Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2017,
9.15

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Nika Križnar Nika Križnar Maja Vtič Ema Klinec Ema Klinec Stane Baloh smučarski skoki Špela Rogelj

Četrtek, 23. 11. 2017, 9.15

6 let, 5 mesecev

Trener ženske skakalne reprezentance

Stane Baloh: Lahko so in morajo biti samozavestne, saj znajo skakati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Stane Baloh | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Vedno imamo cilj biti čim višje, biti na stopničkah. Zadovoljen bi bil, če bi se približali odlični sezoni 2015/16 in da bi na olimpijskih igrah dosegli, česar naša dekleta še niso. A ne bomo vsega postavili na kocko le zaradi ene tekme, treba bo iti tekmo po tekmo in iskati dobre občutke," pred začetkom sezone v smučarskih skokih za ženske, ki se čez dober teden začenja v Lillehammerju, razmišlja glavni trener Stane Baloh.

Dekleta bodo v svetovni pokal olimpijske sezone skočila dva tedna za moškimi kolegi, in sicer v začetku decembra v Lillehammerju. Do odhoda na Norveško bodo varovanke Staneta Baloha poskušale opraviti še čim več skokov na ledeni smučini, izpiliti zadnje podrobnosti in vsaka pri sebi odpraviti napake, ki so najbolj kritične in najslabše vplivajo na dober skok.

Slovenska ekipa, postavljena glede na lanske rezultate, je skoraj enaka kot v zadnjem tekmovalnem obdobju, po katerem je smuči v kot sicer postavila Eva Logar. Dolgoletni glavni trener naše nežnejše skakalne odprave bo tako bedel nad šesterico: Urša Bogataj, Ema Klinec, Maja Vtič, Špela Rogelj, Katja Požun in Nika Križnar (deluje v programu DPNC in se priključuje A-ekipi).

Po Balohovih besedah sta v ozadju še dve mlajši skakalki, ki sta na precej visoki ravni, a dokler so starejše tekmovalke boljše, mlajše pa imajo za primarni cilj mladinsko SP, jih bodo vključevali po potrebi.

"Ekipno smo delovali zelo močno"

Maja Vtič je na letošnjih poletnih grand prixih kot edina Slovenka enkrat skočila na zmagovalni oder. | Foto: Sportida Maja Vtič je na letošnjih poletnih grand prixih kot edina Slovenka enkrat skočila na zmagovalni oder. Foto: Sportida

Dekleta so se poleti preizkusila na treh postajah grand prixa (Courchevel, Frenstat in Čajkovski), prav na zadnji v Rusiji je Vtičeva kot edina skočila na zmagovalni oder, v skupnem seštevku poletne velike nagrade pa je med Slovenkami najvišje, na osmem mestu, končala Rogljeva.

Kako je s poletnimi predstavami zadovoljen 55-letni mož s trenersko taktirko? "Ekipno smo delovali zelo močno skoraj vse tekme poletja. Maja se je na koncu uvrstila tudi na stopničke, Špela je bila na vseh tekmah med desetimi. Manjkala je morda pika na i, a poletna sezona je za nas priprava na zimo. Imamo še dober teden časa, da se pripravimo na Lillehammer. Vzeli si bomo čas in se v miru pripravili na odhod na Norveško, da bomo tja prišli v dobri formi."

Slovenski tabor je po poletnih tekmah ledeno smučino še tretje leto zapored poiskal v Oberstdorfu,  do selitve na sever pa bo poskušal čim več skokov opraviti še na snežni.

Ne bodo postavljali vsega na kocko le zaradi ene tekme

Tekma leta Slovenke čaka 12. februarja. Želja je izboljšati šesto mesto Vtičeve iz olimpijske premiere v Sočiju. | Foto: Vid Ponikvar Tekma leta Slovenke čaka 12. februarja. Želja je izboljšati šesto mesto Vtičeve iz olimpijske premiere v Sočiju. Foto: Vid Ponikvar

Če bo imela moška sezona več vrhuncev (olimpijske igre, svetovno prvenstvo v poletih, novoletna turneja, turneja raw-air, Planica …), pa bodo slovenska dekleta najbolj nestrpno pogledovala proti dvema.

12. februarja bo v Pjongčangu na sporedu edina olimpijska preizkušnja za skakalke, dva tedna prej (od 26. do 28. januarja) pa bodo skakale na domači tekmi v Ljubnem.

"Šli bomo postopoma, iz tekme v tekmo. Logično je, da se ne moreš vse leto pripravljati le na eno tekmo in vse postaviti na kocko le za olimpijske igre. Treba je iti počasi skozi svetovni pokal, tam dobiti dobre odzive, rezultate in posledično dobre občutke. Jasno je, da je 12. februarja preizkušnja leta, ki je samo enkrat na štiri leta. Upam, da bomo takrat v dobri formi prišli na olimpijske igre in pokazali, kar znamo. Je pa to le ena tekma, na kateri je vse odvisno od dnevne forme, sreče, tudi pogojev," o receptu za skok v novo sezono razmišlja Baloh, ki si želi, da bi na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022 dekleta dočakala dve tekmi.

Doseči, česar še niso

Najuspešnejša sezona za Slovenke je bila predlanska, ko so na zmagovalnem odru stale kar 11-krat, lani pa po zaslugi Eme Klinec le dvakrat. S čim bo po prihajajoči sezoni lahko zadovoljen Baloh?

Slovenke so v predlanski sezoni v svetovnem pokalu 11-krat končale na zmagovalnem odru, lani le dvakrat. Baloh upa, da bodo letos bližje uspehom iz sezone 2015/16. | Foto: Vid Ponikvar Slovenke so v predlanski sezoni v svetovnem pokalu 11-krat končale na zmagovalnem odru, lani le dvakrat. Baloh upa, da bodo letos bližje uspehom iz sezone 2015/16. Foto: Vid Ponikvar

"Če nam lanska sezona res ni šla po načrtih, ena pred tem pa je bila nad pričakovanji, bi bil letos vesel, če bi se približali tistim 11 stopničkam (uradni cilj v svetovnem pokalu je šest uvrstitev na zmagovalni oder, op. a.). Na olimpijskih igrah pa, da bi dosegli, česar dekleta še niso. To si lahko vsak razlaga po svoje …" je namignil na olimpijsko kolajno, od katere je bila ob olimpijski premieri ženskih skokov v Sočiju Maja Vtič na šestem mestu oddaljena le tri točke.

"Vedno nam je cilj biti čim višje, biti na stopničkah. In tudi za olimpijske igre imamo motivacijo zelo visoko. Ponavljam, bojevali se bomo, da bomo na olimpijski tekmi tako visoko, kot še nismo bili. Bosta pa ključni tako fizična kot psihična priprava, da bodo dekleta točno v tistem trenutku naredila res vse, česar so sposobna."

Včasih jih slab trening preveč potre

"Vedno jih spodbujam in jim pravim, da en slabši trening nikoli ne more pokvariti vsega oziroma odločiti, kako bo na tekmi."  | Foto: Grega Valančič/Sportida "Vedno jih spodbujam in jim pravim, da en slabši trening nikoli ne more pokvariti vsega oziroma odločiti, kako bo na tekmi." Foto: Grega Valančič/Sportida

Prav psihična priprava pri skakalcih mnogokrat zasenči dobro fizično pripravljenost. Peter Prevc je po lanski sezoni večkrat poudaril, da mora stvari urediti v glavi. Kako je s tem pri dekletih?

"Rekel bi, da so psihično dobro pripravljena. Je pa pri njih ena pomembna razlika v tem, ko jim gre in ko jim ne gre. Ko gre, delujejo zelo dobro, kadar pa pride kakšen slabši dan, morda s seboj predolgo nosijo negativne stvari, negativno mišljenje ali morda preveč strahu, ali bo šlo ali ne. Vedno jih spodbujam in jim pravim, da en slabši trening nikoli ne more pokvariti vsega oziroma odločiti, kako bo na tekmi. Morajo biti samozavestne, ker so lahko, saj znajo skakati, dobro so trenirale, nima jih biti česa strah," je zaključil Baloh, ki se bo z varovankami kmalu odpravil na Norveško.

Nova sezona – v lanski je v skupnem seštevku slavila Sara Takanaši – se bo s kvalifikacijami začela 30. novembra, nato pa v Lillehammerju sledijo kar tri tekme.

Ne spreglejte