Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
28. 12. 2016,
9.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

študij svetovni pokal novoletna turneja Cene Prevc

Sreda, 28. 12. 2016, 9.20

6 let, 6 mesecev

Ceneta Prevca trdo delo pripeljalo tja, kamor si je želel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za slovenskega skakalca Ceneta Prevca prestižna novoletna turneja ne bo novost, saj je vrvež, ki je okoli nje, okusil že pred štirimi leti. Časa, da bi se v tem obdobju poglobil nadaljevanju študija elektrotehnike, nima. Povsem je predan skokom, s trdim delom pa je spet prišel do svetovne elite.

Za razliko od Domna in Petra se lahko tretji od bratov Prevc Cene bistveno bolj umirjeno pripravlja na novoletno turnejo, saj okoli sebe nima takšnega medijskega vrveža.

Prvi vmesni cilj v tej sezoni je že dosegel, potem ko si je v Vikersundu na tekmah celinskega pokala zagotovil mesto v svetovnem pokalu. "Še po tretji tekmi sem imel v načrtu, da potujem v Kuusamu. V hotelu je prišlo do spremembe in dobil sem nekaj nasmeha na obrazu. Zame je bila to potrditev, da dobro delam," se je Cene ozrl nekoliko nazaj.

V Ljubljano bi večkrat prišel, a so v ospredju skoki

Za študij elektrotehnike nima časa, čeprav bi z veseljem hodil v Ljubljano na predavanja in vaje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Za študij elektrotehnike nima časa, čeprav bi z veseljem hodil v Ljubljano na predavanja in vaje. Foto: Grega Valančič/Sportida Glavni trener A-reprezentance Goran Janus ga je vpoklical na tekmi v Engelbergu, kjer je obakrat skočil med dobitnike točk in v tej sezoni tako prebil led svetovnega pokala. "Z Engelbergom sem zadovoljen. Prikazal sem, kako trenutno skačem. Upam, da bom do novoletne to nadgradil," pravi študent fakultete za elektrotehniko.

Prejšnje leto je opravil prvi letnik, zdaj pa nima časa, da bi hodil na predavanja v Ljubljano, čeprav bi si želel: "Lani sem 'spacal' prvi letnik. Vaje mi je nekako uspelo uskladiti. Fakulteta in profesorji so mi šli na roko. Letos je več vaj, na katerih bi moral biti prisoten. Z veseljem bi hodil, saj so poučne. Prišle bi mi prav, vendar preprosto nimam časa. Je pa študij v tem trenutku obstranska stvar. Še vedno ga obiskujem, je pa neke vrste hobi."

S tem je dal Cene vedeti, da so skoki v prvem planu. Tako kot pred njim je tudi pred preostalimi skakalci prestižna novoletna turneja. Začela se bo s četrtkovimi kvalifikacijami v Oberstdorfu.

Trdo delo ga je popeljalo stopničko višje

Poleti je garal, da je spet v svetovnem pokalu. V Engelbergu se je obakrat zavihtel med dobrtnike točk. | Foto: Vid Ponikvar Poleti je garal, da je spet v svetovnem pokalu. V Engelbergu se je obakrat zavihtel med dobrtnike točk. Foto: Vid Ponikvar Zanj to ne bo prvi stik s turnejo štirih skakalnic. Prvič je dobil priložnost pred štirimi leti na avstrijskem delu. Tako v Innsbrucku kakor tudi v Bischofshofnu je bil prekratek, da bi si zagotovil nastop na tekmi. "Zdaj bom nekaj let starejši. Takrat me ni nič presenetilo. Vesel sem bil. Novoletna turneja ni zame nič kaj bolj posebna kot tekme v svetovnem pokalu. Le nekaj več vrveža je v okolici," pravi Cene, ki je v svetovnem pokalu skočil najvišje do 16. mesta. Podvig mu je uspel leta 2014 na Bloudkovi velikanki v Planici.

Skupaj z reprezentančnimi kolegi se bo danes odpravil v Oberstdorf, o pričakovanjih pa dodal: "Na novoletno turnejo odhajam kot na vsako tekmo svetovnega pokala. Poizkušal bom pokazati, kar najbolje znam. Da sem prišel nazaj med svetovno elito, je plod trdega dela na treningu. Priti med dobitnike točk pa je osnova."

Novoletna turneja, spored

Oberstdorf
29. december – kvalifikacije
30. december – tekma

Garmisch-Partenkirchen
31. december – kvalifikacije
1. januar – tekma

Innsbruck
3. januar – kvalifikacije
4. januar – tekma

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije
6. januar – tekma

Ne spreglejte