Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
28. 11. 2017,
17.38

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jernej Damjan Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 28. 11. 2017, 17.38

6 let, 4 mesece

Jernej Damjan balzam, ki so ga potrebovali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jernej Damjan | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po prvi postojanki svetovnega pokala nove sezone smučarskih skokov v Visli o rezultatskih presežkih nismo mogli govoriti. Zato pa je Jernej Damjan v Ruki prinesel svež veter v slovensko reprezentanco. A je prišel v ekipo kot rezerva. Medtem A-reprezentanti pod vodstvom Gorana Janusa še iščejo pravo pot navzgor.

Kot smo lahko opazili v preteklem tednu, je predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič v pogovoru za Dnevnik dejal, da po Visli, kjer se naši skakalci niso izkazali, še ne bo ukrepal. Dodal je, da bo počakal na dogajanje v Ruki in se potem odločil, kakšne poteze bo potegnil.

Jernej Damjan je nato prišel kot meteor in poskrbel, da lahko spet govorimo o izvrstnem dosežku slovenskega skakalca. Prišel je kot balzam, ki so ga potrebovali.

"Bila sva na kavici. Sproščeno vzdušje. Sem sproščen človek," glavni trener Goran Janus ni želel govoriti, o čem je tekla debata na sestanku, ki ga je imel z Jasničem ob prihodu s Finske.

"Pri Jerneju sem imel pregled, kaj se dogaja"

Goran Janus se zaveda, da bodo morali A-reprezentanti narediti napredek in zmanjšati število napak. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Goran Janus se zaveda, da bodo morali A-reprezentanti narediti napredek in zmanjšati število napak. Foto: Žiga Zupan/Sportida Damjan je kot rezerva odpotoval v Ruko, potem ko je bilo že prej dogovorjeno, da 17-letnega Timija Zajca zaradi mladosti ne bo med potniki na sever Evrope.

Ob Robertu Kranjcu drugi najbolj izkušeni mož v slovenskih skokih se je letos telesno povsem sam pripravljal, tehnični vidik skokov pa pilil v B-reprezentanci pod vodstvom Igorja Medveda in Jureta Šinkovca. "Pri Jerneju sem imel pregled, kaj se dogaja. Pokazal je odlične skoke, napredek. Po vseh letih, od kar ga poznam, ni nikoli v karieri skakal tako sproščeno. Užitek ga je bilo gledati. Od petka do nedelje je stopnjeval," je o Damjanu dejal Janus.

Med pozitivnimi obrazi začetka sezone lahko navedemo tudi mlada Zajca in Tilna Bartola, ki vadita pod taktirko glavnega trenerja mlade A -reprezentance Gorazda Bertonclja.

"Vemo, kakšni so skakalci. Vedno imajo težave z začetkom sezone. Ali pa ne …"

Od tistih, ki so v pripravljalnem obdobju trenirali pod njegovo taktirko, sta v Ruki nakazala korak naprej Peter Prevc in Anže Semenič. Prvi sicer rezultatsko ni oplemenitil dobrih skokov z ekipne tekme in poskusne serije, a je videti bolj sproščen kot v lanski zimi, ko so mu misli po šampionski letini švigale sem ter tja. Semenič se je lahko s 17. mestom pohvalil z najboljšo uvrstitvijo na navadnih skakalnicah, če izvzamemo 10. mesto na letalnici v Planici.

Na novinarski konferenci skakalcev in skakalk, ki začenjajo sezono ta konec tedna v Lillehammerju, je vlogo novinarja prevzel kar trener rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško Branko Tamše in se pokazal kot poznavalec smučarskih skokov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Na novinarski konferenci skakalcev in skakalk, ki začenjajo sezono ta konec tedna v Lillehammerju, je vlogo novinarja prevzel kar trener rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško Branko Tamše in se pokazal kot poznavalec smučarskih skokov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Zato pa so bili bolj v ozadju Anže Lanišek, Robert Kranjec in Jurij Tepeš. Zadnji se dvakrat sploh ni uvrstil na tekmo, Kranjec in Lanišek pa sta na obeh preizkušnjah ostala brez točk svetovnega pokala. Tepeš bo celo izpustil naslednjo postojanko v Nižnjem Tagilu in treniral doma v Planici. Namesto njega bo spet skakal mladi Zajc.

"Vemo, kakšni so skakalci. Vedno imajo težave z začetkom sezone. Ali pa ne … Do zdaj Robi in Jurij nista nič pokazala. Danes sta skakala v Planici (nista bila prisotna na novinarski konferenci v prostorih glavnega pokrovitelja Pivovarne Laško) skupaj z Domnom Prevcem in Zajcem. Robert bo imel priložnost še v Nižnjem Tagilu, nato bomo videli. Pri Petru se je lani začelo po Kuusamu vse podirati. Letos je drugače. Bolj je nasmejan in bo šlo na bolje. Viri napak, ki jih dela, so drugačni. Visla je bila pri njemu še slaba. V Ruki je že prikazal lepe skoke," se je Janus dotaknil predstav svojih izbrancev.

Dekleta vstopajo v zimo: upajo, da bodo potrdila, kar so naredila do zdaj

Nika Križnar, Katja Požun, Špela Rogelj in Ema Klinec | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nika Križnar, Katja Požun, Špela Rogelj in Ema Klinec Foto: Žiga Zupan/Sportida "Danes smo na treningu popravili, kar nam ni uspelo do zdaj. Bile so še podrobnosti pri materialu. S treningom sem zadovoljen. Čakamo jutrišnji polet, od petka pa upam, da se vse, kar smo naredili do zdaj, potrdi tudi na tekmah. Je pa nekaj res. Nahrbtnik je treba sneti z ramen in bo veliko lažje. Predvsem je treba zaupati samemu sebi in verjeti tistemu, kar smo delali vso sezono. Tekma bo pokazala in postavila imena. Vsa dekleta so dobro pripravljena, katera bo najboljša, pa bomo videli v petek," je pred začetkom sezone dejal trener deklet Stane Baloh.

Skakalke bodo v zimo vstopile v Lillehammerju na Norveškem, kjer bodo imele dve preizkušnji na manjši napravi in eno na večji. Ob štirici, ki je bila na novinarski konferenci, se bosta priključili tudi Maja Vtič in Urša Bogataj, ki sta imeli terapije.

V Nižnjem Tagilu so že imeli razlog za veselje. Takrat se je pri Prevcu vse skupaj začelo.

Ali se bo Peter Prevc zdaj dvignil? Na vrsto prihaja njegov Nižnji Tagil. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ali se bo Peter Prevc zdaj dvignil? Na vrsto prihaja njegov Nižnji Tagil. Foto: Žiga Zupan/Sportida Najmlajši od bratov Prevc je za zdaj še uganka. Pred časom se je govorilo, da bi ga lahko videli skakati v Nižnjem Tagilu, vendar očitno še potrebuje čas, da bo ujel pravo formo in se spet priključil svetovnemu pokalu.

"Težave so, ker je lestvica postavljena visoko. Konkurenca me je nekoliko presenetila. Skače brez napak. Mi jih delamo in to je vse," o tekmecih pravi Janus, ki upa, da bodo slovenski skakalci v Rusiji ta konec tedna dobro skakali.

Slovenski orli imajo lepe spomine na rusko skakalno središče. Leta 2014 smo imeli na prvi tekmi štiri skakalce med najboljšimi 15. Pred dvema letoma je najstarejši od bratov Prevc na drugi tekmi zmagal, na prvi bil drugi. Lanišek je bil takrat odličen četrti in sedmi. Prav tista zmaga je Prevcu nato dala krila, da je spisal sanjsko sezono 2015/16. Razlog za optimizem pred odhodom v Rusijo tako obstaja.

"Bomo videli, kako bo. Na tej skakalnici smo imeli uspehe. Vse je odvisno od dneva. Videli bomo, kako bo. Napake, ki se ponavljajo, moramo odpraviti. Uvrstitev med deset bi bila odlična, obenem bi radi imeli čim več skakalcev v finalu," je še proti naslednji postojanki pogledal Janus, ki bo ekipo popeljal v Rusijo že jutri.

Tam pa bo, kot kaže, Damjan skakal kot zadnji skakalec, saj naj bi Japonci to postojanko svetovnega pokala izpustili.

Ne spreglejte