Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
29. 12. 2016,
9.56

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

Domen Prevc novoletna turneja Peter Prevc Peter Prevc

Četrtek, 29. 12. 2016, 9.56

2 leti, 6 mesecev

Domen Prevc ne vidi razloga, da bi se s čimerkoli obremenjeval

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Foto: Sportida

Najmlajši v slovenski skakalni reprezentanci Domen Prevc je z vsega 17 leti osrednji adut za skupno zmago na novoletni turneji. A se z napovedmi ne ubada. V kratki karieri se je že naučil nekaj norveških besed in se s tem hitro rešil norveških medijev, zna pa tudi nekaj nemških, ki mu bodo prišle prav na nemško-avstrijski turneji.

Domen Prevc je glede na videno na začetku sezone glavno slovensko orožje na novoletni turneji, ki se bo začela z današnjimi kvalifikacijami ob 16.45. Štiri zmage na sedmih točkah, 540 točk, 158 točk naskoka pred drugim Danielom Andrejem Tandejem so dovolj zgovorni podatki, da je to res.

A se 17-letnik s tovrstnimi napovedmi ne obremenjuje: "Vedno grem enako na tekmo. Ne vem, zakaj bi se s čimerkoli obremenjeval. Zame novoletna turneja pomeni le štiri tekme skupaj in to, da se posamezni skoki seštevajo za končno zmago."

Krst na turneji štirih skakalnic je doživel lani. Prav na vseh štirih tekmah se je uvrstil med dobitnike točke, pospremil veliki pohod brata Petra in se ob tem veliko naučil. Najboljšo uvrstitev je dosegel v Bischofshofnu, kjer je bil šesti.

Ne gleda skozi oči drugih ljudi in ne ve, kaj vidijo oni

 | Foto: Sportida Foto: Sportida "Niti se ne spomnim, da bi bil vrvež. Nisem veliko spremljal. Gledal sem, da grem čim prej v hotel in se spočijem," se je ozrl leto dni v preteklost.

Zdaj ga stavnice in strokovnjaki uvrščajo med osrednje kandidate za zlatega orla. Čeprav je vodilni v svetovnem pokalu, pa je njegova dnevna rutina še vedno enaka: "Nič se ni spremenilo. Vse poteka kot prej. Kar zadeva pričakovanja javnosti, me morda ljudje malce bolj gledajo, a ne gledam skozi njihove oči in ne vem, kako je."

Na prizorišča svetovnega pokala si vzame tudi šolsko čtivo, a pravi, da prav veliko časa za učenje ni, saj ima pester program: "Na vsako tekmo grem optimistično, da se bom kaj naučil. S seboj vzamem 20 zvezkov, nazaj pa pridem morda z desetimi prebranimi stranmi in kakšno narejeno predstavitvijo. Že zjutraj imam namreč aktivacijo, masažo, preveriti moramo dres … Tekma nato vzame od sedem do osem ur, saj se moraš ogreti, opraviti poskusno serijo, tekmo, tam so novinarji, konferenca, kontrola …"

Novoletna turneja, spored

Oberstdorf
29. december – kvalifikacije (16.45)
30. december – tekma (16.45)

Garmisch-Partenkirchen
31. december – kvalifikacije (14.00)
1. januar – tekma (14.00)

Innsbruck
3. januar – kvalifikacije (14.00)
4. januar – tekma (14.00)

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije (16.45)
6. januar – tekma (16.45)

Odgovor v norveščini, da se je hitro rešil Norvežanov

Norveške besede se je naučil, da je zadovoljil Norvežane, zna pa tudi nekaj besed v nemščini, ki mu bo prav prišla na nemško-avstrijski novoletni turneji. | Foto: Sportida Norveške besede se je naučil, da je zadovoljil Norvežane, zna pa tudi nekaj besed v nemščini, ki mu bo prav prišla na nemško-avstrijski novoletni turneji. Foto: Sportida Ker tehnologija ne pozna meja, se je v obdobju zmagovanja domislil ideje, kako zadovoljiti tuje medije. Zato se je naučil nekaj besed v norveščini. "En dan smo si aplikacijo naložili, tako da sem imel ravno v tistem času pripravljen odgovor, da sem se jih hitro rešil. Tako je bilo," se je zasmejal.

In kako je z nemščino, saj bo na turneji veliko nemških in avstrijskih novinarjev? "Nemško nekaj znam, vendar ne prav veliko izrazov. Nekaj osnov znam, kaj več pa ne."

Danes ga na prvi postojanki novoletne turneje v Oberstdorfu čaka dvojni program. Ob 14.45 bosta skoka za trening, dve uri pozneje pa bodo še kvalifikacije. Te so za vse skakalce pomembne, saj nato na vseh tekmah turneje skačejo v parih na izpadanje.

Ne spreglejte