Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Corinthian FC Sportalov zakaj, Sportalov zato Real Madrid

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj nogometaši madridskega Reala igrajo v belih dresih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Real Madrid | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slavni španski nogometni klub Real Madrid je znan po tradicionalni beli barvi dresov. Ne nazadnje od tod izvira tudi eden od njegovih bolj znanih vzdevkov, beli balet. Ste vedeli, da so za belo barvo slavnih španskih dresov krivi Angleži?

Madridski Real je nogometni klub superlativov, v svoji 114-letni zgodovini je osvojil rekordnih 32 naslovov španskega prvaka, prav tako rekordnih 11 naslovov v evropskih pokalih, 19 španskih kraljevih pokalov … Ocenjujejo, da je klub danes vreden več kot tri milijarde evrov, na leto zasluži skoraj 600 milijonov evrov, njegov beli dres pa so skozi leta nosili številni največji zvezdniki svetovnega nogometa, ki so jih v špansko prestolnico vabili z rekordnimi denarnimi zneski.

Nogometni romantiki iz Londona okužili svet

Tudi danes je tako, ko za kraljevi klub igra eden od dveh najboljših nogometašev sveta, Cristiano Ronaldo, pa Gareth Bale, ki je leta 2013 v Madrid prišel za takrat rekordnih 100 milijonov evrov. Ob takšnih imenih in številkah se lahko človeku kar zvrti, še bolj pa ob dejstvu, da je tradicionalna barva Realovih dresov v resnici poklon klubu, ki je bil zavezan čistemu amaterizmu.

Madridčani so se z belimi dresi poklonili londonskemu nogometnemu klubu Corinthian, ki je bil na prelomu 19. in 20. stoletja eden od najpomembnejših ambasadorjev nogometne igre. Leta 1882 ustanovljeni londonski klub je bil popolnoma zavezan amaterizmu, bojeval se ni v nobenem uradnem tekmovanju, za nobeno uradno lovoriko ali denarno nagrado, ob tem pa je verjel v filozofijo lepega nogometa.

Moštvo Corinthiana iz leta 1896. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Moštvo Corinthiana iz leta 1896. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Amaterji krivi za najhujši poraz Rdečih vragov

Corinthian FC ni bil član Angleške nogometne zveze (FA) in je igral zgolj prijateljske tekme, kljub temu pa je na Otoku hitro zaslovel, saj je na teh prijateljskih tekmah dobesedno poniževal profesionalne kolektive. Leta 1884 so na primer kar z 8:1 premagali Blackburn Rovers, takratne zmagovalce pokala FA, leta 1903 so z 10:3 vzeli mero Buryju, prav tako pokalnemu prvaku Angleške nogometne zveze

Leta 1904 so prizadejali najhujši poraz v zgodovini slavnega Manchester Uniteda. Rdeče vrage so naklestili z 11:3 in ker tekma ni bila uradna, se v Manchestru omembi tega poraza radi izognejo.

Oblečeni kot gizdalini, na igrišču pravi gospodje

Klub je 28. septembra 1882 ustanovil N. Lane Jackson, pomožni sekretar Angleške nogometne zveze, ki je želel s tem promovirati športno vedenje in ferplej, ob tem pa s pomočjo kluba tudi dvigniti raven angleške reprezentance, da bi se lahko odločneje uprla takratni prevladi škotske izbrane vrste.

V dvajsetih letih obstoja je Corinthian FC postal spektakel, poleg atraktivne igre so bili njegovi igralci oblečeni v lepo ukrojene, skorajda gizdalinske drese, na igrišču pa so se vedli kot pravi gospodje.

Enajstmetrovk niso jemali resno

"Pravi džentelmen nikoli ne naredi namernega prekrška," je bilo njihovo vodilo, zato se je njihov vratar ob izvajanju proti njim dosojene enajstmetrovke le naslonil na vratnico in mirno, brez posredovanja spremljal izvajanje kazenskega strela, na drugi strani pa so svoje najstrožje kazni namerno izvajali s strelom prek vrat. V letih 1894 in 1895 je bila angleška reprezentanca sestavljena izključno z nogometaši Corinthiana, sicer pa so elegantni beli dres svojčas nosili tako reprezentanti Anglije kot tudi Wallesa, Škotske in Irske.

Beli balet je osvojil domala vse, kar je v nogometu sploh mogoče, njegovi navijači pa tudi v času ostrega profesionalizma vztrajajo in zahtevajo atraktiven nogomet. Tudi to je dediščina Corinthiana. | Foto: Sportida Beli balet je osvojil domala vse, kar je v nogometu sploh mogoče, njegovi navijači pa tudi v času ostrega profesionalizma vztrajajo in zahtevajo atraktiven nogomet. Tudi to je dediščina Corinthiana. Foto: Sportida

Svetovna turneja s posledicami

Ob prelomu stoletja se je Corinthian podal na svetovno turnejo, na kateri je poleg številnih evropskih držav obiskal tudi Republiko Južno Afriko, Kanado, ZDA, Jamajko in Brazilijo. Zadnjo so londonski amaterji povsem navdušili, klub iz Sao Paula si je v čast obiska nadel ime Sport Club Corintians Paulista, ime so za svoje vzeli tudi na Malti (Zejtun Corinthians), na Švedskem so se leta 1904 londonskemu klubu poklonili s turnirjem Corinthian Bowl ...

V Madridu nadaljujejo tradicijo privlačnega nogometa

Očarali so tudi Evropo, vodstvo in nogometaši madridskega Reala pa so v Corinthianu prepoznali vrednote in igro, ki so jih želeli širiti tudi sami. S posvojitvijo barve njihovih dresov so se poklonili vzornikom in na simbolni ravni zavezali atraktivnemu nogometu in športnemu vedenju na igrišču.

V nogometnem profesionalizmu je bilo plemenite ideje londonskih džentelmenov le težko vzdrževati v popolnosti, priznati pa je treba, da v Madridu še danes težijo k napadalnemu, privlačnemu nogometu, ki so ga skozi zgodovino negovali z virtuozi, kot so Ferenc Puskas, Ronaldo, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zinedine Zidane, Luis Figo, David Beckham

Projekt nogometne romantike se je končal leta 1939, ko se je Corinthian združil z londonskim klubom Casuals. Danes Corinthian-Casuals sicer še vedno vztrajajo pri popolnem amaterizmu, a takšnega učinka, kot so ga imeli v zgodnjih letih, nimajo več. Klub se po najboljših močeh in ponosno bojuje v nižji, polprofesionalni regionalni ligi Isthmian.

Ne spreglejte