Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
11.22

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Eva Kovač navijanje navijači #zanase #zanaše

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 11.22

6 let, 4 mesece

#Zanaše

Zakaj stavek "Navijači so bili naš dodatni igralec" ni iz trte izvit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Navijači | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zakaj je podpora navijačev za športnika, ki se spopada s padcem rezultatske krivulje, še pomembnejša kot takrat, ko se ta vzpenja, in zakaj se morajo športniki tudi na navijanje (in vse, kar to prinaša za seboj) ustrezno pripraviti? O psihološki pripravi športnikov ter navijaški podpori in izgredih smo se pogovarjali s psihologinjo Evo Kovač.

Psihologinja Eva Kovač z vrhunskimi športniki sodeluje pri psihološki pripravi. | Foto: Matej Leskovšek Psihologinja Eva Kovač z vrhunskimi športniki sodeluje pri psihološki pripravi. Foto: Matej Leskovšek "Športniki pogosto omenjajo, da so bili navijači njihov dodatni igralec," pojasnjuje psihologinja Eva Kovač, ki s športniki sodeluje pri procesu psihološke priprave na tekmovanja.  

Zakaj so navijači tako pomembni? "Ker je primerna stopnja aktivacije, pod pogojem, da jo športnik zna primerno nadzorovati, za športnika ključnega pomena. Odraža se v višji stopnji tekmovalnosti, pozitivne agresivnosti, motiviranosti in pripravljenosti na nastop. Samo navijanje športniku daje občutek podpore, spodbude, polne tribune ali glasno navijanje pa dvigne tudi raven aktivacije in motivacije v športniku."

Red Steelers Ultras so pomemben del navijaške podpore Hokejskemu klubu Jesenice. | Foto: Vid Ponikvar Red Steelers Ultras so pomemben del navijaške podpore Hokejskemu klubu Jesenice. Foto: Vid Ponikvar

Navijanje lahko obrne potek tekme

Kovačeva poudarja, da je podpora navijačev vedno dobrodošla, še posebej pomembna, ali kar ključna, pa je v trenutkih, ko športniku ne gre tako, kot bi si želel in kot bi si navijači želeli z njim.

"Navijanje in spodbujanje je lahko tisto, kar obrne moment tekme. Samo pomislite, kako neugodno je, ko ekipa ali tekmovalec izgublja in navijači že deset minut pred koncem tekme odhajajo s tribun. S tem sporočamo, da smo tako ali tako že obupali, po drugi strani pa se zavedamo, da se tekma igra do zadnje minute in da je konec šele po ciljni črti."

Navijaška podpora košarkarjem na letošnjem Eurobasketu je bila z vsako zmago bolj goreča. Na finale v Istanbul je romalo na tisoče slovenskhi navijačev. | Foto: Vid Ponikvar Navijaška podpora košarkarjem na letošnjem Eurobasketu je bila z vsako zmago bolj goreča. Na finale v Istanbul je romalo na tisoče slovenskhi navijačev. Foto: Vid Ponikvar

Raje navijamo v primeru zmag

Kovačeva pravi, da smo Slovenci dobri navijači, je pa res, da na tekme raje hodimo takrat, ko naši tekmovalci zmagujejo. "Želim si, da navijači ne bi prehitro obupali nad ekipo, športnikom, potekom tekme in da bi vztrajali tako, kot znajo vztrajati najboljši športniki. Ne le v navijanju, tudi na splošno v življenju," poudarja Kovačeva.

Ne strinja se, da bi bilo prehitro opuščanje navijanja v primeru slabih rezultatov zgolj slovenska navada, povsod je podobno, pravi. Kot enega od primerov, pri katerem lahko opazimo povezanost med športnim rezultatom ali njegovo odsotnostjo ter obiskom navijačev, Kovačeva izpostavlja primer košarkarjev Olimpije. "Pred nekaj sezonami, ko so igrali v evroligi in zmagovali, so bile tribune polne, ko pa je ista ekipa izgubila mesto v tem tekmovanju in ni zmagovala, so se tribune hitro spraznile. To je šport. Vsi radi gledamo, kako naša ekipa zmaguje."

Prazne tribune so pogosto odraz slabih športnih predstav.  | Foto: Vid Ponikvar Prazne tribune so pogosto odraz slabih športnih predstav. Foto: Vid Ponikvar

Ob tem izpostavlja primer Američanov, ki v velikem številu obiskujejo tudi tekme ekip z dna rezultatske lestvice, čeprav je seveda res, da je neprimerno večje povpraševanje za ogled tekem ekip, ko ta zmaguje ali se uvrsti v izločilne boje. Ameriški navijači si radi pogledajo tudi različne bolj amaterske tekme, a je pri njih precej manj navijaškega žara, kot ga lahko opazimo pri nas in po Evropi, ugotavlja sogovornica.

Biatlonec Jakov Fak se je po dveh rezultatsko skromnih sezonah, ki so ju spremljale zdravstvene težave, v nedeljo spet zavihtel na zmagovalni oder. | Foto: Reuters Biatlonec Jakov Fak se je po dveh rezultatsko skromnih sezonah, ki so ju spremljale zdravstvene težave, v nedeljo spet zavihtel na zmagovalni oder. Foto: Reuters

Prehitro v pozabo?

Zdi se, da športnika, ki rezultatsko ne izpolnjuje naših pričakovanj, hitro pozabimo, zelo hitro pa se nanj spet spomnimo v primeru preboja. Lep primer sta smučarski skakalec Jernej Damjan, ki bi ga še pred nekaj meseci marsikdo najraje poslal v športni pokoj, po nepričakovani zmagi v Ruki na Finskem pa se je znova znašel med ljubljenci slovenskih navijačev. Enako bi bržkone lahko rekli za biatlonca Jakova Faka, ki se je včeraj v Östersund na zasledovanju po dveh težavnih in rezultatsko bornih sezonah zavihtel na drugo mesto in v olimpijski sezoni vložil kandidaturo za vrnitev v svetovni biatlonski vrh.

"Športnika, ki ne zmaguje, se hitro pozabi. Mislim, da v svetu še hitreje kot pri nas. Pridejo novi, boljši, ki poberejo vso pozornost. Če primerjam s Kitajsko, Ameriko, kjer je tekmovalcev veliko, konkurenca velika, lahko že ena sama poškodba športnika pomeni, da se nanj pozabi, pa niti ni nujno, da je slabo tekmoval. Športna arena je dejansko bojišče najboljših, si ali pa te hitro ni."

V očeh vrhunskih športnikov štejejo zgolj mesta pri vrhu, pri navijačih ni nič drugače. | Foto: Sportida V očeh vrhunskih športnikov štejejo zgolj mesta pri vrhu, pri navijačih ni nič drugače. Foto: Sportida

Športni dosežki niso samoumevni

Kovačeva izpostavlja preveliko razvajenost navijačev oz. jemanje uvrstitev na zmagovalni oder za samoumevne. "Pa ni samoumevno," opozarja. "Tudi Tina Maze, Peter Prevc, naši košarkarji, hokejisti so vsako tekmo in za vsako zmago na tekmi pošteno garali. Včasih prehitro pravimo, ah, ni zmagal, in se že pritožujemo, pri čemer pozabljamo, da sta tudi peto mesto ali dobra predstava tudi uspeh."

Športniki se pripravljajo tudi na negativno plat navijanja

Navijanje pa ni vedno samo pozitivno, obstaja tudi njegova negativna plat. Provokacije nasprotnih navijačev, žvižgi lastnih navijačev ob neuspehu ali slabi igri, zamujeni priložnosti, napaki in podobno … Tudi na to se mora športnik pripraviti. "Vpliv nepodpore in negativnega navijanja je eden od segmentov psihične priprave športnikov," pripoveduje Eva Kovač.


Preberite še:

TOP 10 športnikov, ki so jih izžvižgali na njihovem ozemlju #video


"Nekateri športniki, sploh tisti, ki niso navajeni podpore navijačev, se morajo na to ustrezno pripraviti. Športniki, ki prvič ali pa redko igrajo pred polno tribuno, lahko ob glasnih vzklikih, navijanju in ekscesnem vedenju izgubijo osredotočenost na tekmo, pojavita se lahko trema, zmedenost …"

Žvižgi so zelo pogosti tudi na nogometnih zelenicah. V preteklosti jih je bil deležen tudi Rok Kronaveter, Mariborčan v dresu Olimpije, ki je s svojimi potezami (s prstom na usta jim je sporočil, naj bodo tiho) razjezil navijaško skupino Green Dragons. Nesoglasje s klubsko navijaško skupino ga je pripeljalo celo tako daleč, da je razmišljal o slovesu od ljubljanskega kluba. | Foto: Vid Ponikvar Žvižgi so zelo pogosti tudi na nogometnih zelenicah. V preteklosti jih je bil deležen tudi Rok Kronaveter, Mariborčan v dresu Olimpije, ki je s svojimi potezami (s prstom na usta jim je sporočil, naj bodo tiho) razjezil navijaško skupino Green Dragons. Nesoglasje s klubsko navijaško skupino ga je pripeljalo celo tako daleč, da je razmišljal o slovesu od ljubljanskega kluba. Foto: Vid Ponikvar

V procesu psihične priprave na tekmo se psihologi in športniki dotaknejo vsega, kar lahko ruši športnikovo koncentracijo in viša (pred)tekmovalno anksioznost.

"Predstavljajte si igralca, ki iz ene ekipe prestopi k drugi, ko ga navijači prejšnje ekipe izžvižgajo, žalijo in podobno, to lahko zelo negativno vpliva na športnika, če na to ni ustrezno pripravljen in če ne zna odmisliti provokacij. V fazi psihičnih priprav skušamo vpliv negativnega navijanja zminimizirati, se pripraviti na tekmo in pustiti, da pozitivni vpliv in spodbude športnika ponesejo in dvignejo njegov zanos."

Kako pa vi spodbujate naše športnike? Navijajte #zanaše nekoliko drugače!

Ne spreglejte