Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 3. 2018,
9.35

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

veleslalom Meta Hrovat Ana Drev Viktoria Rebensburg

Nedelja, 18. 3. 2018, 9.35

6 let, 1 mesec

Aare, veleslalom (ž)

Veter odpihnil tekmo, po kateri se je smejalo Nemki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Meta Hrovat | Foto Sportida

Foto: Sportida

Alpske smučarke naj bi danes na Švedskem sklenile sezono 2017/18 z zadnjim veleslalomom, a je tekma zaradi premočnega vetra odpadla. Mali kristalni globus je tako prejela Nemka Viktoria Rebensburg, ki je najbližjo zasledovalko, Francozinjo Tesso Worley, prehitela za 92 točk. Slovenske barve bi morali braniti Ana Drev in Meta Hrovat, a sta ostali brez zadnjega nastopa v tej sezoni.

Aare bi moral danes ponuditi zadnji smučarski spektakel, kar zadeva predstavnice nežnejšega spola, a je vmes posegla narava in poskrbela, da je današnji veleslalom odpadel. Sprva so razmišljali o tem, da bi skrajšali progo, a so močni vetrovni sunki preprečili tudi to namero, tako da je vodstvo tekmovanja prižgalo rdečo luč.

Skaardal: Pravilno smo se odločili

Atle Skaardal je ocenil, da bi bila tekma v takšnih razmerah prenevarna za tekmovalke. | Foto: Getty Images Atle Skaardal je ocenil, da bi bila tekma v takšnih razmerah prenevarna za tekmovalke. Foto: Getty Images "Danes ni bilo mogoče smučati. Veter in slabo vreme ne bi omogočala poštene tekme. Vsi so se strinjali, da je tekmo najbolje odpovedati. Veter je zelo močan, povrhu vsega pa so sunki siloviti. In to bi tekmovalkam nagajalo. Proga je sicer odlično pripravljena, v veleslalomu pa imaš prav tako veliko hitrost, zato je bilo odprto vprašanje o varnosti. V sebi veš, da je odločitev prava. Naša dolžnost je, da smo razumni. Prepričan sem, da smo se pravilno odločili," je dejal direktor tekem svetovnega pokala Atle Skaardal.

Nato se je Norvežan dotaknil še vremenskih razmer med sezono: "Sezona je bila težka. Vedno smo imeli dovolj snega, kar je pozitivno, ampak vedno tudi težke in spremenljive razmere. Vse tekme do danes smo lahko izpeljali. Upam, da bo prihodnjo sezono lažje."

Mali globus pripadel Nemki 

Viktoria Rebensburg je v tej sezoni dobila tri veleslalome. | Foto: Sportida Viktoria Rebensburg je v tej sezoni dobila tri veleslalome. Foto: Sportida Tako je obveljal vrstni red po osmih od predvidenih devetih veleslalomov v sezoni 2017/18. V točkovanju za svetovni pokal se je med veleslalomistkami najbolj izkazala Viktoria Rebensburg. Nemka si je mali kristalni globus prislužila s 582 točkami, Francozinja Tessa Worley, edina zasledovalka, ki bi ji lahko teoretično še edina na zadnji tekmi preprečila osvojitev lovorike, pa jih ima 92 manj.

Američanka Mikaela Shiffrin, skupna zmagovalka svetovnega pokala, ki bo danes prejela veliki kristalni globus, je za Nemko zaostala 101 točko.

Skupni vrstni red, veleslalom (osem tekem):

1.    Viktoria Rebensburg (Nem) 582 točk
2.    Tessa Worley (Fra) 490
3.    Mikaela Shiffrin (ZDA) 481
4.    Ragnhild Mowinckel (Nor) 371
5.    Federica Brignone (Ita) 274
6.    Stephanie Brunner (Avt) 249
7.    Manuela Mölgg (Ita) 248
8.    Wendy Holdener (Švi) 203
9.    Ana Drev (Slo) 198
10.    Sara Hector (Šve) 161
11.    Meta Hrovat (Slo) 158
12.    Marta Bassino (Ita) 157
13.    Petra Vlhova (Češ) 149
14.    Ricarda Haaser (Avt) 146
15.    Tina Robnik (Slo) 144
...
41. Ana Bucik (Slo) 10
...

V prvi jakostni skupini bi morali še drugič zapored nastopiti dve Slovenki, a sta ostali brez preizkušnje. Ana Drev bi morala zadnjič v tej sezoni nastopiti s številko 10, Meta Hrovat, ki se je v tej sezoni v veleslalomu povzpela na stopničke in poskrbela za uspeh kariere (v Lenzerheideju je bila tretja), pa naj bi štartala takoj za starejšo rojakinjo. 

Drevova je napovedala, da se bo o morebitnem nadaljevanju kariere odločila po koncu sezone. V tej sezoni je v skupnem seštevku veleslaloma osvojila deveto mesto, imeniten slovenski uspeh pa sta dopolnili že Hrovatova in Robnikova, prav tako uvrščeni med najboljših 15.

Ana Drev je ostala brez nastopa na sklepnem dejanju sezone. | Foto: Sportida Ana Drev je ostala brez nastopa na sklepnem dejanju sezone. Foto: Sportida

Tine Robnik zaradi poškodbe - na predzadnjem veleslalomu sezone si je na Bavarskem hudo poškodovala koleno, tako da jo čaka dolgo okrevanje - ni bilo na štartnem seznamu. Brez nastopa je v Aareju ostalo 26 tekmovalk.

''Žal se danes ni izšlo, tako Ana kot Meta sta si močno želeli tekme. Zgodaj smo vstali in se pripravljali za to, zelo resno smo vzeli zadevo. Organizator je dobro pripravil progo, snežna podlaga je bila vrhunska. Žal je bil veter premočan, bila je snežna nevihta. Najprej se je poskusilo iz rezervnega starta, potem so dodali količke brez zgloba, potem pa še zastavice dol skoraj na polovico. Veter je bil premočan in tekma ne bi bila regularna,'' je razmere v Aareju opisal glavni trener Denis Šteharnik.

Pet različnih zmagovalk

V tej sezoni je veleslalomsko tekmo v svetovnem pokalu dobilo pet tekmovalk. Rebensbugova je bila najboljša trikrat, Shiffrinova dvakrat, Worleyjeva, Federica Brignone in Ragnhild Mowinckel pa enkrat.

Končni skupni vrstni red v svetovnem pokalu:

1.    Mikaela Shiffrin (ZDA) 1773
2.    Wendy Holdener (Švi) 1168
3.    Viktoria Rebensburg (Nem) 977
4.    Sofia Goggia (Ita) 958
5.    Petra Vlhova (Češ) 888
6.    Tina Weirather (Lie) 887
7.    Michele Gisin (Švi) 868
8.    Ragnhild Mowinckel (Nor) 849
9.    Frida Hansdotter (Šve) 817
10.    Lindsey Vonn (ZDA) 792
11.    Federica Brignone (Ita) 774
12.    Lara Gut (Švi) 691
13.    Tessa Worley (Fra) 607
14.    Bernadette Schild (Avt) 584
15.    Anna Veith (Avt) 540
...
38. Ana Drev (Slo) 198
42. Ana Bucik (Slo) 183
50. Meta Hrovat (Slo) 164
55. Tina Robnik (Slo) 144
58. Maruša Ferk (Slo) 123

...

Ne spreglejte