Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 12. 2018,
15.26

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer biatlon Hochfilzen

Sobota, 15. 12. 2018, 15.26

5 let, 4 mesece

BIATLON, HOCHFILZEN (zasledovanje)

Hladnokrvni Fourcade do nove zmage, Fak nekaj izgubil, Bauer obdržal 21. mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Jakov Fak | Jakov Fak je z devetega mesta zdrsnil na 13. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Jakov Fak je z devetega mesta zdrsnil na 13.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Biatlonci so se v Hochfilznu pomerili še na 12,5-kilometrskem zasledovanju, do druge zmage v sezoni pa se je prebil Francoz Martin Fourcade. Slovenci smo pesti stiskali za Jakova Faka in Klemna Bauerja, prvi je začel z devetega mesta in do cilja štiri mesta izgubil, drugi je začel in končal na 21. mestu. Mednarodna biatlonska zveza, ki se te dni ukvarja tudi z novimi sumi o dopinških nečednostih ruskih biatloncev, Rusom ni prepovedala sodelovanja v svetovnem pokalu.

rusija biatlon
Sportal Ruski šport sredi novega škandala. Policija na prizorišču, po tekmi na zaslišanje.

Po petkovem šprintu, na katerem je novo zmago sezone dosegel Norvežan Johannes Thingnes Boe, je bila sobota v Avstriji, kjer odmeva nova domnevna dopinška afera ruskih biatloncev, čas za zasledovalno tekmo. Boeju se je tekma zalomila na drugem strelskem postanku, ko je moral kar trikrat v kazenski krog, zmage pa se je veselil strelsko stoodstoten Francoz Martin Fourcade. Na stopničke sta stopila še Nemec Arnd Peiffer (+ 13,7/1) in Norvežan Vetle Sjaastad Christiansen (+ 16,1/0).

Med 60 nastopajočimi sta bila tudi dva Slovenca. Deveti s šprinta Jakov Fak je zasedel 13. mesto (+ 1:06,5/2), Klemen Bauer (+ 1:43,6/3) pa je ubranil 21. mesto s šprinta, pa čeprav mu je do polovice tekme kazalo veliko, veliko bolje. Po dveh strelskih postankih je bil namreč osmi, nato je do konca tekme zgrešil tri strele in spet zdrsnil po razpredelnici.

Na prvem streljanju brez šokov ...

Na prvem strelskem postanku sta bila Fak in Bauer natančna, položila sta vseh pet tarč. Fak je sicer izgubil tri mesta, Bauer pa je štiri pridobil. Tudi vodilna trojica je bila strelsko stoodstotna, Boe je povečal prednost, na drugo mesto pa se je mimo Martina Fourcada prebil Nemec Benedikt Doll.

... na drugem močno premešan vrstni red

Na drugem strelskem postanku so se stvari spremenile, Fak je dvakrat ustrelil mimo, Bauer je bil spet stoodstoten. Prvi je zdrsnil na 22. mesto, drugi je napredoval na osmo, tik za Boeja, ki je s tremi zgrešenimi streli zapravil vodstvo. Na prvo mesto je napredoval strelsko zanesljivi Fourcade, drugo je zadržal Doll, na tretje se je prebil Rus Aleksandr Loginov.

Klemnu Bauerju je do polovice tekme kazalo izvrstno, nato pa strelski mrk. | Foto: Sportida Klemnu Bauerju je do polovice tekme kazalo izvrstno, nato pa strelski mrk. Foto: Sportida

Dva kazenska kroga za Bauerja

Bauer je moral po tretjem streljanju, prvem v stoječem položaju, dvakrat v kazenski krog, Fak pa je bil natančen in je napredoval na 14. mesto. Bauer je padel na 19. Fourcade je zadržal vodstvo, na drugo mesto se je prebil Norvežan Vetle Sjaastad Christiansen, na tretje pa Nemec Arnd Peiffer.

Tekma odločena, zmaga hladnokrvnemu Fourcadu

Fourcade je ohranil živce in prednost na zadnjem strelskem postanku, mesto na stopničkah sta si zagotovila še Cristiansen in Peiffer, zadnji je do cilja prehitel norveškega tekmeca. Fak je bil še enkrat stoodstoten in se v zadnji krog podal z 12. mesta, Bauer pa je zgrešil še enkrat in strelišče zapustil na 21. mestu. V cilj je Fak prišel kot 13., Bauer pa 21.

Fak: Na teku sem se počutil dobro, a vseeno ne dovolj dobro

”Žal nisem izpolnil naloge, ki sem si jo zadal, to je, da izboljšam svojo pozicijo od včeraj. Na drugem strelskem postanku sem naredil napako, ko sem celotno skupino strelov nastavil nekoliko nižje in bolj v levo stran. Presenetljivo. Na samem teku sem se počutil dobro, a vseeno ne dovolj dobro, da bi lahko popravil zgrešena strela in obdržal pozicijo ali pa se boril za kaj več. Je pa bila danes lepa priložnost, saj bi ob boljšem streljanju lahko lepo napredoval,” je po tekmi povedal Fak.

Uroš Velepec | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Oba sta naredila dobro tekmo"

Glavni trener Uroš Velepec je podal oceno: ”S tekmo moramo biti zadovoljni, oba sta naredila dobro tekmo. Klemen je obdržal 21. mesto, žal je trikrat zgrešil. Pri Jakovu se je zataknilo na drugem postanku, če ne bi se sigurno boril za stopničke. Žal je v zadnjem krogu, vložili smo tudi protest, pred njega na zadnjem bregu skočil eden izmed trenerjev. Moral se je ustaviti, izgubil je kar precej časa, a potem je ujel nazaj, sprintal in nadoknadil, kar je uspel. Lahko bi se boril za deseto mesto. Žal tako je. Tudi 13. mesto je v tej konkurenci odlično, sploh če dirka ni popolna in mislim, da moramo biti zadovoljni.”

Na sobotnem zasedanju Mednarodne biatlonske zveze (IBU) so odločili, da ruskim biatloncem ne bodo prepovedali sodelovanja v svetovnem pokalu. Za začasno izključitev naj bi si po zadnjih sumih o novih ruskih nečednostih prizadevali Kanadčani, Američani, Čehi in Švedi. A pri IBU so sporočili, da so jim avstrijski preiskovalci predali premalo informacij, da bi se odločili za suspenz.

Zasledovanje, moški:
 

Svetovni pokal, skupno (4):

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)               248
 2. Martin Fourcade (Fra)                     191
 3. Antonin Guigonnat (Fra)                   187
 4. Aleksander Loginov (Rus)                  178
 5. Simon Eder (Avt)                          177
 6. Julian Eberhard (Avt)                     151
...
12. Jakov Fak (Slo)                           124
37. Klemen Bauer (Slo)                         40

Preberite še:

Dorothea Wierer
Sportal Wiererjevi šprinterski obračun z Mäkärainenovo, Pojetova do točk
Biatlon Pokljuka zasledovalna tekma ženska
Sportal Mäkäräinenova dobila tudi zasledovanje na Pokljuki
Ne spreglejte