Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
31. 10. 2016,
19.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

davek Goran Dragić Goran Dragić Anže Kopitar Anže Kopitar LeBron James

Ponedeljek, 31. 10. 2016, 19.11

6 let, 6 mesecev

SPORTALOV ZAKAJ, SPORTALOV ZATO

Zakaj je Dragićev Miami pri poslovanju omejen?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Foto: Getty Images

Košarkarska liga NBA je posel, kar je večkrat poudaril tudi slovenski igralec Goran Dragić. Iz leta v leto je v tem tekmovanju več denarja. Poiskali smo razlog, zakaj liga klubom omogoča, da presežejo dovoljeni proračun, in za koliko udari po prstih tiste, ki prestopijo prag luksuznega davka.

Proračuni klubov v košarkarski ligi NBA se iz leta v leto povečujejo. Za preteklo sezono so imeli klubi za plače igralcev na voljo 70 milijonov dolarjev (64 milijonov evrov)  v novi pa kar 94,14 (86 milijonov evrov).

A tu se številke ne zaustavljajo, saj je liga pred dvema letoma podpisala kar 24 milijard dolarjev (22 milijard evrov) vredno devetletno pogodbo za medijske pravice.

Igralci so se tega podatka najbolj razveselili, saj to pomeni, da bodo lahko njihove plače ob višjih proračunih še višje.

Razlika med proračunom in mejo luksuznega davka je z razlogom, Cleveland mora plačati 49 milijonov

Kevin Love in LeBron James sta najbolj plačana igralca pri prvakih iz Clevelanda, njun klub pa mora plačati kar 49 milijonov evrov luksuznega davka, ker je presegel mejo dovoljenega. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kevin Love in LeBron James sta najbolj plačana igralca pri prvakih iz Clevelanda, njun klub pa mora plačati kar 49 milijonov evrov luksuznega davka, ker je presegel mejo dovoljenega. Foto: Guliverimage/Getty Images A klubom iz lige NBA ni treba plačati davka, če nekoliko presežejo dovoljen proračun. Zato pa ga, če presežejo mejo luksuznega davka. Za to sezono je recimo ta meja 113,29 milijona dolarjev (103,6 milijona evrov).

Verjetno se sprašujete, zakaj je takšna luknja med dovoljenim proračunom (86 milijonov evrov) in mejo, na katero se plača luksuzni davek (103,6 milijona evrov).

Liga NBA namreč upošteva številne okoliščine, zaradi katerih lahko klub preseže mejo osnovnega proračuna.

Eden od primerov: klub lahko predčasno na novo podpiše pogodbo z igralcem, ki je že v njegovi sredini, in sicer do maksimalno dovoljene plače. Ne glede na to, kako stoji s proračunom. Ob takšnih primerih se nato zgodi, da se klubu proračun avtomatično poveča in preseže mejo osnovnega proračuna.

Ne more pa podpisati igralca druge ekipe in bi s tem presegla dovoljen proračun. Ta korak ni dovoljen.

Proračunske omejitve so postavljene zaradi razloga, da bi bila konkurenčnost v ligi pravičnejša, saj bi lahko sicer nekateri sestavili moštva s košarkarji, ki bi jim lahko praktično že vnaprej podelili šampionske prste.

Zato pa morajo klubi globoko seči v blagajno, če presežejo mejo luksuznega davka. 

Prvaki Cleveland Cavaliers morajo recimo za lansko sezono plačati kar 54 milijonov dolarjev (49 milijonov evrov).

 Klubi v NBA, ki morajo za prejšnjo sezono plačati luksuzni davek:

Sezona Maksimalen proračun v mil. € Ekipe in plačilo v mil. €
2015/16 77,5 Cleveland (49,4), LA Clippers (18,2), Golden State (13,5), Oklahoma (13,2), San Antonio (4,5), Houston (4,5), Chicago (3,8)

Meja luksuznega davka za novo sezono je torej 113,29 milijona dolarjev (103,6 mil. evrov) in spet so pri Clevelandu nad to mejo. Njihov proračun znaša 130 milijonov dolarjev (119 mil. evrov). Na meji so prav tako pri Los Angeles Clippers (116 mil. dolarjev oz. 106,1 milijona evrov).

Miami Gorana Dragića je pri 101,4 milijona dolarjih (93,8 mil. evrov) varen, zato pa je bil na tapeti lani, a se je ognil luksuznemu davku, potem ko je odslovil tudi Zorana Dragića.

Stopnja obdavčitve prestopnikov variira in je odvisna od tega, ali je klub več let zapored že presegel mejo luksuznega davka.

LeBron James najbolj plačan igralec v ligi NBA

Goran Dragić je lani podpisal petletno pogodbo za nekaj manj kot 80 milijonov evrov. | Foto: Getty Images Goran Dragić je lani podpisal petletno pogodbo za nekaj manj kot 80 milijonov evrov. Foto: Getty Images Od leta 2002 do 2013 je bilo pravilo, da je klub za vsak presežen dolar plačal ravno toliko luksuznega davka. Zdaj stopnja davka variira od presežene višine.

Če je ekipa  presegla luksuzni davek za manj kot pet milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov), je stopnja obdavčitve enaka en dolar = 1,5 dolarja (1,37 evra).

Najvišja stopnja je, če klub preseže mejo luksuznega davka za več kot 20 milijonov dolarjev (18,3 mil. evrov). Takrat bo za vsak prekoračen dolar plačal 3,75 dolarjev (3,4 evra) in še pol dolarja (0,46 evra) za vsakih pet milijonov dolarjev (4,6 mil. evrov).

Odgovorni v ligi še bolj udarijo po prstih tiste, ki so trikrat zapored presegli mejo luksuznega davka.

Plače igralcev so torej osnova za klubske proračune, tudi te pa se iz leta v leto povečujejo. Goran Dragić je recimo lani podpisal petletno pogodbo vredno 85 milijonov dolarjev (približno 80 mil. evrov), kar ga v ligi NBA uvršča na 43. mesto.

Najbolj plačan igralec je prvi zvezdnik lige LeBron James. Letos je namreč podpisal maksimalno mogočo pogodbo v višini 30.963,450 dolarjev (28,3 mil. evrov).

Maksimalna dovoljena plača za igralce z več kot desetletnim izkušnjami igranja v ligi NBA znaša 14 milijonov dolarjev oziroma 35 odstotkov dovoljenega proračuna za vse ekipe. Tako je letos podpisal triletno pogodbo v višini sto milijonov dolarjev (91,5 evrov) in postal najbolj plačan igralec v zgodovini NBA na sezono.

In kako je v drugih ameriških športih?

Če bi gledali proračune klubov, potem tu prednjači liga NFL (ameriški nogomet). Najboljši igralci imajo sicer nižje plače kot v ligi NBA, vendar je v moštvu bistveno več posameznikov kot v košarkarskih ekipah. V NFL-ju jih imajo klubi lahko 53 (od tega 46 na posamezni tekmi), v NBA največ 15 (od tega 13 na tekmi), v NHL pa 23 igralcev v moštvu.

 

Klubski proračuni so nižji v ligi NHL, v kateri so igralci bistveno slabše plačani kot v ameriškem nogometu in košarki, a so zneski še vedno visoki.

Naš najboljši hokejist Anže Kopitar je z desetimi milijoni dolarjev (9,2 mil. evrov) celo tretji najbolj plačani hokejist v ligi NHL.V NFL se lahko z najvišjo plačo pohvali legendarni Eli Manning, ki ima plačo 24,2 milijona dolarjev (22,1 mil. evrov).

Ne spreglejte