Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Italija Tifosi Sportalov zakaj, Sportalov zato

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 21.00

6 let, 7 mesecev

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj italijanskim navijačem pravijo tifosi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Tifosi | Foto Sportida

Foto: Sportida

Za italijanske športne navdušence, strastne navijače se je uveljavil izraz tifosi, kar v dobesednem prevodu pomeni "tisti, ki so okuženi s tifusom". Zakaj?

Tifosi je beseda, ki v Italiji označuje strastne športne navijače (moška oblika tifoso za navijača in ženska tifosa za navijačico), izvira pa iz starogrške besede typhos, ki pomeni vročico ali povišano telesno temperaturo (bolezen tifus pa je nalezljiva črevesna bolezen). Strast športnega navijača je torej kot nekakšna vročica. V Italiji dobesedno.

Stari Grki navijali kulturno ...

Tifosi so danes v Italiji organizirani navijači in podporniki, pretežno športni, a ne najbolj skrajni in militantni. Ti se imenujejo ultrasi. Vse skupaj ima korenine v antičnem Rimu in dogodkih na tribunah velikih amfiteatrov ob dogodkih, ki bi jim danes težko rekli šport, gladiatorskih igrah in konjeniških dirkah. Navijaška kultura sicer sega najmanj v čas antične Grčije in takratnih olimpijskih iger. Športne junake so stari Grki častili prav tako kot vojaške, s pesmimi in postavljanjem spomenikov. Kulturno.

... v antičnem Rimu se je vse skupaj zaostrilo

Na štadionih, v cirkusih in amfiteatrih starega Rima se je tovrstna navijaška kultura razvila in zaostrila. Vzdušje ob gladiatorskih bojih je spominjalo na današnjo evforijo ob nogometnih tekmah, prav tako pa so med najbolj strastnimi navijaškimi skupinami že takrat nemalokrat izbruhnili pretepi. Prve prave organizirane navijaške skupine, v antičnem Rimu so jih imenovali collegia, so imele tudi močno politično razsežnost, posredni vpliv na odločitve cesarjev, ti se množicam ljudi pač niso smeli zameriti.

Takole je na zloglasni severni tribuni (Curva Nord) milanskega štadiona San Siro pred tekmami kluba AC Milan. | Foto: Sportida Takole je na zloglasni severni tribuni (Curva Nord) milanskega štadiona San Siro pred tekmami kluba AC Milan. Foto: Sportida

Intelektualci zbegani

Takšna strast je že v obdobju rimskega cesarstva begala intelektualce. Plinij starejši se je v enem od ohranjenih zapisov spraševal: "Še vedno se sprašujem, kako je mogoče, da se vse več odraslih moških tako po otročje navdušuje nad dirjajočimi konji in možmi v kočijah. Če bi cenili hitrost konj in sposobnost mož, bi še razumel, a pomembna jim je le barva jopičev."       

Tudi huliganstvo ni moderna iznajdba. Med gladiatorskimi boji v amfiteatru v Pompejih so leta 59 izbruhnili takšni neredi, da so igre v Pompejih prepovedali za deset let, piše zgodovinar Tacit. Spopadli so se privrženci Nocere in Pompeje, najprej so se stepli, nato pa poprijeli za nože in povzročili "pravi masaker".

Skratka, temperamentni navijači v Italiji imajo vročico že v imenu. Tifos je izraz, ki ga pogosto slišimo ob nogometnih tekmah, tudi v kolesarstvu in ob dirkah formule ena, kjer so najbolj vročekrvni prav privrženci legendarne italijanske znamke Ferrari. 

Ne spreglejte