Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
20.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Sportalov zakaj Sportalov zakaj, Sportalov zato košarka NBA NCAA

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 20.50

6 let, 6 mesecev

Sportalov Zakaj, Sportalov zato

Zakaj ameriški univerzitetni športniki ne zaslužijo nič, čeprav prinašajo milijarde?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
NCAA, košarka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zakaj se v univerzitetnih ameriških športih obračajo milijarde, a tamkajšnji športniki od tega nimajo nič oziroma bore malo.

Čeprav v ZDA univerzitetni športniki obračajo milijarde, tamkajšnji glavni akterji z igranjem košarke, ameriškega nogometa ali kakega drugega športa ne zaslužijo nič. Zakaj?

V severnoameriški profesionalni hokejski ligi NHL najboljši igralec zasluži 24 milijonov ameriških dolarjev na leto. Najnižja plača je 435 tisoč. Povprečna plača znaša 860 tisoč.

V profesionalni ligi ameriškega nogometa NFL najbolje plačani v žep pospravijo kar 30 milijonov na leto. Najnižja plača je 400 tisoč, v povprečju tamkajšnji športniki zaslužijo 860 tisoč na leto.

Najbolje zaslužijo košarkarji v ligi NBA. Čeprav najbolje in najmanj plačani igralec v najmočnejši košarkarski ligi na svetu zasluži podobno kot tisti v ligi NFL, je povprečna plača v ligi NBA veliko višja. Kar petkrat višja. Košarkarji, ki si kruh služijo tam, v povprečju zaslužijo pet milijonov na leto.

Zvezdnik prvakov iz Clevelanda LeBron James bo v tej sezoni v žep pospravil 30.963.450 ameriških dolarjev. | Foto: Reuters Zvezdnik prvakov iz Clevelanda LeBron James bo v tej sezoni v žep pospravil 30.963.450 ameriških dolarjev. Foto: Reuters

V košarkarski ligi NBA je največ denarja

V letu 2015 je bilo v ligi NBA med 446 igralcev razdeljenih kar 2,335 milijarde ameriških dolarjev. To je številka, ki iz leta v leto raste. V primerjavi z letom 1985 je poskočila za kar 90 odstotkov.

Lep delež te pogače prejema tudi najboljši slovenski košarkar Goran Dragić. Zvezdnik Miami Heat v tej sezoni zasluži 15,89 milijona ameriških dolarjev. V naslednjih bi jih moral še več.

V ameriški košarki se torej obrača veliko, največ denarja. V letu 2015 je liga NBA prinesla kar pet milijard ameriških dolarjev prihodka, kar je veliko več kot preostale profesionalne severnoameriške lige. Bejzbol (liga MLS) je s 3,3 milijarde na drugem mestu, potem sledita hokej (NHL) in ameriški nogomet (NFL).

Denar za plače košarkarjev v ligi NBA iz leta v leto:

2011: 1.882.517 ameriških dolarjev
2012: 2.003.520.245
2013: 2.028.200.655
2014: 2.091.944.583
2015: 2.335.195.174

Zvezdniki v ligi NCAA prejemajo samo štipendijo. | Foto: Reuters Zvezdniki v ligi NCAA prejemajo samo štipendijo. Foto: Reuters Univerzitetni športniki prinašajo milijarde, a dobijo samo štipendijo

Ni pa samo profesionalni šport tisti, ki prinaša veliko denarja. Tako je tudi s tamkajšnjim univerzitetnim športom. NCAA, državna univerzitetna športna organizacija v ZDA in v Kanadi, letno prinese več kot milijardo prihodkov. To je denar, ki ga NCAA dobi iz naslova televizijskih in trženjskih pravic.

Dodatnih enajst milijard v vseh športih obrne s prodajo dresov, vstopnic in preostalih stvari, ki prinašajo denar. Četrtino tega denarja prinese severnoameriška univerzitetna košarka. Tri milijarde v primerjavi s profesionalno ligo NBA, ki prinese pet milijard, torej.

A medtem ko košarkarski profesionalci v Severni Ameriki služijo milijone, na univerzah ne dobijo nič. Nekateri imajo sicer štipendijo, ki v povprečju znaša 14 tisoč ameriških dolarjev na leto, a je zgolj bonus. To ja pa je tudi vse.

Medtem pa njihovi trenerji služijo milijone

Trener Kentuckyja John Calipari zasluži več kot šest milijonov na leto. | Foto: Reuters Trener Kentuckyja John Calipari zasluži več kot šest milijonov na leto. Foto: Reuters Fantje, ki prinašajo milijone, so zato razumljivo nezadovoljni in na to tudi vse bolj opozarjajo, a za zdaj zagovorniki zdajšnjega sistema, ki pravi, da so športniki na univerzah le šolarji, ki nikakor ne smejo biti plačani za igranje košarke, hokeja na ledu ali kateregakoli drugega športa, ampak so lahko zadovoljni s pogoji in infrastrukturo, ki jih imajo na voljo.

Zanimivo je, da je s trenerji tamkajšnjih ekip, ki so seveda zaposleni na univerzah, povsem drugače. Plačani so in to zelo dobro. Najbolje plačani trener v košarkarski ligi NCAA John Calipari, ki vodi košarkarsko ekipo Kentuckyja, na leto v žep pospravi kar 6,3 milijona ameriških dolarjev. Plačan je torej še bolje, kot so nekateri najboljši trenerji na svetu.

NCAA prinaša milijarde, a je neprofitna organizacija

Kar okoli 2,2 milijarde oziroma 17 odstotkov vsega denarja, ki ga zasluži NCAA, gre za plače trenerjev. Preostanek denarja gre v vzdrževanje in najemanje športnih objektov (v nasprotju s profesionalnimi ekipami univerze štadione oziroma dvorane najemajo), v osebje, opremo in preostalo infrastrukturo.

NCAA je namreč neprofitna organizacija, ki veliko večino denarja, ki ga prinese (kar 96 odstotkov), vlaga nazaj v svojo dejavnost.

Kar 11 milijard ameriških dolarjev je televizijska hiša CBS plačala NCAA za televizijske pravice njihove košarkarske lige. | Foto: Reuters Kar 11 milijard ameriških dolarjev je televizijska hiša CBS plačala NCAA za televizijske pravice njihove košarkarske lige. Foto: Reuters

Enajst milijard vredna pogodba za televizijske pravice

Največ denarja NCAA, več kot 80 odstotkov, zasluži z naslova televizijskih pravic in trženja tekmovanj. Leta 2010 je s televizijsko hišo CBS, denimo, sklenila 14-letno pogodbo v višini kar enajstih milijard ameriških dolarjev. Preostanek denarja prinaša denar od prodaje vstopnic, dresov in podobno.

Medtem ko najbolj uspešni ameriški univerzitetni športniki, ki navdušujejo in so znani obrazi, ne smejo prejeti plačila za svoje delo, s katerim univerzam prinašajo ogromno denarja, seveda ne smejo imeti niti zasebnih sponzorjev, celotna organizacija na njihov račun služi mastne vsote denarja.

Tolažijo se lahko s tem, da bo denar slej ali prej prišel

Športniki se lahko tolažijo s tem, da so univerze odskočna deska za prestop med profesionalce, pri katerih si lahko obetajo močno izboljšanje svojih bančnih računov, na katerih se ob podpisih prvih profesionalnih pogodb obogatijo s kar nekaj ničlami v zneskih, ki jih začnejo prejemati. Tako so univerze poskrbele za kar nekaj bogatih zaslužkarjev.

Košarkarske ekipe univerz, ki so igralcem prinesle največ denarja:

To je pet ekip košarkarskih univerz, za katere so igrali poznejši profesionalci, ki so v ligi NBA zaslužili največ denarja.

-Kentucky Wildcats 1996 (307.068.705 ameriških dolarjev):
Prvaki lige NCAA iz leta Tony Delk, Walter McCarthy, Ron Mercer, Mark Pope, Nazr Mohammed, Derek Anderson in predvsem Antoine Walker, ki je v 12 letih zaslužil 108 milijonov, so v svojih profesionalnih karierah zaslužili prek 300 milijonov.

-Duke Blue Devils 2001 (301.179.962):
V ekipi, ki jo je vodil priznani ameriški trener, Mike Krzyzewski, so nastopali poznejši zvezdniki lige NBA Shane Battier, Carlos Boozer, Chris Duhon, Mike Dunleavy in Jay Williams.

-Connecticut Huskies 2004 (243.735.238):
Emeka Okafor, Ben Gordon in Charlie Villaneuva. Samo te trije igralci, prva dva med njimi sta bila med prvimi tremi izbori drafta lige NBA leta 2004, so v svojih profesionalnih karierah zaslužili skoraj 25 0 milijonov ameriških dolarjev.

-Duke Blue Devils 1992 (233.853.021):
Moštvo, ki je leta 1992 drugič zapored osvojilo naslov v ligi NCAA, so sestavljali Bobby Hurley, Antonio Lang, Brian Davis, Cherokee Parks, Christian Laettner in Grand Hill.

-Arizon Wildcats 1997 (228.729.677):
MVP tekmovanja leta 1997 Miles Simon, Mike Bibby, Michael Dickerson, Jason Terry in A.J. Bramlett so leta 1997 šokirali z Arizono in osvojili naslov.

Ne spreglejte