Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 12. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc novoletna turneja skoki

Ponedeljek, 26. 12. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

Sportalov zakaj pred prvim vrhuncem skakalne sezone

Zakaj novoletna skakalna turneja poteka na nemških in avstrijskih skakalnicah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Peter Prevc novoletna turneja | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ideja o novoletni skakalni turneji se je porodila avstrijskim in nemškim smučarskim skakalcem, ki so se domislili, da bi za popularizacijo svoje športne panoge organizirali turnejo na dveh nemških in dveh avstrijskih skakalnicah. Tradicija se je začela konec decembra 1952 v Oberstdorfu v Nemčiji, že takrat pred 20-tisočglavo evforično množico navijačev in z naraščajočim trendom priljubljenosti, tudi z močnim slovenskim tekmovalnim pečatom, traja še danes.

Ideja o novoletni skakalni turneji, znani tudi kot turneja štirih skakalnic ali Vierschanzentournee v nemščini in Four Hills Tournament v angleščini, se je leta 1949 porodila prijateljem iz smučarskoskakalnih krogov iz avstrijskega Innsbrucka in nemškega Garmisch-Partenkirchna.


Preberite še:

-> Peter Prevc z nabito puško

-> Legendarni češki skakalec, ki je vzljubil našo državo

-> Prvi mož smučarskih skokov Domna Prevca postavil ob bok dvema legendama


Lanska novoletna turneja je bila za slovenski tabor nadvse uspešna. Peter Prevc je zmagal na treh prizoriščih in v skupnem seštevku turneje in se takole veselil zlatega orla, ki ga prejme zmagovalec prestižne turneje. | Foto: Getty Images Lanska novoletna turneja je bila za slovenski tabor nadvse uspešna. Peter Prevc je zmagal na treh prizoriščih in v skupnem seštevku turneje in se takole veselil zlatega orla, ki ga prejme zmagovalec prestižne turneje. Foto: Getty Images

Peter Prevc po zmagi na 64. novoletni turneji #video:

Zametki turneje, ki je kmalu prerasla v eno najprestižnejših v smučarskoskakalni karavani, takoj za olimpijskimi igrami, je zrasla v udobju gorske koče Maier v Garmisch-Partenkirchnu. Idejni vodje so si zamislili, da bi turneja potekala na štirih skakalnicah, dveh v Nemčiji in dveh v Avstriji. Začela bi se tik pred silvestrovim in končala 6. januarja, na dan svetih treh kraljev, ki ima v krščanski tradiciji velik pomen.

Usodni 17. maj 1952

Dogovor o nemško-avstrijski skakalni turneji so njeni ustanovitelji zapisali 17. maja 1952. Takrat so določili tudi skakalnice, ki jim je pripadel privilegij gostiteljstva danes nadvse priljubljenega in odlično obiskanega tekmovanja.


Preberite še:

-> Zakaj alpski "tehničarji" drugo vožnjo štartajo s 30. mesta?

-> Zakaj ameriški univerzitetni športniki ne zaslužijo nič, čeprav prinašajo milijarde?


V novoletno skakalno turnejo so vključena štiri prizorišča. Prvo tekmo gosti Oberstdorf v Nemčiji, prvega januarja ji sledi tekma v Garmisch-Partenkirchnu. Dogajanje se nato preseli na avstrijsko stran, v Innsbruck, in se 6. januarja konča v Bischofshofnu. | Foto: V novoletno skakalno turnejo so vključena štiri prizorišča. Prvo tekmo gosti Oberstdorf v Nemčiji, prvega januarja ji sledi tekma v Garmisch-Partenkirchnu. Dogajanje se nato preseli na avstrijsko stran, v Innsbruck, in se 6. januarja konča v Bischofshofnu.

Od Oberstdorfa v Nemčiji do Bischofshofna v Avstriji

Uvodna tekma je tako pripadla Oberstdorfu (ta je bil v sklop turneje uvrščen kot zadnji), ki ji prvega januarja sledi tekma v Garmisch-Partenkirchnu. Dogajanje se nato preseli na avstrijsko stran, skoraj v središče Innsbrucka, kjer skakalci skačejo na sodobni napravi Bergisel, pred tem so se posluževali skakalnice Seegrube v bližini mesta, in konča 6. januarja v Bischofshofnu.

Po rekonstrukciji skakalnice v Garmisch- Partenkirchnu leta 2007 imajo zdaj vse štiri postojanke novoletne turneje novo skakalno napravo.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Politična in vremenska polena pod nogami

A vse ni šlo tako gladko. Prva in največja težava je bila prepoved, ki je nemškim skakalcem prepovedovala nastope v tujini, tujim pa nastope v Nemčiji. Novoletna turneja se je soočala tudi s številnimi političnimi težavami, težavami s pridobivanjem vize za vstop v Nemčijo, pa tudi vremenskimi, saj vreme ni vedno odigralo vloge, ki so jo organizatorji od njega želeli. Ker tehničnega zasneževanja v prvih letih turneje še niso poznali, so si pomagali s transportiranjem snega iz krajev, kjer ga je bilo v izobilju.  

Vse od leta 1952 ni odpadla še nobena tekma. Nekajkrat se je spremenil edino vrstni red tekmovanja, v primeru vremenskih nevšečnosti pa so tekmo, ki je niso mogli izpeljati na predvideni lokaciji, enostavno prestavili na drugo skakalnico.

Prvi zmagovalec novoletne turneje je bil avstrijski skakalec Seph Bradl, ki je prav v Planici kot prvi v zgodovini preskočil magično mejo sto metrov. (Osebni arhiv Demetra Bitenca) | Foto: Prvi zmagovalec novoletne turneje je bil avstrijski skakalec Seph Bradl, ki je prav v Planici kot prvi v zgodovini preskočil magično mejo sto metrov. (Osebni arhiv Demetra Bitenca)

Prvi v zgodovino: Seph Bradl, prvi človek, ki je skočil več kot 100 metrov

Obljube iz papirja so organizatorji v prakso prelili konec leta 1952, ko se je s tekmo v Garmisch-Partenkirchnu začela prva novoletna skakalna turneja.

Na tekmi so nastopili najboljši avstrijski in nemški skakalci, Švedi, Norvežani, Švicarji in Slovaki. Dogajanje je že takrat spremljalo 20 tisoč evforičnih navijačev, številke pa so se v prihodnjih letih samo še zviševale.

Prvi zmagovalec turneje je bil avstrijski skakalec Seph "Buwi" Bradl (sezona 1952/1953), ki ga v intervjujih pogosto omenjata tudi nekdanji slovenski rekorder v smučarskih skokih Jože Šlibar in igralec Demeter Bitenc, ki je odraščal v Planici in bil priča Bradlovemu zgodovinskemu skoku. Bil je namreč prvi, ki je leta 1936 v Planici preletel magično mejo 100 metrov (101 m).

Nemec Sven Hannawald je v sezoni 2001/2002 zmagal na vseh štirih prizoriščih novoletne turneje. Za zdaj je edini s tem dosežkom. | Foto: Getty Images Nemec Sven Hannawald je v sezoni 2001/2002 zmagal na vseh štirih prizoriščih novoletne turneje. Za zdaj je edini s tem dosežkom. Foto: Getty Images

Hannawald suvereno na vseh štirih prizoriščih

V zgodovino se bo zapisalo tudi ime nemškega skakalca Svena Hannawalda, ki je bil prvi (sezona 2001/2002), ki mu je uspelo zmagati na vseh štirih skakalnicah. Finec Janne Ahonnen in Čeh Jakob Janda pa sta bila prva, ki sta si zmago na turneji delila. V sezoni 2005/2006 sta oba dosegla 1051,5 točke.

V skupnem seštevku turneje je največkrat, petkrat, zmagal Finec Janne Ahonen, s štirimi zmagami pa mu sledita Nemec Jens Weissflog in finski skakalec Matti Nykänen.

Ljubitelje smučarskih skokov, ki si v živo ogledajo novoletno turnejo, organizatorji preštevajo v več deset tisočih. | Foto: Getty Images Ljubitelje smučarskih skokov, ki si v živo ogledajo novoletno turnejo, organizatorji preštevajo v več deset tisočih. Foto: Getty Images

Posebnost turneje: 25 dvobojev

Od leta 1996 prva serija skokov v sklopu novoletne turneje poteka na izpadanje, kar pomeni, da skakalci naprej najprej skačejo v parih. Zmagovalci 25 dvobojev se uvrstijo neposredno v drugo serijo, v njej pa mesto dobi še pet najboljših poražencev (lucky looser).

Zlati orel za Peterko in Prevca

Zmagovalec turneje je tisti, ki na vseh štirih skakalnicah zbere največ točk, za nagrado pa prejme zlatega orla. Ta že krasi dom dveh slovenskih skakalcev. Primoža Peterke, ki je v sezoni 1996/1997 pri rosnih 17 letih zmagal (na tekmi v Garmisch- Partenkirchnu je stopil na najvišjo stopničko) in Petra Prevca, ki mu je to uspelo lani. Turnejo je začel s tretjim mestom v Oberstdorfu in nadaljeval z zmagami v Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. Skupno je zbral 1139,5 točke, kar je rekord turneje.

Vse oči bodo letos uprte v komaj 17-letnega Domna Prevca, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih prepričljivo vodi. | Foto: Getty Images Vse oči bodo letos uprte v komaj 17-letnega Domna Prevca, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih prepričljivo vodi. Foto: Getty Images

V središču pozornosti: Domen Prevc

Zaradi superiornosti v tej zimi bodo oči ljubiteljev smučarskih skokov letos z veliko pozornostjo usmerjene proti njegovemu najmlajšemu bratu 17-letnemu Domnu Prevcu, ki je s štirimi zmagami na sedmih tekmah trenutno vodilni v seštevku svetovnega pokala. S 158 točkami naskoka pred drugouvrščenim Norvežanom Danielom-Andre Tandejem je tudi nosilec rumene majice.

Kot je povedal na zadnjem novinarskem druženju pred odhodom na turnejo, pritiska in bremena ne čuti. "Na vsako tekmo grem enako. Ne vem, zakaj bi se s čimerkoli obremenjeval. Rad bi le užival," je zbrani sedmi sili povedal najstnik.

Na kvalifikacijah v Oberstdorfu bo nastopila sedmerica slovenskih skakalcev: Domen Prevc, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Cene Prevc, Jernej Damjan, Rok Justin in Anže Semenič. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na kvalifikacijah v Oberstdorfu bo nastopila sedmerica slovenskih skakalcev: Domen Prevc, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Cene Prevc, Jernej Damjan, Rok Justin in Anže Semenič. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sedmerica slovenskih orlov

Na 65. novoletni skakalni turneji bo slovenske barve (vsaj na uvodni preizkušnji) zastopala sedmerica skakalcev in sicer bratje Domen, Cene in Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Rok Justin in Anže Semenič. 29. decembra jih v Oberstdodrfu čakajo kvalifikacije, dan pozneje pa bo na sporedu prva preizkušnja. 

Novoletna turneja, spored

Oberstdorf
29. december – kvalifikacije
30. december – tekma

Garmisch-Partenkirchen
31. december – kvalifikacije
1. januar – tekma

Innsbruck
3. januar – kvalifikacije
4. januar – tekma

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije
6. januar – tekma

 

Zmagovalci novoletne skakalne turneje (vir: Wikipedia):

Sezona/prizorišče Zastava Nemčije Oberstdorf Zastava Nemčije Ga - Pa Zastava Avstrije Innsbruck Zastava Avstrije Bischofshofen Skupni zmagovalec
1952/53 Zastava Norveške Erling Kroken Zastava Norveške Asgeir Dølplads Zastava Avstrije Sepp Bradl Zastava Norveške Halvor Næs Zastava Avstrije Sepp Bradl
1953/54 Zastava Norveške Olaf B. Bjørnstad Zastava Norveške Olaf B. Bjørnstad Zastava Norveške Olaf B. Bjørnstad Zastava Avstrije Sepp Bradl Zastava Norveške Olaf B. Bjørnstad
1954/55 Zastava Finske Aulis Kallakorpi Zastava Finske Aulis Kallakorpi Zastava Norveške Torbjørn Ruste Zastava Norveške Torbjørn Ruste Zastava Finske Hemmo Silvennoinen
1955/56 Zastava Finske Eino Kirjonen Zastava Finske Hemmo Silvennoinen Flag of the Soviet Union Koba Zakadze Flag of the Soviet Union Jurij Skorzov Flag of the Soviet Union Nikolaj Kamenski
1956/57 Zastava Finske Pentti Uotinen Flag of the Soviet Union Nikolaj Kamenski Flag of the Soviet Union Nikolaj Šamov Zastava Finske Eino Kirjonen Zastava Finske Pentti Uotinen
1957/58 Flag of the Soviet Union Nikolaj Kamenski Zastava Avstrije Willi Egger Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel
1958/59 Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel Zastava Avstrije Walter Habersatter Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel
1959/60 Zastava Zahodne Nemčije Max Bolkart Zastava Zahodne Nemčije Max Bolkart Zastava Zahodne Nemčije Max Bolkart Zastava Avstrije Albin Plank Zastava Zahodne Nemčije Max Bolkart
1960/61 Zastava Finske Juhani Kärkinen Flag of the Soviet Union Koba Zakadze Zastava Finske Kalevi Kärkinen Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel Flag of the German Democratic Republic Helmut Recknagel
1961/62 Zastava Finske Eino Kirjonen Zastava Zahodne Nemčije Georg Thoma Zastava Avstrije Willi Egger Zastava Avstrije Willi Egger Zastava Finske Eino Kirjonen
1962/63 Zastava Norveške Toralf Engan Zastava Norveške Toralf Engan Zastava Norveške Toralf Engan Zastava Norveške Torbjørn Yggeseth Zastava Norveške Toralf Engan
1963/64 Zastava Norveške Torbjørn Yggeseth Zastava Finske Veikko Kankkonen Zastava Finske Veikko Kankkonen Zastava Avstrije Baldur Preiml Zastava Finske Veikko Kankkonen
1964/65 Zastava Norveške Torgeir Brandtzæg Zastava Finske Erkki Pukka Zastava Norveške Torgeir Brandtzæg Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Norveške Torgeir Brandtzæg
1965/66 Zastava Finske Veikko Kankkonen Zastava Finske Paavo Lukkariniemi Flag of the German Democratic Republic Dieter Neuendorf Zastava Finske Veikko Kankkonen Zastava Finske Veikko Kankkonen
1966/67 Flag of the German Democratic Republic Dieter Neuendorf Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Norveške Bjørn Wirkola
1967/68 Flag of the German Democratic Republic Dieter Neuendorf Zastava Norveške Bjørn Wirkola Flag of the Soviet Union Garij Napalkov Zastava Češkoslovaške Jiří Raška Zastava Norveške Bjørn Wirkola
1968/69 Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Češkoslovaške Jiří Raška Zastava Norveške Bjørn Wirkola
1969/70 Flag of the Soviet Union Garij Napalkov Zastava Češkoslovaške Jiří Raška Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Češkoslovaške Jiří Raška Flag of the German Democratic Republic Horst Queck
1970/71 Zastava Norveške Ingolf Mork Zastava Norveške Ingolf Mork Zastava Češkoslovaške Zbyněk Hubač Zastava Norveške Ingolf Mork Zastava Češkoslovaške Jiří Raška
1971/72 Zastava Japonske Jukio Kasaja Zastava Japonske Jukio Kasaja Zastava Japonske Jukio Kasaja Zastava Norveške Bjørn Wirkola Zastava Norveške Ingolf Mork
1972/73 Flag of the German Democratic Republic Rainer Schmidt Flag of the German Democratic Republic Rainer Schmidt Flag of the Soviet Union Sergej Bočkov Zastava Češkoslovaške Rudolf Höhnl Flag of the German Democratic Republic Rainer Schmidt
1973/74 Flag of the German Democratic Republic Hans-Georg Aschenbach Zastava Švice Walter Steiner Flag of the German Democratic Republic Hans-Georg Aschenbach Flag of the German Democratic Republic Bernd Eckstein Flag of the German Democratic Republic Hans-Georg Aschenbach
1974/75 Zastava Avstrije Willi Pürstl Zastava Avstrije Karl Schnabl Zastava Avstrije Karl Schnabl Zastava Avstrije Karl Schnabl Zastava Avstrije Willi Pürstl
1975/76 Zastava Avstrije Toni Innauer Zastava Avstrije Toni Innauer Flag of the German Democratic Republic Jochen Danneberg Zastava Avstrije Toni Innauer Flag of the German Democratic Republic Jochen Danneberg
1976/77 Zastava Avstrije Toni Innauer Flag of the German Democratic Republic Jochen Danneberg Flag of the German Democratic Republic Henry Glaß Zastava Švice Walter Steiner Flag of the German Democratic Republic Jochen Danneberg
1977/78 Flag of the German Democratic Republic Matthias Buse Flag of the German Democratic Republic Jochen Danneberg Zastava Norveške Per Bergerud Zastava Finske Kari Ylianttila Zastava Finske Kari Ylianttila
1978/79 Flag of the Soviet Union Jurij Ivanov Zastava Češkoslovaške Josef Samek Zastava Finske Pentti Kokkonen Zastava Finske Pentti Kokkonen Zastava Finske Pentti Kokkonen
1979/80 Flag of the German Democratic Republic Jochen Danneberg Zastava Avstrije Hubert Neuper Zastava Avstrije Hubert Neuper Flag of the German Democratic Republic Martin Weber Zastava Avstrije Hubert Neuper
1980/81 Zastava Avstrije Hubert Neuper Zastava Kanade Horst Bulau Zastava Finske Jari Puikkonen Zastava Avstrije Armin Kogler Zastava Avstrije Hubert Neuper
1981/82 Zastava Finske Matti Nykänen Zastava Norveške Roger Ruud Flag of the German Democratic Republic Manfred Deckert Zastava Avstrije Hubert Neuper Flag of the German Democratic Republic Manfred Deckert
1982/83 Zastava Kanade Horst Bulau Zastava Avstrije Armin Kogler Zastava Finske Matti Nykänen Flag of the German Democratic Republic Jens Weißflog Zastava Finske Matti Nykänen
1983/84 Flag of the German Democratic Republic Klaus Ostwald Flag of the German Democratic Republic Jens Weißflog Flag of the German Democratic Republic Jens Weißflog Flag of the German Democratic Republic Jens Weißflog Flag of the German Democratic Republic Jens Weißflog
1984/85 Zastava Avstrije Ernst Vettori Flag of the German Democratic Republic Jens Weißflog Zastava Finske Matti Nykänen Zastava Norveške Hroar Stjernen Flag of the German Democratic Republic Jens Weißflog
1985/86 Zastava Finske Pekka Suorsa Zastava Češkoslovaške Pavel Ploc Zastava Finske Jari Puikkonen Zastava Avstrije Ernst Vettori Zastava Avstrije Ernst Vettori
1986/87 Zastava Norveške Vegard Opaas Zastava Zahodne Nemčije Andreas Bauer Zastava Jugoslavije Primož Ulaga Zastava Finske Tuomo Ylipulli Zastava Avstrije Ernst Vettori
1987/88 Zastava Češkoslovaške Pavel Ploc Zastava Finske Matti Nykänen Zastava Finske Matti Nykänen Zastava Finske Matti Nykänen Zastava Finske Matti Nykänen
1988/89 Zastava Zahodne Nemčije Dieter Thoma Zastava Finske Matti Nykänen Zastava Švedske Jan Boklöv Flag of the United States Mike Holland Zastava Finske Risto Laakkonen
1989/90 Zastava Zahodne Nemčije Dieter Thoma Flag of the German Democratic Republic Jens Weißflog Zastava Finske Ari-Pekka Nikkola Zastava Češkoslovaške František Jež Zastava Zahodne Nemčije Dieter Thoma
1990/91 Zastava Nemčije Jens Weißflog Zastava Nemčije Jens Weißflog Zastava Finske Ari-Pekka Nikkola Zastava Avstrije Andreas Felder Zastava Nemčije Jens Weißflog
1991/92 Zastava Finske Toni Nieminen Zastava Avstrije Andreas Felder Zastava Finske Toni Nieminen Zastava Finske Toni Nieminen Zastava Finske Toni Nieminen
1992/93 Zastava Nemčije Christof Duffner Zastava Japonske Noriaki Kasai Zastava Avstrije Andreas Goldberger Zastava Avstrije Andreas Goldberger Zastava Avstrije Andreas Goldberger
1993/94 Zastava Nemčije Jens Weißflog Zastava Norveške Espen Bredesen Zastava Avstrije Andreas Goldberger Zastava Norveške Espen Bredesen Zastava Norveške Espen Bredesen
1994/95 Zastava Avstrije R. Schwarzenberger Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Japonske Kazujoši Funaki Zastava Avstrije Andreas Goldberger Zastava Avstrije Andreas Goldberger
1995/96 Zastava Finske Mika Laitinen Zastava Avstrije R. Schwarzenberger Zastava Avstrije Andreas Goldberger Zastava Nemčije Jens Weißflog Zastava Nemčije Jens Weißflog
1996/97 Zastava Nemčije Dieter Thoma Zastava Slovenije Primož Peterka Zastava Japonske Kazujoši Funaki Zastava Nemčije Dieter Thoma Zastava Slovenije Primož Peterka
1997/98 Zastava Japonske Kazujoši Funaki Zastava Japonske Kazujoši Funaki Zastava Japonske Kazujoši Funaki Zastava Nemčije Sven Hannawald Zastava Japonske Kazujoši Funaki
1998/99 Zastava Nemčije Martin Schmitt Zastava Nemčije Martin Schmitt Zastava Japonske Noriaki Kasai Zastava Avstrije Andreas Widhölzl Zastava Finske Janne Ahonen
1999/00 Zastava Nemčije Martin Schmitt Zastava Avstrije Andreas Widhölzl Zastava Avstrije Andreas Widhölzl Zastava Avstrije Andreas Widhölzl Zastava Avstrije Andreas Widhölzl
2000/01 Zastava Nemčije Martin Schmitt Zastava Japonske Noriaki Kasai Zastava Poljske Adam Małysz Zastava Poljske Adam Małysz Zastava Poljske Adam Małysz
2001/02 Zastava Nemčije Sven Hannawald Zastava Nemčije Sven Hannawald Zastava Nemčije Sven Hannawald Zastava Nemčije Sven Hannawald Zastava Nemčije Sven Hannawald
2002/03 Zastava Nemčije Sven Hannawald Zastava Slovenije Primož Peterka Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Norveške Bjørn Einar Romøren Zastava Finske Janne Ahonen
2003/04 Zastava Norveške Sigurd Pettersen Zastava Norveške Sigurd Pettersen Zastava Slovenije Peter Žonta Zastava Norveške Sigurd Pettersen Zastava Norveške Sigurd Pettersen
2004/05 Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Avstrije Martin Höllwarth Zastava Finske Janne Ahonen
2005/06 Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Češke Jakub Janda Zastava Norveške Lars Bystøl Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Finske Janne Ahonen
Zastava Češke Jakub Janda
2006/07 Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Švice Andreas Küttel Zastava Norveške Anders Jacobsen Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Norveške Anders Jacobsen
2007/08 Zastava Avstrije Thomas Morgenstern Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Finske Janne Ahonen Zastava Finske Janne Ahonen
2008/09 Zastava Švice Simon Ammann Zastava Avstrije Wolfgang Loitzl Zastava Avstrije Wolfgang Loitzl Zastava Avstrije Wolfgang Loitzl Zastava Avstrije Wolfgang Loitzl
2009/10 Zastava Avstrije Andreas Kofler Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Avstrije Thomas Morgenstern Zastava Avstrije Andreas Kofler
2010/11 Zastava Avstrije Thomas Morgenstern Zastava Švice Simon Ammann Zastava Avstrije Thomas Morgenstern Zastava Norveške Tom Hilde Zastava Avstrije Thomas Morgenstern
2011/12 Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Avstrije Andreas Kofler Zastava Avstrije Thomas Morgenstern Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer
2012/13 Zastava Norveške Anders Jacobsen Zastava Norveške Anders Jacobsen Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer Zastava Avstrije Gregor Schlierenzauer
2013/14 Zastava Švice Simon Ammann Zastava Avstrije Thomas Diethart Zastava Finske Anssi Koivuranta Zastava Avstrije Thomas Diethart Zastava Avstrije Thomas Diethart
2014/15 Zastava Avstrije Stefan Kraft Zastava Norveške Anders Jacobsen Zastava Nemčije Richard Freitag Zastava Avstrije Michael Hayböck Zastava Avstrije Stefan Kraft
2015/16 Zastava Nemčije Severin Freund Zastava Slovenije Peter Prevc Zastava Slovenije Peter Prevc Zastava Slovenije Peter Prevc Zastava Slovenije Peter Prevc

Ne spreglejte