Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
29. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Natisni članek

Jernej Damjan Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 29. 11. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Peter Prevc odhaja tja, kjer se je vse skupaj začelo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Po prvih dveh postojankah svetovnega pokala smučarskih skokov slovenski skakalni šampion Peter Prevc ne more biti zadovoljen. Tudi sam upa, da se mu bo na tekmi naposled le vse sestavilo. Morda se bo to zgodilo že ta konec tedna, ko na vrsto prihaja njegov Nižnji Tagil.

Dvajseto in 23. mesto nista uvrstitvi, zaradi katerih bi Peter Prevc skakal od veselja. Tekmi v Visli in Ruki se mu nista izšli po načrtih. Na zadnji postojanki na Finskem je na treningu in zlasti v poskusni seriji sicer nakazal, da bi se lahko zgodil preskok, vendar je na tekmi spet delal napake.

"Težava je bila, da sem naredil dober skok in sem bil prepozen. Ali pa nisem zadel prave smeri odskoka, čeprav sem bil točen. Igral sem pingpong. Ko se bodo dobri skoki večkrat ponovili, se bo morda vse skupaj lepše sestavilo," je o težavah, ki so se mu prikradle na skakalnici na Finskem, dejal Prevc.

Za zdaj še ni jezen, predvsem bi rad na tekmo pripeljal mirnost

Prikradejo se mu napake, zlasti na tekmah, zato uvrstitve niso visoke. | Foto: Sportida Prikradejo se mu napake, zlasti na tekmah, zato uvrstitve niso visoke. Foto: Sportida Na vprašanje, ali ga je dejstvo, da prav na tekmi ne pokaže dobrih skokov, kaj razjezilo, je odgovoril: "Za zdaj še nisem toliko jezen. Če se bo to nekaj koncev tedna ponavljalo, bom. Za zdaj si rečem, da je bilo dvotretjinsko uspešno. Bo že na naslednji postojanki čas, da sta druga in tretja tretjina, ki štejeta, uspešni. In to je motivacija za naprej."

Ker preskoka povsem na začetku sezone še ni bilo, se je začel zavedati, da bo moral na dolgo in potrpežljivo pot.

Kljub vsemu je domov pripotoval miren, saj bo izhajal iz tistih skokov na treningih in poskusnega pred nedeljsko tekmo, ko je imel celo drugi rezultat: "To daje mirnost. Pripeljati jo moram na tekmo. Na njej se mi nato prikradejo napake, ki se ne bi smele."

Damjan ga je presenetil

Jernej Damjan jim je dal misliti. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jernej Damjan jim je dal misliti. Foto: Žiga Zupan/Sportida Čeprav ni imel razloga za osebno veselje, pa je privoščil uspeh Jerneju Damjanu. Kot meteor je prišel v svetovni pokal, potem ko ga nismo videli na prvi postojanki v Visli, in nemudoma pokoril vso konkurenco: "Jernej me je predvsem presenetil. Tega nisem pričakoval. Videl sem ga na delu sicer že pred 14 dnevi v Kranju, ko je zelo dobro skakal. Da je bil sposoben skočiti povsem na vrh, o tem nisem razmišljal. A ko je zmagal, sem bil zelo vesel. Z zelo lepo tehniko je odskakal. Ko v izteku čakaš in je le še Slovenec na vrhu in skoči v laser cono, postaneš zelo vesel."

Velika Damjanova zmaga je lahko dala preostalim slovenskim skakalcem misliti. Predvsem o vidiku sproščenosti: "Zagotovo lahko od njega črpamo. Je pa že toliko star, da je dolgo potreboval, da je tu, kjer je. Treba se bo nalesti njegove sproščenosti. Tudi dobrovoljnosti. Da se ne obremenjujemo z drugimi stvarmi."

Pred dvema letoma se je prav v Rusiji začel sanjski niz

Prihaja konec tedna, ko se bo pomaknil v ospredje? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Prihaja konec tedna, ko se bo pomaknil v ospredje? Foto: Žiga Zupan/Sportida Pred skakalci je že naslednja postojanka svetovnega pokala. Danes potujejo v Nižnji Tagil, kjer bodo v petek kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa posamični preizkušnji. Za Prevca se je pred dvema letoma prav tu v Rusiji začel sanjski niz, sezona, v kateri je podiral rekorde za rekordom ter osvajal lovorike za lovoriko. Takrat je bil prvi dan za Severinom Freundom, v nedeljo pa je slavil zmago.

"Pred dvema letoma je bilo to zame eno od boljših prizorišč. Zdaj bomo videli, kako bo. Ob skakalnici so postavili mreže in morda ne bo več takšne pomoči," je na hitro pogledal proti Rusiji in še dodal, da je z novimi Fischerjevimi smučmi zelo zadovoljen.

 

Ne spreglejte