se zavedam, da ni nujno, da bo to že to sezono. Verjamem pa, da bom s stopnjevanjem, ki sem ga v dveh sezonah že pokazala, uresničila cilje. Če ne letos, morda prihodnje leto. Vem pa, da bom," je odločna naša sogovornica.



Dodatnega pritiska ni

Pred olimpijsko sezono ne čuti dodatnega bremena. | Foto: Reuters Pred olimpijsko sezono ne čuti dodatnega bremena. Foto: Reuters

Če ne bo nevšečnosti, bo februarja okusila premierne olimpijske igre - edina tekma za ženske bo 12. februarja. Pred Sočijem ji jo je zagodla poškodba, tako da na prvem tekmovanju petih krogov za smučarke skakalke ni sodelovala. Ali pred olimpijsko sezono čuti kaj več pritiska?

"Ne, saj se na vsako sezono pripravim stoodstotno, zato zdaj ni nič drugače. Je pa res, da sta za menoj že dve polni sezoni. V tem pogledu pa je drugače, saj imam več izkušenj, ki mi bodo prišle prav," razmišlja aktualna poletna državna prvakinja, ki se je februarja na olimpijski napravi s tretjim in četrtim mestom dobro znašla.

Olimpijski objekt ji je pisan na kožo

"Generalka v Pjongčangu je bila zelo zanimiva predvsem zaradi potovanja. Vse je bilo zelo na hitro. V Južno Korejo smo prišli samo odskakat in odšli, tako da je bilo zelo naporno. Februarja vem, da bo drugače, da bo več časa. Dobro je, da sem teren že spoznala. Skakalnica je odlična, pisana mi je na kožo. A tista tekma bo zgodba zase. Treba je prepustiti času čas in tistemu dnevu," še pravi Klinčeva in pozdravlja tudi ekipne tekme za dekleta.

Skakalnica v Pjongčangu, na kateri se bodo dekleta 12. februarja potegovala za olimpijska odličja na edini tekmi OI, ji ustreza. | Foto: Sportida Skakalnica v Pjongčangu, na kateri se bodo dekleta 12. februarja potegovala za olimpijska odličja na edini tekmi OI, ji ustreza. Foto: Sportida

"Te so za nas zelo velik plus. Vedno smo imele močno reprezentanco, tudi tri med deset, dve na stopničkah. To nas je v ekipi povezalo, saj se res dobro razumemo. Veselim se teh tekem in novih izkušenj."

Prvo skakalno izkušnjo v novi sezoni svetovnega pokala bo dočakala v četrtek, ko bodo v Lillehammerju kvalifikacije za petkovo posamično tekmo.

Ne spreglejte