Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar hokej poškodba Sportalov zakaj, Sportalov zato

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 19.00

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj v ligi NHL tako radi skrivajo, katera poškodba pesti hokejista?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

"Poškodba zgornjega dela telesa" in "poškodba spodnjega dela telesa" sta najpogostejši opredelitvi poškodb NHL-ovcev. Zakaj se v najmočnejši hokejski ligi na svetu tako radi igrajo skrivalnice?

Anže Kopitar se je pred dnevi ob poškodbi prijel za levo zapestje in nakazal poškodovani del telesa. V ligi NHL sicer radi prikrivajo podatke o poškodbah. | Foto: Getty Images Anže Kopitar se je pred dnevi ob poškodbi prijel za levo zapestje in nakazal poškodovani del telesa. V ligi NHL sicer radi prikrivajo podatke o poškodbah. Foto: Getty Images  

Kdor spremlja najkakovostnejšo hokejsko ligo na svetu, se je ob poškodbah hokejistov, ki tekmujejo v njej, zagotovo že kdaj vprašal, kakšna poškodba pesti nesrečnika in zakaj ne igra.

V lanski sezoni smo ugibali, kaj je narobe z Anžetom Kopitarjem, saj so iz kluba sporočili le, da bo nekaj tekem izpustil zaradi poškodbe spodnjega dela telesa. Gre za prepono, ima poškodovano koleno, gleženj, mišico, so težave povezane s stopalom …? Še marsikatera vprašanja so lahko rojila po glavah radovedne množice, a pravi odgovor je bil znan le peščici.

Naš hokejist se je pred dnevi znova poškodoval in izpustil nedeljsko tekmo pri Winnipeg Jets. Tokrat je o njegovi poškodbi znanega več. A ne zato, ker bi o njej odkrito govorili v klubu, pač pa ker se je na prejšnji tekmi ob naletu prijel za levo zapestje in sam nakazal poškodovani del telesa. V napovedi pred tekmo so sicer zapisali le, da gre za poškodbo zgornjega dela telesa. Po pisanju lakingsinsider.com naj bi se Kopitar na tekme vrnil kmalu, o njegovi vrnitvi naj bi odločali iz dneva v dan. V ponedeljek sicer ni treniral z ekipo, torkovo tekmo bo tako izpustil.

Podobno kot ob njegovi zadnji poškodbi smo se vprašali, zakaj se v ligi NHL tako radi igrajo skrivalnice.

Manj kot ve nasprotnik, bolje je

Na ledenih ploskvah lige NHL je namreč v zadnjih letih vse bolj v navadi, da moštva ne razkrijejo poškodbe svojih igralcev in jih raje opredelijo le kot "poškodbe zgornjega dela telesa" ali "poškodbe spodnjega dela telesa".

Glavni razlog za tovrstno opredelitev težav oklepnikov je prikrivanje vrste poškodbe nasprotnikom. Hokej je kontaktni šport, poln naletov in najrazličnejših stikov, ki se jim je težko izogniti.

Če nasprotnik ne ve, kakšna poškodba pesti ali je pestila nekoga, je manj možnosti, da bi ob naletih ciljal prav na poškodovani del telesa. | Foto: Če nasprotnik ne ve, kakšna poškodba pesti ali je pestila nekoga, je manj možnosti, da bi ob naletih ciljal prav na poškodovani del telesa.
Klubi tako želijo s prikrivanjem zavarovati svoje hokejiste, ki se vračajo po poškodbi ali so še vedno poškodovani, kar v najhitrejši ekipni igri ni nobena redkost. Še posebej pogosto takšen način informiranja o poškodbah uporabijo, ko gre za največje hokejske zvezde in v odločilnem delu sezone.

Če nasprotnik ne ve, kakšna poškodba pesti ali je pestila nekoga, je manj možnosti, da bi ob naletih ciljal prav na poškodovani del telesa in mu poskušal obnoviti poškodbo ali jo še okrepiti. Če bo vsem jasno, da se nekdo vrača po poškodbi glave, pretresu možganov, bi marsikdo to, pa čeprav se sliši še tako umazano, poskušal izkoristiti.

Leta 2008 so generalni direktorji dosegli svoje

Ken Holland in preostali generalni direktorji so leta 2008 dosegli, da je vodstvo lige NHL popustilo in dovolilo, da klubom ni več treba razkrivati poškodb. | Foto: Ken Holland in preostali generalni direktorji so leta 2008 dosegli, da je vodstvo lige NHL popustilo in dovolilo, da klubom ni več treba razkrivati poškodb.

Prav primer poškodbe glave izkušenega švedskega napadalca Johana Franzna v končnici leta 2008 je bil po besedah dolgoletnega generalnega direktorja Detroita Kena Hollanda eden od povodov k drugačni politiki razkrivanja poškodb.

Leto pred tem je bilo namreč preveč skrivnosti in vodstvo lige je v sezoni 2007/08 zahtevalo, da morajo klubi natančno opredeliti vrsto poškodbe. Rdeča krila so tako razkrila, da si je Franzen v drugem krogu končnice poškodoval glavo. Ko se je vrnil na tekme nadaljnjih izločilnih bojev, so nekateri hokejisti po mnenju Hollanda ta podatek poskušali izkoristiti.

Ta je tako na sestanku generalnih direktorjev v času finalne serije Stanleyjevega pokala leta 2008 opozoril, da je treba nekaj spremeniti.

"Igralci so prihajali do mene in me prosili, naj ne razkrivamo poškodb. Vprašal sem se, kaj narediti, da bi jih zaščitil. Predlagal sem, da nam ne bi bilo treba več povedati, za kakšno poškodbo gre, oziroma bi klub to povedal, če bi hotel. Dobil sem dovolj podpore preostalih generalnih direktorjev in liga je popustila," je nekdanji vratar za ESPN obrazložil, kako so naredili konec podrobnemu opisovanju poškodb.

Ideja med septembrom in marcem se ni prijela

Nekateri so predlagali, da bi pravilo o "poškodbi zgornjega ali spodnjega dela telesa" obveljalo vsako sezono šele po prvem marcu, ko poteka najbolj srdit boj za uvrstitev v končnico, pred tem pa bi moštva še naprej razkrivala poškodbe, a tega niso sprejeli.

Vodstvo lige popustilo

Namestnik komisarja lige NHL Bill Daly je ob tem dodal, da so se po tehtnem razmisleku in dolgotrajnih pogovorih s klubi le odločili, da "spremenijo svojo politiko in omilijo zahteve pri razkrivanju poškodb, saj je to v najboljšem interesu igralcev".

Kolektivom v ligi NHL tako od takrat ni treba več obelodaniti vrste poškodbe, morajo pa povedati, ali se bo igralec vrnil na tekmo, in nikakor ne smejo zavajati nasprotnikov.

Se strinjate s politiko skrivanja poškodb hokejistov v ligi NHL?

  • Ne. Želim vedeti, kaj je narobe s hokejistom.
    3,70 %
    5 glasov
  • Da. Dobro je, da na tak način zaščitijo hokejiste.
    92,59 %
    125 glasov
  • Ne vem, me ne zanima.
    3,70 %
    5 glasov
Oddanih 135 glasov

NFL razkriva, NHL prikriva

Manj so tovrstne skrivalnice všeč novinarjem in navijačem. Sploh zadnji menijo, da bi morali vedeti več o resnosti in vrsti poškodb. Mnogi si želijo, da bi sledili klubom v ligi NFL, ki morajo redno javno objavljati informacije o poškodbah svojih nogometašev. O tem, za kakšno poškodbo gre, ali je nogometaš sodeloval na treningu in v kakšni meri ter kakšna je verjetnost, da bo zaigral na tekmi.

Klubi v ligi NFL morajo redno javno obveščati o poškodbah nogometašev, v ligi NHL pa vsaj za zdaj ni zaznati, da bi se politika obveščanja o vrstah poškodb zaostrila. | Foto: Klubi v ligi NFL morajo redno javno obveščati o poškodbah nogometašev, v ligi NHL pa vsaj za zdaj ni zaznati, da bi se politika obveščanja o vrstah poškodb zaostrila.

"Če lahko vemo vse to o igralcih ameriškega nogometa, ki je izjemno kontakten šport, potem bi lahko tudi o hokejistih," negodujejo nekateri privrženci lige NHL. A v hokejskih vodah onkraj Atlantika – NHL pa sledijo tudi druge hokejske lige, izjema ni niti liga EBEL – so neomajni: "Podprli bomo karkoli, kar bo pripomoglo k varnosti igralcev."

Anže Kopitar o "skrivalnicah":

"Tisti, ki morajo biti o poškodbah obveščeni in o njih kaj vedeti, so," o tej temi pravi slovenski hokejski as. | Foto: Getty Images "Tisti, ki morajo biti o poškodbah obveščeni in o njih kaj vedeti, so," o tej temi pravi slovenski hokejski as. Foto: Getty Images

"Kot igralcu mi je verjetno še bolj logično, da se poškodb ne opisuje podrobno. Tisti, ki morajo biti o njih obveščeni in o njih kaj vedeti, so. Gre predvsem zato, da nasprotnik ne ve, za kakšno poškodbo gre. Lahko rečem, da gre za neke vrste skrivalnice.

Ni dobro, če nasprotnik ve, da imaš poškodovano ramo, pa se ti potem namerno vsi zaletavajo v ramo, kar seveda ni prijetno.

Če pa vedo le, da imaš poškodbo zgornjega dela telesa, je veliko več ugibanj, kateri del imaš poškodovan, na drugi strani pa manj možnosti za nalet v prav tisti del telesa. Iskreno povedno mi je takšna opredelitev poškodb čisto všeč," nam je Kopitar ob februarski poškodbi dejal, da se strinja s takšnim načinom opredeljevanja poškodb v ligi NHL.

Zadnji članki iz rubrike Sportalov zakaj, Sportalov zato:

Ne spreglejte